Πολιτική

Ιωάννης Μάζης: Η οθωμανική διεθνής κυριαρχία στόχος της Άγκυρας

Η Τουρκία θέλει να μετατραπεί σε διεθνή κόμβο φυσικού αερίου Στόχος της Άγκυρας είναι η επιδίωξη μετατροπής της Τουρκίας σε διεθνή κόμβο φυσικού αερίου από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης, από τον Αραβοπερσικό Κόλπο, από το Ιράν και από τον Εύξεινο Κόλπο. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, σημειώνοντας πως η οθωμανική βαλκανική γεωστρατηγική πολιτική της Άγκυρας, μέσω του ελέγχου της τροφοδοσίας των βαλκανικο-ευρωπαϊκών αγωγών φυσικού αερίου, ολοκληρώνει τον μεγαλοϊδεατικό τουρκο-οθωμανικό σχεδιασμό.

Ο κ. Μάζης σημειώνει πως εάν αυτό το επιτύχει η Τουρκία, τότε η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν θα δύνανται κατ’ ουδένα λόγο να ξεπεράσουν τον ηγεμονικό γεω-οικονομικό ρόλο της Τουρκίας στον νέο ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και η Άγκυρα θα έχει ανακτήσει τον ηγεμονικό της – οθωμανικού χαρακτήρα – ρόλο επί της Δύσης και των συλλογικών θεσμών ασφαλείας του ευρω-ατλαντισμού. Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης εξηγεί πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρόκειται περί ευρω-ατλαντισμού, αλλά περί οθωμανικής διεθνούς κυριαρχίας. Όπως τονίζει, επιδίωξη της Τουρκίας είναι να ελέγξει πλήρως τη διέλευση των υδρογονανθράκων της Λεκάνης της Λεβαντίνης – στόχος ο οποίος ζημιώνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις – και να αποτρέψει την πιθανότητα καθορισμού ΑΟΖ με κοινά όρια μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, όπως σημειώνει, όλη η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας η αγνοούσα την επήρεια της ΑΟΖ του Συμπλέγματος του Καστελορίζου καταρρέει. Αυτή της η οθωμανική πολιτική είναι εκείνη που δεν επιτρέπει την απόκτηση κοινού θαλασσίου ορίου μεταξύ των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεχίζετε: Ιωάννης Μάζης: Η οθωμανική διεθνής κυριαρχία στόχος της Άγκυρας

Κατηγορίες:Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.