Πολιτική

Πυρά Σόιμπλε κατά της Ελλάδος για το προσφυγικό

Σύμφωνα με το «Reuters» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέκρινε την Ελλάδα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες, ισχυριζόμενος ότι η Αθήνα αγνοεί εδώ και χρόνια τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Συνθήκη του Δουβλίνου που υποχρεώνει τους πρόσφυγες να καταθέσουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag πως τα γερμανικά δικαστήρια είχαν αποφασίσει πριν από λίγο καιρό ότι οι πρόσφυγες δεν είχαν αντιμετωπιστεί με ανθρωπιά στην Ελλάδα και δεν θα μπορούσαν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τους κανόνες του Δουβλίνου.

Η Ελλάδα, μια από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες που διασχίζουν το Αιγαίο, έχει δεχθεί επικρίσεις και από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ που δηλώνουν ότι έχει κάνει ελάχιστα για να διαχειριστεί τη ροή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που καταφθάνουν στις ακτές της.  

«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να επιρρίψουν το φταίξιμο για τα προβλήματά τους μόνο στους άλλους, θα πρέπει επίσης να δουν πώς μπορούν να τα λύσουν από μόνοι τους», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με Έλληνες αξιωματούχους για την τρέχουσα οικονομική πολιτική της χώρας.  

Σε αντίθεση με την κριτική που ασκεί κατά της Ελλάδος, ο κ. Σόιμπλε προσπάθησε να έρθει σε συμβιβασμό με χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν εκφράσει την απροθυμία τους να δεχτούν πρόσφυγες στο πλαίσιο των ποσοστώσεων της ΕΕ.  

«Η αλληλεγγύη δεν ξεκινά προσβάλλοντας ο ένας τον άλλον», είπε ο κ. Σόιμπλε. «Οι Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να δεχθούν πρόσφυγες, αλλά λιγότερους απ’ ό,τι η Γερμανία».  

Η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σημαίνει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, είπε.  

«Θα πρέπει να δαπανήσουμε πολύ περισσότερα για τις κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στον τομέα της άμυνας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.  

«Ο τελικός στόχος μας πρέπει να είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός. Οι πόροι που δαπανούμε για τους στρατούς κάθε κράτους – μέλους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά από κοινού», είπε.  

«Για τη Γερμανία, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την ασφάλειά της πιο έντονα απ’ ό,τι θα ήθελε», είπε, προσθέτοντας ότι η Μέση Ανατολή δεν θα σταθεροποιηθεί χωρίς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή δέσμευση.  

Η Γερμανία έχει σταδιακά υιοθετήσει έναν πιο ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες αποστολές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, νομοθέτες ενέκριναν την συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Συρία, με την αποστολής έξι αναγνωριστικών αεροσκαφών Tornado, μιας φρεγάτας για να συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο, αεροσκάφη ανεφοδιασμού και 1.200 στρατιώτες.  

Πηγή: liberal.gr

Κατηγορίες:Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.