Η Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης το 1876 – 1877 (τουρκικά: Tersane Konferansı «Συνέδριο του Ναυπηγείου») των Μεγάλων Δυνάμεων (Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία και Ιταλία) έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη από τις 23 Δεκεμβρίου 1876 ως τις 20 Ιανουαρίου του 1877. Μετά την έναρξη της Εξέγερσης της Ερζεγοβίνης το 1875 και Εξέγερσης του Απριλίου του 1876, οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφώνησαν για ένα σχέδιο πολιτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο στη Βοσνία και όσο και στα οθωμανικά εδάφη με την πλειοψηφία βουλγαρικού πληθυσμού.
Το συνέδριο προέβλεπε τη δημιουργία μιας αυτόνομης επαρχίας συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και το μεγαλύτερο μέρος της Ερζεγοβίνης, ενώ ένα νότιο τμήμα του τελευταίου ήταν να παραχωρηθεί στο Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφώνησαν για μια σημαντική βουλγαρική αυτονομία με τη μορφή δύο νέων οθωμανικών επαρχιών (βιλαέτια) που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό: την Ανατολική,
με πρωτεύουσα το Τάρνοβο, και τη Δυτική, με πρωτεύουσα τα Σόφια. Η αποτυχία της Οθωμανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις της διάσκεψης της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877-1878, στερώντας ταυτόχρονα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία – σε αντίθεση με το προηγούμενο Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-1856 – τη Δυτική υποστήριξη.
Πηγή: www.kans.gr Χαραλαμποπούλου Αγγελική
Κατηγορίες:Πολιτική