Άμυνα & Ασφάλεια

Διαμελισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέσσερα προβλέπει το αμερικανικό ίδρυμα μελετών Stratfor, που θεωρείται το think tank του Αμερικανού ΥΠ. ΕΞ. και των μυστικών υπηρεσιών

Πηγή: newmoney.gr

Οι προβλέψεις της Stratfor για το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί παγκοσμίως την επόμενη δεκαετία. 

Τις προβλέψεις της για τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και τους συσχετισμούς δυνάμεων για την επόμενη δεκαετία ανακοίνωσε η εταιρεία Stratfor, εκτιμώντας ότι ο κόσμος θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος απ’ ότι είναι σήμερα κι ότι ολοένα και περισσότερες χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το χάος.

Συγκεκριμένα η Stratfor προβλέπει ότι:

1. Η Ρωσία θα καταρρεύσει.

Αν και δεν θεωρεί πιθανή μια εξέγερση στο εσωτερικό της Ρωσίας, η Stratfor εκτιμά ότι οι κυρώσεις, η πτώση στις τιμές πετρελαίου, η πτώση του ρουβλιού και οι αυξανόμενες εξοπλιστικές δαπάνες θα αποδυναμώσουν την ισχύ της ρωσικής κυβέρνησης σε τέτοιο βαθμό που θα προκύψουν ημιαυτόνομες περιοχές που απλά θα πρέπει να ανέχονται η μία την άλλη.

«Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει να επιβιώσει η Ρωσία με τη σημερινή της μορφή» αναφέρει η ανάλυση.

2. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν.

Καθώς τα πυρηνικά όπλα στη Ρωσία είναι διασκορπισμένα σε μια αχανή έκταση, μια πιθανή αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, όπως ειπώθηκε παραπάνω, θα εκθέσει τα όπλα αυτά σε διάφορα «χέρια», πιθανώς επικίνδυνα.

Αυτός ο κατακερματισμός των αποθεματικών των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τη Stratfor.

Μια τέτοια κατάσταση θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις.

«Η Ουάσινγκτον είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό, είτε μέσω μιας σταθεροποίησης των επιμέρους κυβερνήσεων είτε με την κατασκευή ενός νέου στρατιωτικού όπλου που δεν φανταζόμαστε αυτή τη στιγμή» τονίζει.

3. Η δύναμη των ΗΠΑ στον πλανήτη θα μειωθεί

Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να ακολουθούν τον ηγετικό ρόλο που έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής και θα επιλέγουν τις καταστάσεις στις οποίες έχουν δικαιοδοσία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως αλλά θα κρατήσουν πολύ χαμηλότερο προφίλ. Αυτό θα επιτείνει το χάος και την αταξία στην οποία εισέρχεται ο κόσμος την επόμενη δεκαετία» υπογραμμίζει η Stratfor.

4. Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα

«Περιμένουμε από τη Γερμανία να αντιμετωπίσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα επόμενα 10 χρόνια» αναφέρει η Stratfor, εξηγώντας ότι καθώς η οικονομία της εξαρτάται από τις εξαγωγές κι έχει επωφεληθεί από την απελευθέρωση του εμπορίου στην Ευρωζώνη, η χώρα είναι αυτή που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από μια παρατεταμένη ευρωκρίση. Η εγχώρια κατανάλωση της Γερμανίας δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το κενό από την πτώση των εξαγωγών σε συνδυασμό με την μείωση του πληθυσμού με αποτέλεσμα να βιώσει μια στασιμότητα, παρόμοια της Ιαπωνίας.

5.Η Πολωνία θα αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην Ευρώπη

Τη θέση της Γερμανίας σε όρους οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πολιτικής επιρροής θα καταλάβει η Πολωνία.

Ο πληθυσμός της δεν πρόκειται να μειωθεί περισσότερο από τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Σημαντικός παράγοντας για την οικονομική και πολιτική της ανέλιξη είναι και το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη και η πιο εύρωστη ευρωπαϊκή χώρα στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

6. Η Ευρώπη θα χωριστεί στα τέσσερα

Μπορεί πριν από λίγα χρόνια η ευρωπαϊκή ενοποίηση να αποτελούσε τη μόνη φυσική πορεία, καθώς τα οικονομικά και πολιτικά σύνορα της Ευρώπης εξαφανίζονταν. Αλλά σε δέκα χρόνια από τώρα αυτό ίσως να φαίνεται απλά μια μακρινή ανάμνηση.

«Η Ευρώπη θα χωριστεί σε 4 κομμάτια, τελείως διαφορετικά το ένα με το άλλο: στη δυτική Ευρώπη, την ανατολική Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τα βρετανικά νησιά. Αν και θα συνυπάρχουν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τόσο κοντά όσο βρίσκονταν πριν» αναφέρει η ανάλυση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβιώσει με τη μία ή την άλλη μορφή, αλλά οι σχέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομίας και στρατού θα κυβερνώνται κυρίως μέσω διμερών σχέσεων, σε περιορισμένη κλίμακα και κυρίως θα είναι μη δεσμευτικές» εξηγεί.

7. ΗΠΑ και Τουρκία θα αναγκαστούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι

Με αρκετές αραβικές χώρες στο χείλος της κατάρρευσης, η Τουρκία αναμένεται να λάβει το ρόλο της σταθερής, ισχυρής οικονομίας στην Μέση Ανατολή. Αν και θα παραμείνει διστακτική να αναμειχθεί στα εσωτερικά των γειτόνων της θα χρειαστεί αναπόφευκτα να το κάνει. Αυτό θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να την κάνουν πολύτιμο σύμμαχο,κι ως αντάλλαγμα θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας από τη Ρωσία.

8. Προβλήματα και στην Κίνα

Η Κίνα θα βιώσει επιβράδυνση της οικονομίας της καθώς το κομμουνιστικό κόμμα θα γίνεται ολοένα και λιγότερο δημοφιλές με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί στην εξουσία θα είναι να ενισχύσει την καταπίεση στο εσωτερικό.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πεκίνου είναι και θα είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη δεν έχει κατανεμηθεί ισομερώς στη χώρα.

Οι μεγαλουπόλεις της Κίνας και οι επαρχίες θα συνεχίσουν να διευρύνουν το χάσμα και αυτό θα οδηγήσει σε πολιτικό χάος.

9. Η Ιαπωνία θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της Ασίας

Η Ιαπωνία έχει ιστορία στη ναυτοσύνη την οποία και θα χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τις ναυτικές διαδρομές της στην Σινική Θάλασσα, καθώς οι εντάσεις με την Κίνα για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων δεν θα εκλείψουν.

«Αυτή τη στιγμή η Ιαπωνία εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόσβασή της στις θαλάσσιες διαδρομές. Αλλά με την αποδυνάμωση των ΗΠΑ και την διστακτικότητά της να αναμειχθεί σε διεθνείς διενέξεις η Ιαπωνία θα πρέπει να αυξήσει τη δύναμη του στόλου της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», εκτιμά η Stratfor.

10. Tα νησιά στην ανατολική Σινική Θάλασσα θα συνεχίσουν να είναι «μήλο της έριδος»

Αν και η Κίνα και η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πόλεμο για χάρη τους τα νησιά αυτά θα συνεχίσουν να δηλητηριάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την αποδυνάμωση της Ρωσίας, που αποτελεί επίσης «ανταγωνιστή» των δύο χωρών στην περιοχή.

11. Θα δημιουργηθούν 16 νέες «Κίνες»

Η επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, θα δημιουργήσει αύξηση της παραγωγής σε 16 αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως το Μεξικό, η Νικαράγουα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Περού, η Αιθιοπία, η Ουγκάντα, η Κένυα, η Τανζανία, το Μπαγκλαντές, η Μιανμαρ, η Σρι Λάνκα, το Λάος, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.