Ενεργειακή-Στρατηγική

Το Μέλλον είναι Παντού. Ενεργειακό–Ελληνικό Μέλλον. Μια δυνατή Προσπάθεια. Διαβάστε το Άρθρο του Ιωάννη Σπηλιόπουλου

H ενεργειακή ομάδα μας με επικεφαλής τον Πέτρο Ζωγράφο αποτελείται από μια ανεξάρτητη επιστημονική και ερευνητική συστράτευση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, όπως φυσικοί, χημικοί, ιατροί, μηχανικοί, ηλεκτρονικοί, αλλά και θεωρητικών κατευθύνσεων, όπως δικηγόροι, ιστορικοί κλπ.

Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στα ενεργειακά θέματα και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού το μέλλον της ανθρωπότητας θα εξαρτηθεί τελικά από την κατάλληλη και συνετή διαχείριση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη μας.

Σκοπός των μελών της επιστημονικής-ερευνητικής ομάδας μας, πέραν της αυτονόητης συμμετοχής στην έρευνα και ανακάλυψη νέων επιστημονικών δυνατοτήτων κυρίως στο ενεργειακό τομέα, είναι η ενημέρωση και προβολή των εξελίξεων και των επιστημονικών επιτευγμάτων, καθώς και το άνοιγμα ενός ευρύτερου βήματος διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους χρήστες του διαδικτύου, σχετικά με την δημόσια προβολή των επιστημονικών και κοινωνικοοικονομικών απόψεών μας, αλλά και με διάφορα επιστημονικά, τεχνολογικά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

Για την επίτευξη αυτών των σκοπών επιζητούμε την ενεργό συμμετοχή όλων : των Ελλήνων πολιτών, των ευρωπαίων συμπολιτών μας, αλλά και όλων των επιστημόνων και απλών ανθρώπων, που συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για τον ρόλο των επιστημονικών επιτευγμάτων και των πανανθρώπινων αξιών στην διαμόρφωση του μέλλοντος στην Γη μας.

Λίγες αναφορές στην μέχρι τώρα 30χρονη πορεία της ομάδας μας, για να καταλάβετε ότι ο μέχρι τώρα δρόμος μας κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα ήταν!

Κάποια από τις επόμενες φορές θα παραθέσουμε και τα εμπλεκόμενα ονόματα, που προσπάθησαν να μας εκτρέψουν από τον στόχο μας … Ευτυχώς, διαθέτουμε όλα τα κατάλληλα έγγραφα που επιβεβαιώνουν όσα παραθέτουμε.

Όλα άρχισαν με κάποιες εμπνευσμένες ευρεσιτεχνίες του συντονιστή μας Πέτρου Ζωγράφου (βλ. σχετικά το λήμμα του ονόματος

στην Wikipedia), που προσήλκυσαν το ενδιαφέρον κρατικών φορέων.

Όμως, όλως παραδόξως, οι κυρίως υπεύθυνοι και σύμβουλοι στο ανώτατο (πρωθυπουργικό) επίπεδο προωθούσαν την διάθεση των ευρεσιτεχνιών στο εξωτερικό (τυχαίο ;!) …

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε με λεπτομέρειες που αφορούν στην σχετική μετάβαση σε χώρα του νοτίου ημισφαιρίου στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, στην δωροδοκία μέλους της ομάδας και στην διάσπασή της, καθώς και στον κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες επαναπατρισμό του επικεφαλής Πέτρου Ζωγράφου.

Έχοντας υποστεί τις επιπτώσεις, η ομάδα αναδιοργανώθηκε με νέα μέλη και συνέχισε τις ερευνητικές δραστηριότητές της.

Κάποια χρόνια μετά, η ομάδα μας επανέλαβε την προσπάθειά της να προωθήσει τα επιστημονικά της επιτεύγματα σε ανώτατο (πρωθυπουργικό) επίπεδο, αλλά η αντίδραση του συμβούλου που ανέλαβε το θέμα ήταν «δώστε μας την συσκευή να την ελέγξουμε εμείς και αν λειτουργεί θα σας ειδοποιήσουμε..».

Όπως είναι κατανοητό και με την προηγούμενη εμπειρία διάσπασης, η άρνηση ήταν η μόνη μας επιλογή, αφού πρώτιστος στόχος μας ήταν η παράλληλη ωφέλεια της πατρίδας μας και όχι μόνον των κρατούντων.

Και συνεχίσαμε τον μοναχικό δρόμο της έρευνας, της έρευνας, της έρευνας… με όλο το αντίστοιχο οικονομικό και προσωπικό κόστος, που πολλές φορές ακόμα και οι οικείοι των μελών της ομάδας αδυνατούν να κατανοήσουν…

Και όταν ήμασταν για τα καλά μέσα στην εποχή των μνημονίων, στις αρχές του 2012, υπήρξε προσέγγιση μέσω ευρωβουλευτή από πολύ μεγάλη γερμανική πολυεθνική που εδρεύει στην  περιοχή της Στουτγάρδης, όπου μεταβήκαμε για την πρώτη διερευνητική συνάντηση με αντίστοιχη ερευνητική ομάδα της πολυεθνικής.

Η επαφή συνεχίσθηκε με ανταλλαγή e-mails και με δίωρη τηλεφωνική συνδιάσκεψη μετά από περίπου δύο εβδομάδες, οπότε και σταμάτησε ξαφνικά από πλευράς της γερμανικής πολυεθνικής.

Το παράδοξο : ο επικεφαλής διευθύνων της πολυεθνικής, τρεις (3) ημέρες μετά την τηλεφωνική συνδιάσκεψη, εξέφρασε δημόσια την άποψη, ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ 7 μήνες πριν είχε συνυπογράψει έκκληση προς την καγκελάριο Μέρκελ να σωθεί η Ελλάδα και το ευρώ…

Εμείς αφήνουμε στην κρίση σας, το αν είναι σύμπτωση ή αν συμβιβάζεται ο διευθύνων της πολυεθνικής επιχείρησης να κάνει δηλώσεις τέτοιου πολιτικού χαρακτήρα για μια χώρα όπου έχει δυνατή παρουσία.

Πάντως, είναι πολλές οι συμπτώσεις !..

Και συνεχίσαμε τον μοναχικό δρόμο της έρευνας, της έρευνας, της έρευνας… με όλο το αντίστοιχο οικονομικό και προσωπικό κόστος, που πολλές φορές ακόμα και οι οικείοι των μελών της ομάδας αδυνατούν να κατανοήσουν…

Υποβάλαμε αίτηση και μας χορηγήθηκε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τονΟΒΙ για «Μέθοδο και συσκευή ηλεκτρόλυσης και παραγωγής υδρογόνου ως καυσίμου με χρήση συνδυασμού συχνοτήτων», αφού η πρώτη ερώτηση της ερευνητικής ομάδας της γερμανικής πολυεθνικής ήταν, αν έχουμε κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία…

Γνωρίζουμε όμως, ότι η όποια τυπική κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας δεν προστατεύει πλήρως και ουσιαστικά από αρπαγές και «συναφείς» εφευρέσεις.

Πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί, ότι ο Αϊνστάιν δούλευε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στην Βέρνη ;

Στο μεταξύ υπήρξε επανειλημμένη τηλεφωνική προσέγγιση του επικεφαλής μας Πέτρου Ζωγράφου από στέλεχος πετρελαϊκής πολυεθνικής (μιας των 7 αδελφών), στον οποίο παρασχέθηκαν αρχικά ο ουρανός με τα άστρα (κυριολεκτικά δισεκατομμύρια…) για τις καινοτομίες, υπό τον όρο να προσδεθεί η ομάδα μας δια βίου στο άρμα της πολυεθνικής, δηλαδή να θυσιάσει την ελευθερία σκέψης και ενεργειών για την τρυφηλή καλοπέραση

Η άρνηση ήταν και πάλι η μόνη επιλογή στην πρόταση αυτή, ιδιαίτερα όταν υποφέρουν η πατρίδα μας και τόσοι συμπατριώτες μας.

Επίσης, διάφοροι επιχειρηματίες θέλησαν να εκμεταλλευθούν τα επιτεύγματα της ερευνητικής ομάδας μας, αλλά με μόνο σκοπό το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος τους, κάτι που μας οδήγησε και πάλι στην άρνηση των προτάσεών τους.

Γιατί πέραν της λογικής κερδοφορίας, που όλοι δεχόμαστε και αποδεχόμαστε, θέλουμε να συνυπάρχει και ένα ευρύτερο κοινωνικό κέρδος της πατρίδας και του λαού μας.

Άλλωστε, ουδείς μπορεί να ευτυχεί μόνος του, όταν γύρω του δυστυχούν οι άλλοι…

Και συνεχίζουμε τον μοναχικό δρόμο της έρευνας, αλλά πλέον και της σταδιακής παρουσίασης των επιτευγμάτων της ομάδας μας !

Ιωάννης Σπηλιόπουλος, Δ.Ν. Δικηγόρος – μέλος της Ελληνικής ερευνητικής-ενεργειακής ομάδας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.