Βόρεια Κορέα

Η σημασία της νέας πυρηνικής δοκιμής της Βορείου Κορέας

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι χρησιμοποιήθηκε βόμβα υδρογόνου, η νέα πυρηνική δοκιμή πιθανώς να αποκαλύψει τα όρια της κινεζικής μπλόφας στο θέμα της Βορείου Κορέας, αποδεικνύοντας πρακτικά ότι η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει μία κατάρρευση του κορεατικού καθεστώτος, παρά το γεγονός ότι η Πιονγιάνγκ τραβά κατά καιρούς το σκοινί. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανόν στο μέλλον είτε να υπάρξουν, παρά την αρνητική στάση της Κίνας, νέες κινήσεις κλιμάκωσης από την πλευρά της Βορείου Κορέας, είτε να υπάρξει προσπάθεια κατευνασμού της Πιονγιάνγκ από το Πεκίνο, με σκοπό την εξαγορά της στρατηγικής ηρεμίας στην κορεατική χερσόνησο.Τα ξημερώματα της 6ης Ιανουαρίου (ώρα Ελλάδος), η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή με κεφαλή υδρογόνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Βορείου Κορέας, η χώρα προχώρησε σε δοκιμή «συρρικνωμένης» μορφής βόμβας υδρογόνου, ως «κίνηση αυτοάμυνας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες,» γεγονός που αποτελεί έκφραση της «στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κορεατικού Εργατικού Κόμματος.»

Σημείο και ώρα σεισμικής δόνησης ισχύος 5,1 Ρίχτερ. Πηγή: earthquake.usgs.gov

Το γεγονός ότι η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε κάποιου είδους πυρηνική δοκιμή μάλλον επιβεβαιώνεται, καθώς η Αμερικανική Γεωλογική υπηρεσία ανέφερε ότι στις 03.30 ώρα Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σεισμός 5.1 Ρίχτερ με επίκεντρο βορειοανατολικά της Πιονγιάνγκ.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν αυτή η δοκιμή ήταν όντως με κεφαλή υδρογόνου. Η Β. Κορέα έχει εδώ και κάποιον καιρό ανακοινώσει ότι διαθέτει πλέον βόμβες υδρογόνου, αλλά δεν θα ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο καθεστώς επιχειρεί να παραπλανήσει με δηλώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές του ικανότητες.

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, είναι δύσκολο να λέει ψέματα. Το δεδομένο που συνηγορεί υπέρ της αξιοπιστίας της ανακοίνωσης είναι το γεγονός ότι Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Κιμ Γιουνγκ Ουν περιελάμβανε περιορισμένες αναφορές στο πυρηνικό πρόγραμμα, δηλώνοντας μόνο ότι η Πιονγιάνγκ διατηρεί τις στρατηγικές τις επιλογές, και έδινε έμφαση στον διάλογο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι στο μήνυμα πριν από την δοκιμή υπήρξε προσπάθεια παραπλάνησης του ακροατηρίου αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι η βορειοκορεατική ηγεσία βλέπει την συγκεκριμένη δοκιμή ως εργαλείο αλλαγής της στρατηγικής ισορροπίας, όχι ως διπλωματικό μέσο απόσπασης βραχυχρόνιων ανταλλαγμάτων. Μία τέτοια οπτική είναι εφικτή μόνο αν η δοκιμή αποτελεί κάποιου είδους ποιοτική αλλαγή στην παρούσα κατάσταση, όπως είναι μία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Αν επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία της δήλωσης, η δοκιμή αποτελεί ένδειξη μίας σημαντικής αλλαγής στην ισορροπία ισχύος μεταξύ της Βορείου Κορέας και της Κίνας. Η Λαϊκή Δημοκρατία έχει ταχθεί ανοιχτά εναντίον μίας επέκτασης του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας και έχει χρησιμοποιήσει αρκετά εργαλεία, όπως το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων, για να επιβάλει την βούλησή της. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της Βορείου Κορέας να προχωρήσει παρά την βούληση της Κίνας σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου – ένα ποιοτικό άλμα στην πυρηνική ικανότητα – αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η ηγεσία της Βορείου Κορέας, παρά την εξάρτησή της από την Κίνα για κρίσιμες εισαγωγές, δεν περιμένει σημαντικά αντίποινα. Με άλλα λόγια, η ηγεσία της Βορείου Κορέας φαίνεται να εκτιμά ότι, δεδομένου ότι η κατοχή βόμβας υδρογόνου είναι πλέον μία πραγματικότητα που δύσκολα αλλάζει, η Κίνα, φοβούμενη ότι η στέρηση σημαντικών αγαθών όπως το πετρέλαιο μπορεί να επιφέρει κατάρρευση του κορεατικού καθεστώτος, θα αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις στην Βόρειο Κορέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πυρηνική δοκιμή αποτελεί προπομπό σημαντικών αλλαγών στο θέμα της Βορείου Κορέας. Αν τελικά η κορεατική ηγεσία έχει δίκιο και η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ισχυρά αντίποινα ακόμη και σε ένα τόσο σημαντικό για αυτήν θέμα, τότε διευρύνονται οι πολιτικές επιλογές της Βορείου Κορέας και η δυνατότητά της να φέρνει την κινεζική ηγεσία προ τετελεσμένων ή να την εκβιάζει.

Κλείνοντας, η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική του πολύπλοκου χαρακτήρα των σχέσεων ισχύος μεταξύ των κρατών. Η υλική αδυναμία της Βορείου Κορέας και η οικονομική εξάρτησή της από την Κίνα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που, υπό κανονικές συνθήκες, έπρεπε να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της πρώτης πρέπει να επηρεάζεται σημαντικά από την δεύτερη. Όμως, όπως ενδεχομένως να βλέπουμε σε αυτήν την περίπτωση, η εξάρτηση της Κίνας από την πολιτική σταθερότητα στην Πιονγιανγκ είναι επίσης ισχυρή, γεγονός που δίνει μη αναμενόμενους βαθμούς ελευθερίας στην κορεατική πολιτική ηγεσία.

Ευριπίδης Τσακιρίδης – www.tsakiridis.org

Κατηγορίες:Βόρεια Κορέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.