Πυρηνικά-Θέματα

Τα πυρηνικά όπλα

interactive-map

 

Η κλιμακούμενη ένταση στη χερσόνησο της Κορέας επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια του πλανήτη και την αποτροπή της πυρηνικής απειλής. Χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ καταγράφονται στον παγκόσμιο χάρτη ως εκείνες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν ως χώρα που επιδιώκει να αποκτήσει τέτοια μέσα μαζικής καταστροφής.

Η διασπορά πυρηνικών όπλων στον πλανήτη αποτελεί εφιάλτη. Υπάρχουν χώρες / καθεστώτα με έντονη τη χροιά του ανεξέλεγκτου και του απρόβλεπτου, όπως το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα. Υπάρχουν χώρες όπως το Ισραήλ, που θεωρούν την ασφάλειά τους ύψιστο αγαθό, σημαντικότερο ακόμη και από την ύπαρξη φιλικών προς αυτή γειτόνων. Υπάρχουν χώρες που επιδιώκουν να διαδραματίσουν κυρίαρχο και ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή τους, όπως το Ιράν, και έχουν εμπλακεί στην κούρσα των εξοπλισμών.

Στην άλλη όχθη, υπάρχουν γιγαντιαία πυρηνικά οπλοστάσια, με πρωταγωνιστές εκείνα της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ακολουθεί η Γαλλία, η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία και η Ινδία.

Η συνολική πυρηνική ισχύς όλων των χωρών μαζί αρκεί για να καταστρέψει τον πλανήτη εκατοντάδες φορές. Και μόνο το στοιχείο αυτό, είναι αρκετό για να πείσει και τον πλέον παράφρονα ηγέτη ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι επί της ουσίας απαγορευτική. Εντούτοις, η κούρσα συνεχίζεται.

Ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η Βόρεια Κορέα διαθέτει μόνο 10 πυρηνικές κεφαλές, όπως υπολογίζεται; Ποιος είναι απόλυτα σίγουρος ότι οι υπαρκτοί πύραυλοι της Πιονγιάνγκ δεν είναι σε θέση να πλήξουν στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ; Ποιος είναι απόλυτα σίγουρος για τη δυνατότητα των Βορειοκορεατών να οπλίσουν τους πυραύλους τους με πυρηνική γόμωση; Κανείς.

Η προσέγγιση των μεγεθών γίνεται μέσω εκτιμήσεων από αναλυτές που διαθέτουν λιγότερα ή περισσότερα στοιχεία, αλλά ποτέ τη συνολική εικόνα. Παιχνίδια μυστικών υπηρεσιών, άφρονες ανταγωνισμοί μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και μυστικά καλά κρυμμένα σε υπόγειες στοές συνθέτουν τον εφιαλτικό χάρτη του τρόμου. Την τελευταία στήλη του πίνακα που ακολουθεί, αναφέρεται ο αριθμός πυρηνικών κεφαλών ανά χώρα:

Χώρα Πρώτη Δοκιμή

Τελευταία δοκιμή

Σύνολο δοκιμών Αριθμός κεφαλών (εκτίμηση)
ΗΠΑ 1945 1992 1.054 7.650
 

Ρωσία

1949 1990 715 8.420
Βρετανία 1952 1991 45 225
Γαλλία 1960 1996 210 300
Κίνα 1964 1996 45 240
Ινδία 1974 1998 6 80-100
Πακιστάν 1998 1998 6 90-110
Β. Κορέα 2006 2013 3 Λιγότερες από  10
Ισραήλ Μη επιβεβαιωμένες

δοκιμές

    – 80
Ιράν Μη
επιβεβαιωμένεςδοκιμές
    – 0

zougla.gr/Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Πηγές: Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), CIA (Παγκόσμια Βάση Δεδομένων – World Factbook), Πρωτοβουλία για την πυρηνική απειλή (NTI), Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ (American Census Bureau)

Κατηγορίες:Πυρηνικά-Θέματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.