Πολιτική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ άρχισαν την αποικιοποίηση της Βόρειας Συρίας

Η αποικιοποίηση της Βόρειας Συρίας είναι ένα παλιό σχέδιο του Ισραήλ που συνδέεται με την ανάπτυξη των πυραύλων. Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο κράτος στο βόρειο τμήμα της χώρας με σκοπό τον έλεγχο της Συρίας από το πίσω μέρος, με τον τρόπο που οι Ισραηλινοί έχουν δημιουργήσει το κράτος του Νοτίου Σουδάν το 2011 για τον έλεγχο της Αιγύπτου από πίσω.

Αυτό το ισραηλινό σχέδιο είχε αναληφθεί από τη Γαλλία και έδωσε το 2011 την ευκαιρία για μια μυστική συνθήκη που υπογράφηκε από τους Αλέν Ζιπέ και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία είχε συμφωνηθεί ότι το αυτό το κράτος θα διοικούταν από την κουρδική μειονότητα της και ότι η Άγκυρα θα είχε τη δυνατότητα να εκδιώξει το PKK και να επιβεβαιώσει τη τουρκική υπεροχή στη χώρα της.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, το Πεντάγωνο δημοσίευσε μέσω του Robin Wright ένα νέο χάρτη για την ανασχεδίαση των συνόρων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του Ισλαμικού Εμιράτου του ΙΚ/Daesh και ενός νέου «Κουρδιστάν» στα αραβικά εδάφη της Συρίας.

Στα μέσα Οκτωβρίου 2015, σε απάντηση προς τη ρωσική εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών, η CIA δημιούργησε τις «συριακές δημοκρατικές Δυνάμεις» (ΣΔΔ), που παρουσιάζονται ως μια συμμαχία των Κούρδων της Συρίας και «ανταρτών». Στην πραγματικότητα, οι ΣΔΔ είναι μια νέα ετικέτα για το YPG (οι κουρδικές δυνάμεις που μέχρι σήμερα ήταν πιστές στη Δαμασκό), στις οποίες προστέθηκε κάποιο αραβικό άλλοθι.

Αμέσως, οι Κούρδοι της Συρίας αποφάσισαν να κουρδοποίησουν τα εδάφη στη Βόρεια Συρία. Άρχισαν έτσι να καταλάβουν τα σπίτια των μη-Κούρδων και έστειλαν μια εγκλητική επιστολή στα σχολεία ζητώντας τους να απολύσουν τους Άραβες καθηγητές και να προσλάβουν αποκλειστικά Κούρδους δασκάλους για να αναλάβουν την εκπαίδευση αποκλειστικά στη κουρδική γλώσσα.

Οι νέοι εκπαιδευτικοί, από το Ιράκ και την Τουρκία, μεταγράφουν συχνά τη κουρδική γλώσσα σε λατινικό αλφάβητο, που οι Άραβες και Κούρδοι της Συρίας δεν μπορούν να διαβάσουν.

Οι Άραβες, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία σε αυτά τα εδάφη εδώ και χιλιάδες χρόνια, και οι άλλες μειονότητες έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα. Σε δύο εβδομάδες, το κίνημα εξαπλώθηκε, πολλά σχολεία έχουν αναγκαστεί να υπακούσουν, εκτός από εκείνες της χριστιανικής μειονότητας των Ασσυρίων η οποία ανάπτυξε τη δική της πολιτοφυλακή να τα υπερασπιστούν.

Ιστορικά, μόνο ένα μικρό έδαφος που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Συρίας είναι αμιγώς κουρδικό. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας δίνει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων. Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στη Συρία.

Αν όμως θα γίνει, κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για παρόμοιες διεκδικήσεις από δεκάδες άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες σε όλη την περιοχή.

Αν επρόκειτο να λάβει χώρα, η δημιουργία ενός Κουρδιστάν σε μια αραβική γη θα ανοίξει μια νέα σύγκρουση συγκρίσιμη με εκείνη της Παλαιστίνης.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

http://www.voltairenet.org/article189151.html

 

 

 

 

Κατηγορίες:Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.