Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί. 

Γράφει/ο Κατς80 

Οι Βασικές αιτίες

  Έλλειψη σοβαρής ηγεσίας,  η άνοδος του πολιτικού εξτρεμισμού και το αυξανόμενο πρόβλημα της μετανάστευσης. Υπερδιόγκωση χρέους κρατικού και ιδιωτικού, (ας αναρωτηθούμε ο καθένας μας που τελικά χρωστάμε ?).

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν θέλει να αντιμετωπίσει το μέλλον της με κριτήρια του 21ου αιώνα, άλλα επιμένοντας στο παρελθόν, με εργαλεία της δεκαετίας του 1950.

 Το πρώτο σημαντικό λάθος ήταν η μεσογειακή διεύρυνση της Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία), η οποία έγινε με πολιτικά κριτήρια, χωρίς όμως η τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα να έχει στοιχειώδη πολιτική διάσταση. Η Συνθήκη της Ρώμης προέβλεπε την δημιουργία μιας κοινής αγοράς, στόχος της οποίας ήταν να τεθούν υπό έλεγχο στην τότε Ευρώπη των Έξι οι παραγωγές άνθρακος, χάλυβας και ατομικής ενέργειας, με παράλληλη γενναιόδωρη ενίσχυση της γεωργίας των χωρών μελών. Ένα άλλο σοβαρό λάθος της Ευρώπης ήταν η διεύρυνσή της προς την ανατολική και κεντρική πλευρά της, μαζί με την Κύπρο και την Μάλτα. Η διεύρυνση αυτή έγινε εκ νέου με πολιτικά κριτήρια και ερήμην κάποιων πολιτικών και άλλων πραγματικοτήτων.

Σήμερα στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, οι (αγορές), υπερσυντηρητικά επιτελεία διεθνών κερδοσκόπων εντείνουν την εκμετάλλευση των κοινωνιών. Καταργούν το κράτος δικαίου και την κοινωνική συνοχή, με τη συμβολή αποδυναμωμένων κυβερνητικών μηχανισμών και ανήμπορων διεθνών οργανισμών. Άξιες όπως η Αλληλεγγύη, έχουν (θαφτή) στα κέντρα αποφάσεων, (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών, κτλ).

Ο ορθολογισμός αναδεικνύεται σε (ευαγγέλιο), για οικονομολόγους πολιτικούς, δήθεν στοχαστές, και βεβαίως δημοσιογράφους, (ευτυχώς όχι σε όλους). Τους διαφεύγει η δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η Λογική δεν είναι μια και μοναδική, ας αναρωτηθούμε πόσες διαφορές διαφωνίες έχουμε μεταξύ μας, ανάμεσα σε πρόσωπα της οικογενείας μας, σε φίλους, γνωστούς, κτλ.

Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος κατέχει την απόλυτη αλήθεια και όλοι οι υπόλοιποι είναι λάθος. Ο ορθός Λόγος (ορθολογική), είναι διαφορετική σε κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά, λόγο ηλικίας, εμπειριών, τρόπο ζωής, παιδεία η παίδευση, παραδόσεων, πολιτισμού, θρησκευτικότητας,  και άλλον πολλών που μπορεί να σκεφτεί ο κάθε ένας από εμάς.

Το ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να ταυτισθούν με τους Γερμανούς (ντε και καλά), Σε όλους τους τομείς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτισμικούς, παραδόσεων, και πολλών άλλων, δε σημαίνει ότι εμείς κάνουμε λάθος. Οι διαφορές υπάρχουν και θα εξακολουθούν για πάντα να υπάρχουν, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Το χρήμα έχει αναδεχθεί στο ανώτατο επίπεδο τον αναγκών μας, χωρίς αυτό δεν υπάρχουμε πλέων. Αξίες όπως η Αγάπη η φιλία, οι οικογένεια, δεν υφίστανται πλέων στη Ευρώπη και εμείς καλούμαστε να ακολουθήσουμε το δυτικό ρεύμα της Ευρώπης, και οι υπόλοιπες χώρες φυσικά κάθε μια ξεχωριστά και όλες μαζί. Η Λογική της Ιταλίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Πολωνίας, Βουλγαρίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Τουρκιάς ενδεχομένως, μπορεί να είναι ποτέ η ίδια για όλους ? σίγουρα ΌΧΙ.

Συμπέρασμα, η Ευρωπαϊκή κατά τα άλλα (οικογένεια), αρχίζει να σβήνει σιγά σιγά, Ίδη ο οικονομικός για πολλούς αναλυτές και όχι μόνο πόλεμος έχει αρχίσει, και είμαστε από τα πρώτα θύματα, ο χερσαίος πόλεμος ίσως αργήσει λίγο να φανεί στην Ελλάδα, δίπλα μας όμως έχει ξεκινήσει Ίδη. Οι πρώτοι  νεκροί για χαρτονομίσματα Έλληνες υπάρχουν είδη, ας τους τιμήσουμε όπως τους αξίζει, και τότε ίσως καταλάβουμε.

Υστερόγραφο.

Πολλοί διαβάζοντας αυτές της γραμμές δεν θα καταλάβουν, είναι αυτοί που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και αυτοί που το ΌΧΙ το έκαναν ΝΑΙ την επόμενη ήμερα.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.