Βόρεια Κορέα

4 Μύθοι για τη Βόρεια Κορέα

icmu.nyc

Απόδοση-Επιμέλεια: Αριστέα Τσαμαδιά

Καμία χώρα δεν είναι περισσότερο ενοχλητική για τους γείτονές της όσο η Βόρεια Κορέα. Με την τέταρτη και πιο πρόσφατη πυρηνική της δοκιμή, η Βόρεια Κορέα, για άλλη μια φορά, έχει έρθει αντιμέτωπη με όλες τις μεγάλες δυνάμεις της Ασίας και όχι μόνο. Όπως πάντα, οι περισσότεροι σχολιασμοί εστίασαν στο αν η Βόρεια Κορέα μπλόφαρε χρησιμοποιώντας την πρόφαση της πυρηνικής δοκιμής και σε ποιον ανήκει η ευθύνη για αυτήν την όλο και πιο ενοχλητική κατάσταση.

Αυτές οι αντιπαραθέσεις δεν είναι καινούριες. Για τους διαμορφωτές πολιτικής, η κατάσταση είναι επείγουσα: τι πρέπει να γίνει με τη Βόρεια Κορέα και με την τρελή της δικτατορία; Πριν καν αρχίσουμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, είναι καλύτερο να προσέξουμε να μην σκοντάψουμε σε έναν από τους ακόλουθους τέσσερις μύθους για τη Βόρεια Κορέα.

Πρώτος μύθος, είναι η άποψη ότι η Βόρεια Κορέα υπό τον νεαρό ηγέτη Kim Jong-un αποτελεί έναν τρελό και μη ορθολογικό δρώντα. Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει καθόλου. Στην πραγματικότητα όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα και η οικογένεια Kim έχουν πάντοτε υπάρξει ορθολογικοί, ίσως υπερβολικά ορθολογικοί. Ότι έχει κάνει ως τώρα η Βόρεια Κορέα περιστρέφεται γύρω από το κεντρικό σκοπό όλων των χωρών σε ένα άναρχο διεθνές περιβάλλον: την επιβίωση. Μπορούμε να το ισχυριστούμε αυτό στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας ειδικά επειδή η επιβίωσή της, από την οπτική των ηγετών της, βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Μια πυρηνική δοκιμή, εάν είναι επιτυχής, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αυξήσει τις πιθανότητες για την επιβίωση του καθεστώτος. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι μια πυρηνική Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αποτελέσει κακή είδηση για τις άλλες χώρες της Ασίας.

Δεύτερος μύθος είναι εκείνος σύμφωνα με τον οποίο η οικογένεια Kim δεν είναι καθόλου αγαπητή στη Β. Κορέα, για αυτό και η κατάρρευση του καθεστώτος είναι επικείμενη. Ξανά, αυτός αποτελεί δυτικό μύθο. Η Β. Κορέα με κάποιο τρόπο αποτελεί μια μοναδική χώρα λόγω της ίδιας της ιστορίας και του πολιτισμού της. Δεν αποτελεί ένα κράτος-έθνος όπως το αντιλαμβάνονται τα υπόλοιπα κράτη. Στη Βόρεια Κορέα η οικογένεια Kim είναι το έθνος και το κράτος. Για αυτό, η υπεράσπιση της οικογένειας Kim σημαίνει την υπεράσπιση της ίδιας της ιδέας του έθνους-κράτους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φανταστεί κανείς τη Β. Κορέα. Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι γενναίοι Βορειοκορεάτες που προσπαθούν να παλέψουν για την ελευθερία τους. Αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτούς για να επέλθει μια καθεστωτική αλλαγή. Οποιεσδήποτε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να επέλθουν από μια διαδικασία από πάνω προς τα κάτω. Με αυτήν την έννοια, θα πρέπει να περιμένουμε ότι το καθεστώς Kim θα παραμείνει στην εξουσία για ένα διάστημα.

Τρίτος μύθος που εξακολουθεί να υπάρχει είναι ότι η Κίνα, ως μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Β. Κορέας, κρατά στα χέρια της το κλειδί με τη λύση του προβλήματος την Β. Κορέας. Αυτή, αποτελεί μια υπέρ απλουστευτική άποψη για τις σχέσεις Κίνας-Β. Κορέας, αν όχι εντελώς λανθασμένη. Αν και είναι αλήθεια ότι η Κίνα έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στη Β. Κορέα από οποιοδήποτε άλλο κράτος όπως η Ρωσία ή οι ΗΠΑ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Β. Κορέα είναι ανεξάρτητη χώρα με τη δική της θέληση και με τη δική της δράση. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Β, Κορέα έχει επανειλημμένα προσβάλει την Κίνα με την επιθετική της πολιτική ενάντια στις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, θέτοντας σε κίνδυνο τα κινεζικά εθνικά συμφέροντα. Το γεγονός ότι ο Kim Jong-un δεν έχει ακόμα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping είναι η καλύτερη ένδειξη μιας μάλλον ψυχρής σχέσης μεταξύ των δύο. Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική της για τη Β. Κορέα θα υπαγορεύεται αποκλειστικά από τα δικά της εθνικά συμφέροντα και όχι από εκείνα της Βόρειας Κορέας.

Τέταρτον, πρέπει να συνυπολογίσουμε το μύθο ότι οι κυρώσεις θα είναι αποτελεσματικές στη Βόρεια Κορέα. Δυστυχώς, ίσως αυτός να είναι ο μεγαλύτερος μύθος που κυριαρχεί στη σκέψη των περισσότερων διαμορφωτών πολιτικής. Οι οικονομικές κυρώσεις δεν θα έχουν κανένα περεταίρω αποτέλεσμα στην οικονομία της Βόρειας Κορέας, όπως φάνηκε στη δεκαετία του 1990. Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική δράση είναι απλά υπερβολικά δαπανηρή και καμία σημαντική χώρα δεν θα μπορούσε να υποστεί αυτό το κόστος. Κάθε μέρα που περνάει, η Β. Κορέα φτάνει ένα βήμα περισσότερο στο να γίνει μια πλήρως λειτουργική πυρηνική δύναμη.

Αν όλοι αυτοί οι μύθοι σας προκαλούν απαισιόδοξα συναισθήματα, τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και μια πυρηνική Β. Κορέα θα παραμείνει ένας ορθολογικός δρών. Τα πυρηνικά όπλα στη δική μας εποχή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν λειτουργήσει μόνο ως αμυντικά όπλα. Η Βόρεια Κορέα εν τω μεταξύ θα παραμείνει μια αδύναμη και ανασφαλή χώρα, με ή χωρίς πυρηνικά όπλα. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να εφαρμόσει μια στρατηγική «ανάσχεσης» απέναντι στη Βόρεια Κορέα και να ενθαρρύνει εσωτερικές μεταρρυθμίσεις υπό τον Kim Jong-un. Όπως κι αν προσεγγίζουμε το θέμα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην επηρεαστούμε από τους μύθους σχετικά με τη φύση του κράτους της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: thediplomat.com

Κατηγορίες:Βόρεια Κορέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.