Πολιτική

Καλάσνικοφ: “Η Ρωσία έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις ευρωπαϊκές χώρες

Συνέντευξη του αναπληρωτού προέδρου της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Καλάσνικοφ, στο Σπούτνικ Express.

Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για μια ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ),μετά και τα πρόσφατα γεγονότα. Πως εκτιμάτε, επηρεάζει η απουσία της Ρωσίας στη σύνοδο της ΚΣΣΕ, αυτή τη στιγμή, τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης? 

 

«Νομίζω ότι θα επηρεάσει, και βλέπω ότι επηρεάζει τα τελευταία δύο χρόνια, στα οποία επήλθε μία ψυχρή σχέση ανάμεσα στην ΚΣΣΕ και την Ρωσία. Αυτό εκδηλώνεται με τον εξής τρόπο: Ευρωπαίοι βουλευτές προσπαθούν να έρχονται πιο συχνά στη Μόσχα και να έχουν διαβουλεύσεις με εμάς.  Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι στερούνται την επαφή της Ρωσίας εκεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και όχι μόνο τις επαφές, αλλά και επειδή τα τελευταία χρόνια (είμαι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης), έχω δει ότι η Ρωσία έχει μετατραπεί σε ένα είδος χώρας…, όπως λέμε, αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν υπήρχε ούτε μία συνεδρία, σχετικά με την επίλυση, ούτε μία έκθεση-ψήφισμα για την Ρωσία, το οποίο θα μπορούσε να γίνει με έναν μή επικριτικό τρόπο. Υπό αυτήν την έννοια, νομίζω οτι η Ρωσία είναι ανύπαρκτη στην ΚΣΣΕ. Θέλουν πάντα να συζητήσουν για την Ρωσία,  φαίνεται όμως οτι δεν είναι και πολύ βολικό».

«Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, η οποία παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο, η ρωσική έκθεση με ρωσοφοβικούς, επικεφαλής εννοώ… Παρούσα εκεί είναι η Μαρία —Λουίζα Μπεκ, η οποία ορίσθηκε εισηγήτρια για τη Ρωσία σε σχέση με την Ουκρανία για άλλη μια φορά. Γιατί λέω «ξανά»;  Επειδή, κατά κανόνα, κατά τη γνώμη μου όλη την ώρα, κατά τη συζήτηση του εισηγητή για τη Ρωσία, πάντα επιλέγονται είτε η Μπεκ, ή κάποιοι άλλοι. Υπάρχουν πάντα δύο, τρία, τέσσερα άτομα από τις βαλτικές χώρες,  οι οποίοι είναι με σαφήνεια ρωσοφοβικοί. Είναι ήδη σαφές, ακόμη και κατά την επιλογή του εισηγητή, ότι η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε ένα αντι-ρωσικό πνεύμα.

Με αυτή την έννοια στην ΚΣΣΕ, φυσικά, δεν αρκεί τώρα ένας τέτοιος αποδιοπομπαίος τράγος. Αλλά πώς αυτό θα επηρεάσει το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο σύνολό της;

Νομίζω άσχημα, όχι μόνο επειδή η Ρωσία αποφάσισε να μην πάει και να μην χρηματοδοτήσει πλήρως τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδεχόμενη έξοδο της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης,

όχι μόνο από την ΚΣΣΕ, αλλά και από την Επιτροπή Υπουργών. Μπορεί να αναστείλει την ιδιότητα τους μέλους της ΕΣΔΑ, να αναστείλει ή να βγει από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών συμβάσεων, η οποία εξέδωσε ποινή για την Ρωσία, που αφορά την εταιρία Yukos, σχεδόν δύο δισ. δολάρια. Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν από αυτούς που μαζεύονται στα γεύματα ή στα δείπνα φιλορώσων πολιτικών, ή αυτών που ζούν στην  Ευρώπη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην τελική έξοδο ενός τεράστιου παράλογου, μία παράλογη ύπαρξη εντός του οργανισμού. Δεν είναι μόνο παράλογο, αλλά και επιβλαβές για τη Ρωσία. Τίποτα καλό, δεν περιμένω εκεί».

Είπατε ότι η Ρωσία μπορεί να αποχωρήσει από διάφορες οργανώσεις. Θα μπορούσατε να πείτε για ποιόν είναι χειρότερο; Για τη Ρωσία, ή για εκείνους τους οργανισμούς;

«Και για τη Ρωσία είναι κακό, και για τους οργανισμούς  Το γεγονός είναι ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποχωρήσει από την ΚΣΣΕ, παρέμεινε στην Επιτροπή των Υπουργών ή της ΕΣΔΑ. Αυτό είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης — τέσσερις οργανισμοί και δεν μπορείς να βγεις από κανέναν. Ακόμη και η εισφορά πηγαίνει στη χρηματοδότηση του συνόλου των τεσσάρων οργανώσεων που αποτελούν μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης —Η Επιτροπή Υπουργών (Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης), η ΕΣΔΑ, η ΚΣΣΕ

PACE και άλλη μία περιφερειακή ζώνη. Το χειρότερο είναι, φυσικά, και για την Ευρώπη, και για τη Ρωσία, γιατί εμείς αλλά και οι άλλες χώρες ενταχθήκαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με σκοπό να ενοποιήσουμε τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την

αναγνώριση των συμβάσεων, τις οποίες αναγνωρίζουμε και εμείς και άλλες χώρες, και με στόχο, την εναρμόνιση των νόμων, τη νοοτροπία και το κράτος δικαίου. Αν υπάρχει έξοδος της χώρας, η σύγκλιση θα πρέπει να ανασταλεί».

Θα μπορούσατε να διευκρινίσετε το μετοχικό κεφάλαιο της χρηματοδοτικής συμμετοχής της Ρωσίας στην ΚΣΣΕ;

32 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια.

Και σε σχέση με τις άλλες χώρες;

Είμαστε στην τρίτη θέση μετά τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Είπατε ότι οι εκπρόσωποι πολλών χωρών έρχονται απευθείας στη Ρωσία. Ποιες είναι αυτές οι χώρες και τι έχει επιτευχθεί;

«Είναι πολλές χώρες από τα κράτη μέλη της ΚΣΣΕ, από την Γαλλία, την Γερμανία, την Αγγλία και την Πολωνία. Ελπίζω να επιτευχθούν πιο δημοκρατικές εργασίες στην  μελλοντική ΚΣΣΕ, εάν παραμείνουμε. Είμαι μέλος της νομικής επιτροπής της ΚΣΣΕ. Ακόμη και όταν στην τελευταία συνεδρίαση της νομικής επιτροπής στο Παρίσι, μαίνονταν οι διαδηλώσεις ανεξαρτησίας στην Ουκρανία, χώρισαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας, πρότεινα να δώσει στην  Επιτροπή της Βενετίας το συμπέρασμα αυτό και να δούμε, τί είναι αυτό το έγγραφο, είναι δημοκρατική ή αντι-δημοκρατική, η Επιτροπή συμφώνησε. Και στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της ΣΚΚΕ, κ.Σαβίνσκι, ακύρωσε την απόφαση αυτή. Να πως λειτουργεί η γραφειοκρατία-Δεν υπολογίζεται η γνώμη της επιτροπής στο σύνολό της. Με αυτή την έννοια, απαντώντας στην ερώτησή σας, τι να περιμένουμε παραπέρα… προσωπικά, δεν περιμένω τίποτα καλό από αυτές τις εργασίες σήμερα».

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Αλεξέι Πουσκόφ είπε, οτι ΚΣΣΕ μπορεί να ασχοληθεί πιο στενά με την Ουκρανία μετά την άρνηση της Ρωσίας να εργαστεί στη Συνέλευση.

«Αν αυτό συμβεί, απλώς θα χαρώ, ας εξετάσουμε ποιοί το θέλουν. Δεν έχουν κανέναν αποδιοπομπαίο τράγο σήμερα με τη μορφή της Ρωσίας, θα βρούν άλλη χώρα- την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν. Την Ουκρανία δεν θα την αγγίξουν, επειδή με αυτήν την έννοια, δεν την έσυραν για αυτό στην αναμέτρηση με την ΕΕ, έτσι και τώρα, να παραδεχθούν τα λάθη τους. Όχι, κανείς δεν αναγνωρίζει το λάθος του. Θα πω απλά και το επαναλαμβάνω, ότι η Ρωσία είναι ο κακός που καταστρέφει τα πάντα, για τον λόγο αυτόν, η Ουκρανία είναι άσχημα. Αλλά αυτό είναι ένα παραμύθι του Αντερσεν, που δεν έχουμε κουρασθεί να ακούμε».

http://greece-russia2016.gr/politics/20160122/105554.html

Κατηγορίες:Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.