Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάθετε λουλούδια στο χώρο της βομβιστικής επίθεσης-αυτοκτονίας.
Γράφει ο Κάτς80
Μετά την τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας στης 12 Ιανουαρίου στην περιοχή Σουλτάν-Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος Ερντογάν ρωτήθηκε, πόσο αποφασισμένη και πιστή είναι η Τουρκία στην καταπολέμηση του Ι.Κ (ISIS), απαντώντας (θεατρικά) οργισμένος.
<<Η Τουρκία είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, επειδή έχουμε δήξει σθεναρή καταπολέμηση όλων αυτόν τον οργανώσεων. Υπάρχει οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο εκτός από την Τουρκία, που πολεμά το (Ι.Κ.) και το πληρώνει τόσο πολύ ακριβά>>.
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε, και αυτός με τη σειρά του.
<<Η Τουρκία είναι αποφασισμένη στο να δώσει αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, λίγες μέρες μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έχουμε χτυπήσει της θέσεις του (ISIS) με όλα μας τα μέσα, στα σύνορα της Συρίας και σε Bashiqa. Περίπου 200 (Ι.Κ.) μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες>>.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τέτοιες δηλώσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου δεν έχουν καμιά εντελώς σημασία και συχνά δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Πρώτα από όλα είναι η υποστήριξη της Τουρκίας στης οργανώσεις που πολεμάνε κατά του καθεστώτος της Συρίας και του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, στης ομάδες αυτές είναι και ομάδες τζιχαντιστών.
Για χρόνια, η Τουρκία επικρίνετε (χλιαρά) για βοήθεια-διευκόλυνση στα σύνορα της που επιτρέπει μαχητές και όπλα να περάσουν αβίαστα. Στην ουσία τα σύνορα της ελέγχονται από τζιχαντίστες, ομάδες όπως η Jabhat al-Nusra, με το επιχείρημα ότι ο ‘Ασαντ της έχει υποστηρίξει στο παρελθόν.
Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριλάμβανε και την Jabhat al-Nusra στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων το 2012.
Η Τουρκία επίσης <<φέρετε>> να χρηματοδοτεί το (Ι.Κ.) δεν προσπάθησε να εμποδίσει τη μεταφορά του πετρελαίου μέσα από τα σύνορά της μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν ορισμένα μέτρα για τη μείωση των αγωγών κατά μήκος του ποταμού Ασή στο Χατάι, το εμπόριο πετρελαίου συνεχιζόταν μέσω των παραδοσιακών οδών λαθρεμπορίας.
Οι χωρικοί στον αυτοσχέδιο αγωγό. (φωτογραφία από Fehim Taştekin)
Οι χωρικοί στον αυτοσχέδιο αγωγό. (φωτογραφία από Fehim Taştekin)
Στο χωριό Hacipasa της Altinozu επαρχία στο Χατάι, από την τουρκική πλευρά του ποταμού Asi, που αποτελεί το σύνορο με τη Συρία, βρίσκεται το χωριό Hacipasa, και το χωριό Ezmerin στη συριακή πλευρά. Από το Ezmerin, περίπου 500 παράνομοι αγωγοί πετρελαίου, πλαστικών σωλήνων που χρησιμοποιούνται συνήθως για το πότισμα, και είναι θαμμένοι κάτω από τα χωράφια, ακριβώς όπως και η υπόγειες σωλήνες διανομής νερού του χωριού, τους αγωγούς πετρελαίου τούς τοποθετούν σταυρωτά κάτω από του δρόμους για να φθάσουν στης πίσω αυλές τον σπιτιών.
Το 80-90% των οικογενειών του χωριού εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο, το οποίο και αντλείται από τα δεξαμενόπλοια στη συριακή πλευρά και γεμίζει έτσι τις ιδιόκτητες δεξαμενές. Οι καταναλωτές τώρα έρχονται στα σπίτια των πωλητών για να αγοράσουν το πετρέλαιο αντί του ποσού των 1,25 τουρκικών λιρών ανά λίτρο ίσον με ($0,56).
Στρατιώτες εξάρθρωση ενός αγωγού (Fehim Taştekin)
Τι λένε οι κάτοικοι των χωριών.
Σε δημοσιογράφους που τους ρωτούν απαντούν με απορία, <<Το κράτος δεν γνωρίζει τι συμβαίνει εδώ ?>>, <<Τα πάντα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια των στρατιωτών του>> άλλοι λένε ότι για να φτιάξουν το δίκτυο μεταφοράς χρησιμοποιούν και μεγάλα μηχανήματα για να σκάψουν, όλα αυτά δεν γίνονται μυστικά χωρείς κανένας να πάρει είδηση.
Το ποιο ενδιαφέρον είναι ότι πιστεύουν ότι είναι ένα εισόδημα σχετικά (νόμιμο) σαν αντάλλαγμα για τη φροντίδα που προσφέρουν στου πρόσφυγες, για το γεγονός ότι χωρίς καμία οικονομική βοήθεια εδώ και 3 χρόνια από το κράτος συνεχίζουν να περιθάλπουν τους ταλαίπωρους ανθρώπους.
Κάθε μέρα περίπου 30-50 δεξαμενόπλοια με φορτίο το πετρέλαιο μεταφέρονται. Στο Χατάι υπάρχουν 4,500 φορτηγά που αγοράζουν και χρησιμοποιούν το πετρελαίου.
Χρήστος Κατσέας
Πληροφορίες-Al-monitor.
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας