Γράφει ο Κάτς80
Αυτή θα είναι μια μεταβατική χρονιά για τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και οι δύο χώρες έχουν εκλογές το 2017, και οι δύο κινούνται σε μια πιο εθνικιστική και Ευρώ-σκεπτικιστική κατεύθυνση. Από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γάλλο-Γερμανική σχέση, θα δείξει σημάδια ραγίσματος και τα συμφέροντα του Παρισιού και του Βερολίνου αναπόφευκτα αρχίζουν να αποκλίνουν.
Η Γερμανία θα αντιταχθεί στης προτάσεις της Γαλλίας για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (ιδίως μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης). Το Βερολίνο και το Παρίσι θα δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να βρουν κοινό τόπο για τα μέτρα προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα βρεθεί υπό πίεση καθώς οι διαιρέσεις μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών μελών της συμμαχίας στης περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου θα βαθαίνουν περισσότερο, αυτό θα αποτελέσει ως μια δοκιμασία για τη δημοτικότητα της Μέρκελ.
Στην περίπτωση που το κόμμα της έχει κακές επιδόσεις στις εκλογές, θα αυξηθεί ποιο έντονα η πίεση για την παραίτησή της.
Θα ασκηθεί πίεση από τους συντηρητικούς, για εντατικοποίηση των συνοριακών έλεγχων, και το Βερολίνο θα αναζητήσει τρόπους για να αποτρέψει τους πρόσφυγες να φτάνουν στη Γερμανία. Οι συντηρητικοί θα αναγκάσουν επίσης το Βερολίνο να λάβει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, κυρίως επειδή η Αθήνα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή, θα καθυστερεί της υποτιθέμενες «μεταρρυθμίσεις».
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα, 1ο πολιτική αστάθεια και 2ο κοινωνική αναταραχή. Η Ελληνική οικονομία έχει άλλο ένα έτος ύφεση, και την εξαιρετικά υψηλή ανεργία. Αυτό θα οδηγήσει σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της θα αναγκάσει τη διοίκηση να επιβραδύνει τη διαδικασία της «μεταρρύθμισης».
Η Κατάρρευση της Ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, επειδή ο Τσίπρας ελέγχει μόνο ένα κομμάτι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ωστόσο, οι κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, έτσι ώστε ακόμη και αν η κυβέρνηση έπεφτε, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια τεχνοκρατική κυβέρνηση συνασπισμού, αρκετοί πολιτικοί Αρχηγοί το έχουν προτείνει.
Το 2016, η κύρια απειλή για την Ελλάδα θα είναι η κοινωνική αναταραχή, μια επανάληψη της κρίσης του 2015 φαίνεται απίθανο, διότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστική προθεσμία για την εξόφλησης του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη είναι χαμηλότερη από ό, τι το 2015. Αλλά επιμονή της Γερμανίας για απορύθμιση και «μεταρρυθμίσεις» θα είναι πιεστικές, και οι διαπραγματεύσεις με την πιθανή ελάφρυνση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα καθυστερήσει μέχρι τα τέλη του 2016.
Προσφυγικό και Βαλκάνια.
Η Ροή των προσφύγων θα αυξηθεί καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αλλά οι αιτούντες άσυλο θα βρουν μια διαφορετική Ευρώπη το 2016. Οι συνοριακοί έλεγχοι θα γίνουν πιο συχνοί, και οι χώρες κατά μήκος των λεγόμενων βαλκανικών οδών θα είναι λιγότερο ανεκτικοί στους πρόσφυγες που διασχίζουν τα εδάφη τους.
Για πρώτη φορά από τη δημιουργία της, η συμφωνία Σένγκεν δεν θα υφίσταται στο τέλος του έτους, δεδομένου ότι άρχισε? Ίδει ο έλεγχος της ελεύθερης κυκλοφορίας, «κάποιες χώρες θα πεταχτούν από το παράθυρο».
Ως εκ τούτου, οι αιτούντες άσυλο θα δυσκολεύονται να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Κάποιοι από αυτούς θα αναγκαστούν να ψάξουν για νέα δρομολόγια, ενώ άλλοι θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα της βίας στης περιοχές.
Όλα τα παραπάνω έχουν Αρχίσει και υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή «οικογένεια» ας έχουμε το «νου-μας»
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας