Γράφει ο Κάτς80
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «αμελεί σοβαρά» τις υποχρεώσεις της βάσει της συνθήκης Σένγκεν, αδυνατώντας να διατηρήσει τον επαρκή έλεγχο στα σύνορα της. Έτσι και Προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκλειστεί από την υπόλοιπη ζώνη του Σένγκεν.
Σύμφωνα με ένα σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης του Σένγκεν, το οποίο συζητήθηκε από την Επιτροπή την Τετάρτη, στην έκθεση αυτή αναμένεται να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (κομισιόν) με την οποία στη συνέχεια θα προταθεί στην Ελλάδα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η Ελλάδα θα πρέπει στη συνέχεια και μέσα σε τρεις μήνες να διορθώσει και να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Σένγκεν.
Σε περίπτωση που αποτύχουμε να τηρήσουμε της δεσμεύσεις στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ομάδων φύλαξης στα σύνορά μας ή ακόμα και να αναστείλουν την ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών στης χώρες του Σένγκεν.
Το δελτίο τύπου που ανακοίνωσαν.
«Αν η απαραίτητη δράση δεν έχει πραγματοποιηθεί και εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, υπάρχει η δυνατότητα να, επιτραπεί στα κράτη μέλη να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους». Αυτά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Το παιχνίδι της Τουρκίας.
Οι Ελληνικές αρχές κατηγορούν την Τουρκία ότι δεν εκπληρώνει μέρος της συμφωνίας, μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της ΕΕ, τον Νοέμβριο του 2015. Σύμφωνα με την Αθήνα, η Τουρκία απέτυχε να καταπολεμήσει τη διακίνηση των ανθρώπων και να περιορίσει την εισροή προσφύγων. (Η δεν θέλει, προσθέτω εγώ).
Επιγραμματικά τα 3 βήματα.
- Αξιολόγηση της «Σένγκεν».
- Η Ελλάδα έχει τρεις μήνες για να αντιμετώπισή το πρόβλημα.
- Εάν εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες μπορεί να αποφασίσει να εγκρίνει τον αποκλεισμό 2 ετών της Ελλάδας από τι Σένγκεν.
Την ίδια στιγμή, η έκθεση παραδέχεται ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό πίεση και τονίζει ότι στην Ελλάδα, μπορεί να βοηθηθεί για την εκπλήρωση των στόχων μέσω πρακτικών λύσεων (?) ή ακόμα και οικονομικά μέτρα από την Frontex ή άλλα όργανα της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός ελληνικής μετανάστευσης Ιωάννης Μουζάλας δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει βοήθεια από την ΕΕ για να απελάσει γρήγορα πρόσφυγες οι οποίοι στερούνται άσυλο.
Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Johanna Mikl-Leitner έχει κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ όσον αφορά τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και θα πρότεινε ότι η χώρα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη ζώνη Σένγκεν.
Την ίδια στιγμή οι φωνές για αποκλεισμό των συνόρων γίνονται όλο και πιο έντονες, με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν να δηλώνει την επιθυμία του για τη δημιουργία ενός φράχτη κατά μήκος των συνόρων στην Ελλάδα με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία ώστε να περιορίσει την εισροή των προσφύγων.
Στις 20 Ιανουαρίου, στα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορά τους με την Ελλάδα για πρόσφυγες και μετανάστες, χαρακτηρίζοντάς το ως προσωρινό μέτρο.
Γεγονός.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο έτος, οι περισσότεροι από τους οποίους ήρθαν στην ΕΕ μέσω της Ελλάδα και της Τουρκίας.
Αναμένεται συνέχεια..
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας