Γράφει ο Κάτς80
Από τότε που η δύναμη της πυρηνικής ενέργειας εισήλθε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη πραγματικότητα και στις διακρατικές σχέσεις, τα ζητήματα πυρηνικής ενέργειας είναι πάντα στο επίκεντρο. Ο παράλληλος δρόμος της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και ο κινδύνους των πυρηνικών όπλων και η διάδοσής τους, έχουν παράλληλες διαστάσεις που εμπλέκονται στης εθνικές και διεθνείς κοινότητες.
Τίποτα από όλα αυτά τα γεγονότα δεν είναι πιθανό να αλλάξει το 2016. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια μερικά από τα θέματα που θα βρίσκονται σίγουρα στα πρωτοσέλιδα τον εφημερίδων για τους επόμενους 12 μήνες.
Η Βόρεια Κορέα και η επίδειξη της πυρηνικής αλαζονείας της ήταν η πρώτη είδηση για τα πυρηνικά όπλα το 2016, όταν η Πιονγκγιάνγκ υποστήριξε την δοκιμή μιας «βόμβας υδρογόνου» στις 06 Ιανουαρίου 2016. Η διεξαγωγή της τέταρτης πυρηνικής δοκιμής κατά την τελευταία δεκαετία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας έχει σταθερή «βελτίωση» της πυρηνικής δυνατότητας της. Κάθε πράξη πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας φέρνει την άμεση προσοχή της Κίνας. Πολλοί στρατηγικοί αναλυτές έχουν προτρέψει το Πεκίνο να χαλιναγωγήσει τους «αγαπητούς φίλους» της, και παρά τις κινεζικές φωνές αποδοκιμασίας η πραγματικότητα είναι ότι η πυρηνική «αυτοπεποίθηση» της Βόρειας Κορέας χρησιμεύει για να συγκρατεί τους αντιπάλους της Κίνας, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και της ΗΠΑ.
Ο κίνδυνος ωστόσο είναι ότι ο έλεγχος αυτόν τον όπλων που έχουν κατασκευαστεί ενδέχεται να χαθεί και μοιάζει πολύ με το τι έχει συμβεί στο Πακιστάν και τη σχέση του με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Πώληση της πυρηνικής τεχνολογίας, η υλικών ή ακόμα και ένα έτοιμο όπλο για τρομοκρατικές οργανώσεις από έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων (χρημάτων), για τη Βόρια Κορέα δεν είναι αδιανόητο. Ίσως ας Ελπίσουμε ότι αν και το 2015 ήταν η χρονιά της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, το 2016 θα φέρει κάποια οφέλη στης διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ.
Η Ουάσινγκτον θα ασχολούνταν για να σταματήσει αυτό το θέμα, αλλά η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία σοβαρή ενέργεια σχετικά με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Γιόνγκ-ουν μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει για τι δική του Στρατηγική να προκαλεί θόρυβο και το 2016.
Αν και η έλλειψη πληροφοριών δυσχεραίνει μια σαφή εκτίμηση της ακριβείς διάθεσης τον πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, είναι γεγονός ότι η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, και η ΗΠΑ η ανησυχία τους είναι εμφανής.
Η εστίασή τους μετατοπίζεται στην προστασία τους μέσω της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων άμυνας, το Τόκιο συζήτα επίσης για μια επανεξέταση της πυρηνικής πολιτικής, ακόμη αφήνει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επαναφέρουν πίσω την τακτική των πυρηνικών όπλων για τη στήριξη της αποτροπής. Τα εν λόγω μέτρα που ενισχύουν την εθνική άμυνα στρατηγικά, έρχονται να προσθέσουν νέα αξία στα πυρηνικά όπλα, και να απομακρύνει την πιθανότητα αποβολής τους.
Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, οι τρέχουσες τάσεις σε όλες τις πυρηνικές ένοπλες δυνάμεις καταδεικνύουν μία αύξηση στην εξάρτηση από αυτά τα όπλα και της στρατηγικές για την ασφάλειά τους. Η τελευταία εξέλιξη στο πλαίσιο αυτό είναι η είδηση ότι οι ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει «μικρά, έξυπνα» πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσουν μια νέα κατηγορία απειλών.
Προηγουμένως, τα «μικρό-πυρηνικά» όπλα επινοήθηκαν στην διάρκεια της θητείας του πρώην Πρόεδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να είχε για τη διεθνή ασφάλεια.
Η πυρηνική ασφάλεια θα είναι στην ατζέντα την Άνοιξη του 2016, δεδομένης της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, στης συναντήσεις αυτές συμμετέχουν άνω των 50 Αρχηγών κυβερνήσεων και Αρχηγών κρατών όπως και πάνω από 100 διεθνείς οργανώσεις.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας, Πυρηνικά-Θέματα