Γράφει ο Κάτς80
Η σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία ήταν από ανέκαθεν ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τη διαμόρφωση της Ευρώπης. Παρά τη ριζική μεταβολή του χαρακτήρα της πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να είναι αποφασιστικής σημασίας.
Ιστορικά.
Η Προθυμία της Γερμανίας ήταν να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, δηλαδή προετοίμασε το έδαφος για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την ενοποίηση της Γερμανίας, 20 χρόνια αργότερα αυτό έγινε.
Σε αυτό το άρθρο αναφέρω κατά την προσωπική μου άποψη τις πρόσφατες μεταβολές στην πολιτική της Γερμανίας προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της «παντοδυναμίας» της Μέρκελ.
Η βασική Στρατηγική της Γερμανίας προς τη Ρωσία παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερή, παρά τη γερμανική ενοποίηση και τις αλλαγές στις εσωτερικές πολιτικές συμμαχίες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τώρα η στάση της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία δημιούργησε της βάσεις των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια του 2012-13, η συνέχεια της πολιτικής της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας κρίθηκε ότι είχε έρθει σε ένα τέλος. Πολιτικές ανατροπές ήρθαν στο προσκήνιο και η ατμόσφαιρα ήταν φορτωμένη με εντάσεις, που επιδεινώθηκαν με την ουκρανική κρίση.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι η πολιτική έχει αλλάξει, αλλά δεν είναι και τόσο δραματική όσο αναφαίρετε σε ορισμένα ΜΜΕ.
Ένα βασικό στοιχείο για την ανάλυση του βαθμού της αλλαγής στην πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας δεν είναι ούτε οι εξωτερικές σχέσεις, ούτε η εσωτερική πολιτική και η σχετικές αλλαγές στην ερμηνεία του εθνικού συμφέροντος, αν και αυτά είναι επίσης σημαντικά, αλλά είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των ηγετών και των ελίτ της εξωτερικής πολιτικής.
Η σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία είναι ευρέως γνωστή και θεωρείται ότι είναι θεμελιώδους σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και το σύνολο της Δύσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μερικοί κρίνουν την αξιοπιστία της Γερμανίας από τη «συμμαχία» με της Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ άλλοι επικεντρώνονται στην ηγεσία της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Η Γερμανία παραμένει ο βασικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη, και με σκοπό να εντείνουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Η άποψη μου.
Ενώ η ρητορική της Γερμανίας προς τη Ρωσία έχει γίνει ελαφρώς πιο μετρημένη από τη Μέρκελ, μια σταθερή και εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία παραμένει σε μεγάλο βαθμό σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα της Γερμανίας, και για τα θέματα των γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, παράδειγμα, την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία και τις ευρύτερες ανησυχίες για την πανευρωπαϊκή πολιτική τάξη είναι οι προτεραιότητες που οδηγούν στην σταθερή συνέχεια στη γερμανική εξωτερική πολιτική.
Αντίθετα, η γερμανική εξωτερική πολιτική τροποποιήθηκε σχετικά σαν απάντηση στην ρωσική συμπεριφορά, για να ειδοποιήσει τη Ρωσία ότι δεν μπορεί να αλλοιώνει το διεθνές δίκαιο και να μην τιμωρείτε.
Η Προσέγγιση της Γερμανίας έχει συγκεντρώσει σε ένα σημαντικό βαθμό την αποδοχή μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των ελίτ της εξωτερικής πολιτικής. Εάν η πολιτική αυτή είναι επιτυχής όσο αφορά την επίτευξη ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος στην ουκρανική κρίση, είναι ένα ερώτημα που ενδεχομένως να μπορεί να απαντηθεί πολύ αργότερα.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας