Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζετε για «νέες πολεμικές επιχειρήσεις» στη Λιβύη.  

Γράφει ο Κάτς80

Κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια, μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Λιβύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της επικείμενες σφαγές ως πρόσχημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της ετοιμάζουν τώρα μια νέα στρατιωτική επίθεση κατά της χώρας της Βορείου Αφρικής πλούσια σε πετρέλαιο, κάτω από το κάλυμμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

 

Το Πεντάγωνο και ο εκπρόσωπος Τύπου Peter Cook επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον «συζητά στρατιωτικές επιλογές» σε σχέση με τη Λιβύη, και αναγνώρισε ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και στρατιώτες δραστηριοποιούνται εκεί.

Της παρατηρήσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου επανέλαβε και ο ανώτερος διοικητής του στρατού των ΗΠΑ. «Είναι δίκαιο να πούμε ότι θα αναλάβουμε αποφασιστική στρατιωτική δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας», ο στρατηγός Joseph Dunford, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή. «Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι έχουμε την εξουσία να χρησιμοποιήσουμε και στρατιωτική δύναμη».

Τα ανθρώπινα δικαιώματα που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για το κοινό το 2011 και την τρομοκρατία ως πρόσχημα που χρησιμοποιείται σήμερα είναι εξίσου παραπλανητική. Και οι δύο επεμβάσεις έχουν σχεδιαστεί για να κρύψουν τους ληστρικούς στόχους των στρατιωτικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται με σκοπό την επιβολή των ΗΠΑ σε μια αποικιακή ηγεμονία πάνω στα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα.

Στην περίπτωση της Λιβύης είναι τα μεγαλύτερα αποθέματα του  πετρελαίου για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Το 2011 η ιστορία δημιουργήθηκε ως έξεις, ο δικτάτορας για «εκείνη» την περίοδο της Λιβύης, ο Μουαμάρ Καντάφι, ήταν στα πρόθυρα να πραγματοποίηση μαζικές σφαγές κατά των «ειρηνικών διαδηλωτών» στην ανατολική πόλη της Λιβύης στη Βεγγάζη. Έτσι που μόνο η δυτική στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να σώσει της ζωές τον αθώων ανθρώπων, ο Ομπάμα και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ επέμειναν, ότι δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο.

Μετά όταν είχαν όλα τελειώσει, οι ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων και η Διεθνής Αμνηστία αναγνώρισε ότι δεν υπήρχαν πραγματικοί λόγοι που ισχυριζόταν ότι στη Βεγγάζη οι άνθρωποι απειλούνταν με «σφαγές».

Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν, ο λαός της Λιβύης έχει βυθιστεί σε μια πραγματική κόλαση και ανθρωπιστική καταστροφή. Πολλοί ως και δύο εκατομμύρια Λίβυοι, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της προπολεμικής Λιβύης, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να μετακινηθούν στην γειτονική Τυνησία και την Αίγυπτο. Και όσοι παραμένουν στη Λιβύη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καταστροφικές συνθήκες, με εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους από τις εμφύλιες συγκρούσεις που μαίνονται μεταξύ των φατριών από την ανατροπή του Καντάφι.

Αυτό φυσικά, ήταν μια εσκεμμένη συγκάλυψη για τα πραγματικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Λιβύη.

Το ISIS δεν είναι κάποια τυχαία οργάνωση, είναι εξίσου υπεύθυνο για το χάους στη Λιβύη, η δική του ανάπτυξη ήταν στενά συνδεδεμένη με τον πόλεμο των που δημιούργησαν η ΗΠΑ και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Καντάφι, τεράστιες ποσότητες όπλων λεηλατήθηκαν από την κυβέρνηση της Λιβύης και τα αποθέματα ένα μέρος από αυτά διοχετεύθηκαν στη Συρία. Μαζί και η CIA σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να ανατροφοδοτήσει έναν πόλεμο για την αλλαγή του καθεστώτος στη Σύρια.

Η διαδικασία αυτή ενίσχυσε σημαντικά το ISIS και παρόμοιες ομάδες, ενώ οι Λίβυοι που είχαν σταλεί να πολεμήσουν στη Συρία επέστρεψαν στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της ομάδας των ισλαμιστών κατά μήκος της βόρειας ακτής της Λιβύης.

Έτσι και σήμερα η απειλή του ISIS και της τρομοκρατίας στη Λιβύη, αποτελεί το πρόσχημα για μια ακόμη πολεμική επιχείρηση. Η ατελείωτες και κλιμακούμενες στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ έχουν βυθίσει ολόκληρη την περιοχή σε αιματοχυσία και χάος, ενώ απειλεί και την παγκόσμια ειρήνη.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.