Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Πώς η Τουρκία χάνει ένα κορυφαίο οικονομικό εταίρο.

Γράφει ο Κάτς80

Μια σημαντική είδηση ​​εμφανίστηκε στον Τουρκικό Τύπο την περασμένη εβδομάδα. Το περιοδικό Hayat Gerçek ισχυρίστηκε ότι «χρήματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν εμπλακεί σε μια μυστική, επιχείρηση για την ανατροπή της κυβέρνησης στην Τουρκία, και ακόμα ότι προωθείται ένα στρατιωτικό πραξικόπημα».

Αυτό βέβαια δεν είχε καμιά σημαντική επίδραση στην τουρκική κοινή γνώμη.

Οι περισσότεροι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι χώρες του Κόλπου είναι υποστηρικτές του κυβερνώντος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), και του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου του Χρηματιστήριου της Τουρκίας, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, τα εμιράτα του κόλπου στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια στους Τούρκους, και στης χρηματοπιστωτικές αγορές, συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην διατήρηση της οικονομικής επιτυχίας του Ερντογάν. Τα κράτη του Κόλπου έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ακίνητη περιουσία, και στα μέσων μαζικής ενημέρωσης, στα οποία ο Ερντογάν δίνει ιδιαίτερη προσοχή.

Την 1η Δεκεμβρίου το Αμπού Ντάμπι τάραξε την Άγκυρα όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, κατήγγειλε την κατάρριψη στης 24 Οκτωβρίου του ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία. (Αργότερα όμως ανακάλεσε τη δήλωσή του).

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια πραγματική ένταση πίσω από κλειστές πόρτες, μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν διορίσει ακόμα πρέσβη στην Άγκυρα για περίπου ένα χρόνο. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν επίσης ότι και η Τουρκία έχει καθυστερήσει τον διορισμό του πρέσβη της Τουρκίας προς Αμπού Ντάμπι.

Τα ΗΑΕ είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία και την τουρκικές επιχειρήσεις. Τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στη Μέση Ανατολή, μετά το Ιράκ, και η ένατη μεγαλύτερη συνολική στην εξαγωγική αγορά. Τα εμιράτα αγοράζουν κατά μέσο όρο 4,6 δισεκατομμύρια $ αξίας προϊόντα και υπηρεσίες σε ετήσια βάση από την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια τέτοια ζωτικής σημασίας αγορά, ειδικά όταν η οικονομία της συρρικνώνεται και οι εξαγωγές της μειώνονται.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τις χώρες του Κόλπου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 3 χρόνια, εκτός αυτών τον Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα του τουρισμού. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών που προέρχονται από τις χώρες του Κόλπου, αυτό όμως δεν ίσχυσε και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλοι αυτά τα στοιχεία δείχνουν ένα σημαντικό πρόβλημα μεταξύ της Άγκυρας και του Αμπού Ντάμπι.

Ο Βευσελ Αϊχάν, Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Abant izet Baysal και πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άρχισαν να είναι προβληματικές μετά το πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο.

Ο Ερντογάν είναι σε αντίθεση με τον πρόεδρο και Στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ενώ οι χώρες του Κόλπου, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν ένθερμα τον Σίσι.

Οι περισσότερες χώρες του Κόλπου αντιτίθενται στην Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, ενώ η Τουρκία έχει πάρει θέση υπέρ της πλευράς της Αδελφότητας. Σε περίπτωση που η ένταση κλιμακωθεί, ο Ερντογάν θα πρέπει να κάνει μια επιλογή, μεταξύ του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της στη Μέση Ανατολή ή με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Οι χώρες του Κόλπου ανησυχούν σοβαρά μετά και  την επιστροφή του Ιράν στην πολιτική και την οικονομία του κόσμου», δήλωσε ο Αϊχάν.

Αναμφίβολα είναι και οι Σαουδάραβες αναστατωμένοι, και ασκούν σημαντικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ερντογάν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πιστεύω ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, οι οποίες μπορούν να σημαίνουν και την επίλυση των προβλημάτων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες/Al-monitor.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.