Γράφει ο Κάτς80
Το Βρετανικό δημοψήφισμα.
Είναι αρκετά πιθανό ο Βρετανικός λαός να κλιθεί σε δημοψήφισμα τον Ιούνιο σχετικά με το εάν η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ, ή ένα θα φύγουν. Αυτό θα είναι μια σημαντικότατη στιγμή, όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για την ΕΕ.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η εγκατάλειψη της ΕΕ θα σημάνει την οικονομική αναστάτωση του και όχι μόνο, ενώ η διαπραγμάτευση για τους όρους της αποχώρησής του είναι πιθανό μια παραίτηση του πρωθυπουργού, και η προώθηση προς την κατεύθυνση ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Παραμένοντας όμως στην ΕΕ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην οικονομική ατζέντα της, και την ανάκτηση της θέσης επιρροής της σε θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια του, από τον αγώνα ενάντια στον ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) έως και τη συνεργασία με τους γείτονές της ΕΕ για τον έλεγχο της μετανάστευσης.
Η μετανάστευση στην Ευρώπη.
Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ μεταξύ του Ιανουαρίου και του Οκτωβρίου το 2015, με κάποιους από αυτούς 980.000 περίπου να ζητούν άσυλο. Οι αριθμοί αυτοί περιλαμβάνουν τους πρόσφυγες από τις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και τους οικονομικούς μετανάστες από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Αλλά η συγκέντρωση της μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης μέσω της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκετε σε κάποιους συγκεκριμένους προορισμούς, (κυρίως Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Σουηδία).
Το ISIS στην Ευρώπη.
Ένας επιπλέον παράγοντας που πιθανό να οδηγήσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ προς μια πιο ενοποιημένη προσέγγιση, όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων θα είναι ο φόβος της τρομοκρατικής επίθεσης από μέλη ή «συμπαθούντων» του ISIS σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Μια τέτοια επίθεση δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή.
Το 2016 ωστόσο, το ISIS θα βρεθεί κάτω από τη διπλή πίεση και της εντατικότατες στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ, της ευρωπαϊκές, της Ρωσικές και της Αραβικές δυνάμεις με μια πιθανή μεσολάβηση του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της κυβέρνησης Άσαντ και τις κύριες δυνάμεις των ανταρτών.
Η προοπτική του ISIS να «παραβιάσει» τα σύνορα της Ευρώπης θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προβούν στους απαραίτητους συμβιβασμούς.
Η ρόλος της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος Πούτιν και η συμμετοχή της Ρωσίας στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκεται στη Συρία το 2016, θα οδηγήσει ενδεχομένως τους δυτικούς ηγέτες να αμβλύνουν της οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από το καλοκαίρι του 2014 στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.
Διεθνή.
Θα υπάρξουν και άλλες προκλήσεις της Διεθνείς εξωτερικής πολιτικής το 2016, όπως η άνοδος της Κίνας στην Ανατολική Ασία, η πιθανή επιδείνωση της ισραηλινό-παλαιστινιακής σχέσης, ή αποσταθεροποίηση σε ευάλωτες χώρες από τη σταδιακή σύσφιξη των επιτοκίων των ΗΠΑ ή της εμμονής της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.
Δεν είναι παράτολμο όμως να πιστέψουμε σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική.
Χρήστος Κατσέας
Πηγή/Στοιχεία/BBC, Stratfor.
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας