Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Γιατί το «Ισλαμικό Κράτος» πέρασε με επιτυχία την κόντρα στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γράφει ο Κάτς80

όταν οι «ιεροί» μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Daesh δικτυωνόταν στο Twitter, hashtag, instagram, και Facebook άρχιζε μια πρωτοποριακή εκστρατεία, με την λεγόμενη ψηφιακή στρατηγική του μάρκετινγκ. Μέσα σε ελάχιστες ώρες, βίντεο και φωτογραφίες του ISIS με αποτρόπαιες ανατριχιαστικές παραστάσεις είχαν κατακλύσει ολόκληρο τον αραβικό και όχι μόνο  κόσμο, είχαν σπείρει τον τρόμο στους ανθρώπους και στους εναπομείναντες υπερασπιστές της Μοσούλης. Η στρατηγική των μέσων μαζικής κοινωνικής ενημέρωσης προσφέρει ένα πεδίο σύγχρονου ψυχολογικού πολέμου, και σαν αποτέλεσμα ήταν η κατάληψη της πόλης από μια ομάδα μαχητών με κάτι λιγότερο από 2.000 άνδρες, καταλαμβάνοντας μια πόλη του 1,5 εκατ. Αφού πρώτα οι στρατιωτικές μονάδες στη Μοσούλη είχαν διαλυθεί και τραπεί σε φυγή.

Με την εισαγωγή τους στα ΜΜΕ υπήρξε ένα ρέμα, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό του ISIS. Τους επιτρέπει στους μαχητές-τρομοκράτες να μεγαλώσουν το Βάρος τους  ανάμεσα στης τρομοκρατικές (αδελφές) ομάδες, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει ακόμα και της μεγαλύτερες ανταγωνιστικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα. Επίσης τους βοήθα να συντονίσουν αποτελεσματικότερα τους μαχητές-τρομοκράτες ώστε να κερδίζουν της μάχες, και η ομάδα να μπορεί ευκολότερα να διαχειριστεί το έδαφος της.

Στο παρελθών θα ήταν εξωπραγματικό μια ομάδα μαχητών στη Συρία να μπορούσε να ανταλλάζει πληροφορίες, απόψεις και να στρατολογεί νέους ανθρώπους σε πολλές περιοχές στον κόσμο.

Τα Social Media ως Όπλο.

Αντί του μοναδικού κεντρικού επικοινωνιακού σχεδιασμού να ελέγχετε από ένα και μόνο πρόσωπο η μια μικρή ομάδα, ο κοινωνικός πόλεμος των ΜΜΕ του ISIS είναι εξ ολοκλήρου συνδεδεμένος σε ολόκληρο το δίκτυο, εκμεταλλευόμενος την διαδικτυακή παγκοσμιοποίηση του προσφερόμενου (ιντερνετικού) χώρου.

Ο κεντρικός «πυρήνας» του ISIS είναι έμπυρος μαχητής της εξέγερσης του Ιράκ που ακολούθησε μετά την εισβολή τον ΗΠΑ  το 2003, και κατέχει άριστα την γνώση των ΜΜΕ.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των ξένων μαχητών που εντάσσονται στης γραμμές ISIS είναι 24 χρονών, γεγονός που σημαίνει εξοικείωση με το Facebook, Twitter, και Instagram. Στο κάδρο του παγκόσμιου «ιερού» πολέμου που έχουν εξαπολύσει, αυτό είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.

Ο φόβος. 

Τα επεξεργασμένα βίντεο άριστα σκηνοθετημένα που παράγονται στης εκτελέσεις-δολοφονίες ξένων ομήρων. Αντίθετα με άλλες οργανώσεις τα βίντεο αυτά περιλαμβάνουν και σενάριο, με αρκετές κάμερες υψηλής ανάλυσης, πολλές γωνίες λήψεις ακόμα και εισαγωγή στο βίντεο του τόπου της εκτέλεσης.

Ομάδες μαχητών συντονισμός. 

Γράφουν κρυπτογραφημένους κωδικούς με σύμβολα, και οι μαχητές του ISIS συζητήσουν  αναλύουν και σχεδιάζουν την πολίτικη και τι διοίκηση που ακλουθούν.

Αποστολή μηνυμάτων.

Στο ISIS κάθε ημέρα που περνά η συνομιλία γίνεται με εφαρμογές όπως το Skype, Circle, Silent, και WhatsApp. Η Ασφάλεια των μηνυμάτων παρέχεται αρκετές φορές πάνω με τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, όπως αυτά της πλατφόρμας Kik.

Διαφήμιση.

Το ISIS παράγει μια σειρά από ιστορικές πληροφορίες προπαγανδιστικές, στραμμένες προς τη Δύση παρουσιάζοντας βίντεο στα  Αγγλικά, και προσπαθούν να παρουσιάσουν την ελκυστικότητα της ζωής στο Ισλαμικό Κράτος. Αδιαφορώντας βεβαίως για της φρικαλεότητες τους.

Ηλεκτρονικά περιοδικά σε απευθείας σύνδεση.

Το Dabiq είναι ένα μηνιαίο περιοδικό στη Αγγλική γλώσσα, είναι σε απευθείας σύνδεση, και η έκδοση που έχει είναι υψηλότερη από επισκεψιμοτητα από πολλά δυτικά περιοδικά. Επεξεργάζεται θέματα πολιτικής, και πίστης, στον λεγόμενο ιερό πόλεμο, όπως επίσης και για κατασκευή βομβών και άλλων όπλων. Μάλιστα ο δημιουργός των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Νοέμβριος, 2015 εμφανίζεται σε παλαιότερη συνέντευξή του στο σόφτμπολ, ρωτώντας πώς θα μπορούσε να περάσει μέσα στο Ισλαμικό κράτος.

Ανακοινώσεις.

Όπως κάθε οργανωμένο κράτος η εταιρία έτσι και το ISIS δημιουργεί μια ροή με συχνές προπαγανδιστικές ανακοινώσεις μέσω των κοινωνικών ΜΜΕ με έμφαση στην ομαλότητα και την καθημερινότητα, πρόσφατα ανακοίνωσε τα εγκαίνια ενός νοσοκομείου για παιδιά.

«Επιστημονική» Στρατολόγηση.

Οι μαχητές προσηλυτίζουν ευάλωτους νεοσύλλεκτους όταν διαπιστώσουν μια συμπάθεια προς αυτούς στα μηνύματα που τους στέλνουν, μέσου μιας ασφαλούς υπηρεσίες μηνυμάτων. Επίδοξοι «επιχειρηματίες» του ISIS ανακοινώνουν δώρα στους υποψήφιους εργαζόμενους-στόχους, ακόμα και αεροπορικά εισιτήρια. Αν τώρα δεν ευδοκιμήσει η πολυπόθητη «πρόσληψη» και αδυνατεί να ταξιδέψει ο υποψήφιος, τότε ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν τρομοκρατικές ενέργειες στης χώρες τους.

Η συνέπεια της Στρατηγικής που ακολουθούν και αντιγράφουν από μεγάλα δίκτυα ενημερώσεις, όπως δείχνει είναι σημαντική για αυτούς.

Χρήστος Κατσέας.

Πηγή/πληροφορίες/Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.