Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

«Η Αγάπη πεθαίνει τελευταία»

Γράφει ο Κάτς80

Εισαγωγή.

Η Κίνα είναι ο καλύτερος Γεωστρατιγηκός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, ο κυριότερος εμπορικός φίλος, και η σχεδόν μοναδική πηγή τροφίμων, οπλικών συστημάτων, και ενεργειακός προμηθευτής. Η Κίνα βοήθα να διατηρηθεί ως έχει ο Kim Jong-un, όπως και να περιοριστούν η σκληρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, προσδοκώντας να αποφευχθεί η κατάρρευση του καθεστώτος και μια μεγάλη ροή προσφύγων προς τα σύνορα τους. Αναμφισβήτητα όμως, μετά και την 3η πυρηνική δοκιμή τον Φεβρουάριο του 2013, οι  ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υπομονή της Κίνας εξαντλείται πόσο δε μάλλον με τη δοκιμή τον τελευταίων εβδομάδων. Αυτή λυπών η τελευταία δοκιμή, έχει μπλέξει για τα καλά της σχέσης του Πεκίνου και της Βόρειας Κορέας.

Το Πεκίνο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις εξαμερείς συνομιλίες, στο πλαίσιο με στόχο την (nuclear free) από-πυρηνικοποίηση. Η εκτέλεση του Jang Song-taek, θείου του Κιμ Γιόνγκ-ουν που διατηρούσε στενούς δεσμούς με το Πεκίνο, Δεκέμβριο του 2013 έδωσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Κίνα για τη σταθερότητα και τον προσανατολισμό της Βόρειας Κορέας. Επανειλημμένα, οι αναλυτές υποστηρίζουν την άποψη των σχέσεων μεταξύ τις Κίνας και τις Νότιας Κορέας, ότι θα ήταν δυνατό να μετατοπιστεί το γεωπολιτικό βάρος τους στην Ανατολική Ασία, και την Κίνα να υπονομεύει τι συμμαχία με τι Βόρεια Κορέα.

Ιστορική συμμαχία κάτω από περίεργες συνθήκες.

Η στήριξη της Κίνας προς τι Β. Κορέα υπολογίζεται από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), όταν ο στρατός της Κίνας γέμισε την κορεατική χερσόνησο για να δόση χείρα βοήθειας στην σύμμαχο της.

Οκτώβριος 2006 η Κίνα στηρίζει το ψήφισμα (1718) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο επιβάλει κυρώσεις στην Β. Κορέα. Ωστόσο, το Πεκίνο συνεχίζει της καλές σχέσεις με τη Β. Κορέα, με την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Wen Jiabao στην Πιονκγιάνκ τον Οκτώβριο του 2009 για να παραβρεθεί στην εξηκοστή επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Β. Κορέας.

Τώρα ποιο πρόσφατα, η Κίνα άσκησε έντονη κριτική το Φεβρουάριο του 2014 σε έκθεση του ΟΗΕ, που αναφέρει λεπτομέρειες για την απάνθρωπη μεταχείριση των ανθρώπων και των δικαιωμάτων τους σε φυλακές και σε στρατόπεδα στη Β. Κορέα.

Το Πεκίνο αντίθετα αναδεικνύοντας αντιρρήσεις και ερωτηματικά εάν θα χρησιμοποιούσε το βέτο στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να μπλοκάρει το θέμα.

Το όφελος της Πιονκγιάνκ.

Η Κίνα όπως προανέφερα παρέχει στη Β. Κορέα το μεγαλύτερο και κυριότερο μέρος των τροφίμων, και τον ενεργειακό της εφοδιασμό που περιλαμβάνει πάνω από 60% του συνολικού όγκου που χρησιμοποιεί. Η οικονομική εξάρτηση της Β. Κορέας από την Κίνα συνεχίζει αμείωτα να αυξάνεται.

Η Γεωπολιτικές ανησυχίες της Κίνας.

Η Κίνα πάντα θεωρεί ότι η σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο, εξασφαλίζεται με την στήριξη της στην Πιονκγιάνκ ώστε να αποτελεί μια φιλική ως προς αυτούς χώρα στα βορειοανατολικά σύνορά της, και να εξασφαλίζει μια ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Κίνα και την Νότια Κορέα. Για τους Κινέζους η σταθερότητα στην περιοχή και η αποφυγή πολέμου είναι οι κυριότερες προτεραιότητες τους, Οι Κινέζοι ανησυχούν περισσότερο για την κατάρρευση της Βόρειας Κορέας που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ένα τεράστιο χάος στα σύνορα τους με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η Κίνα έχει ζητήσει επανειλημμένως από τις παγκόσμιες δυνάμεις να μην πιέζει την Πιονκγιάνκ πάρα πολύ σκληρά, υπό το φόβο της κατάρρευσης.

Το «παιχνίδι» της Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει τη Β. Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, και ως αντάλλαγμα της προσφέρουν οικονομική Βοήθεια, και διπλωματικό όφελος, μαζί με την λείανση των σχέσεων τους.

Στην πρώτη θητεία του Μπαρακ Ομπάμα το 2009, στης Η.Π.Α είχαν προσδοκίες ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Β. Κορέα, αλλά στης επόμενες δοκιμές των πυραύλων της Πιονκγιάνκ η ελπίδα εξανεμίστηκε για την αποπυρηνικοποίησης, και την περιφερειακή σταθερότητα, τώρα το ζήτημα έχει βρεθεί σε δεύτερη μοίρα.

Συμπέρασμα.

Οι Βορειοκορεάτες ξετυλίγουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση τον Γεωστρατιγηκών πραγμάτων για την εξωτερική πολιτική τους. Ανεξάρτητα εάν η Κίνα είναι προβληματισμένη και δυσαρεστημένη με την πυρηνική πολιτική της Β. Κορέας, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα αποφύγει Γεωπολιτικές κινήσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν μια πιθανή κατάρρευση του καθεστώτος. Χωρίς μια σοβαρή και αληθινή συνομιλία, το κυριότερο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον το Πεκίνο και τη Σεούλ, ο αστάθμιστος παράγοντας οξείας αντιπαράθεσης μικρής η ακόμα και μεγάλης κλίμακας παραμένει πολύ υψηλός.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.