Γράφει ο Κάτς80
Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας υποβάλλονται αυτήν την περίοδο σε μια σαρωτική πενταετή αναδιοργάνωση, με στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικού ελέγχου του στρατού της, και την δημιουργία μιας πιο δια-δραστικής δύναμης πάλης, για να κλείνει το χάσμα με τις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.
Η αναδιάρθρωση είναι η πιο βαθιά που συμβαίνει αυτήν τη περίοδο από το 1950, όταν οι Σοβιετικοί σύμβουλοι βοήθησαν στον εκσυγχρονισμό της χώρας μετά τον εμφύλιο πόλεμο των στρατιωτικών.
Η Διοργάνωση η οποία ξεκίνησε επίσημα την 1 Ιανουαρίου, θα επαναπροσδιορίσει ριζικά τους ρόλους, τις αποστολές και τις αρχές, στις υπηρεσίες και ιδιαίτερα τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, ή (PLA) και της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης.
Οι Αλλαγές περιλαμβάνουν τη διάλυση επτά στρατιωτικών περιοχών της χώρας, και την αντικατάστασή τους με της κατηγορίες τον «εμπόλεμων ζωνών». Επίσης η νεοσυσταθείσα δύναμη θα είναι η (Rocket PLA), η οποία θα είναι υπεύθυνη για τα πυρηνικά και συμβατικά βλήματα. Ένα νέο ανεξάρτητο σώμα που θα εποπτεύει, θα έχει ως στόχο να μειώσει την «ανεξέλεγκτη διαφθορά σε όλα τα σώματα των αξιωματικών». Τον εξορθολογισμό της διοίκησης και του ελέγχου για τη διεξαγωγή καλύτερων σύγχρονων δομημένων πληροφοριών, και την εντατικοποίηση των κοινών ασκήσεων-δοκιμών ιδιαίτερα στους τομείς των θαλασσίων περιοχών.
Ενώ οι κλάδοι του στρατού των ΗΠΑ έχουν ένα ορισμένο βαθμό αυτονομίας, αντιθέτως οι στρατιωτικές υπηρεσίες της Κίνας είναι όλο και πιο ανεξάρτητες, και ακόμη έχουν και τις δικές τους βιομηχανίες εξοπλισμών (moneymaking).
Υπάρχουν εδώ και καιρό ανησυχίες για τον κίνδυνο ότι μια σημαντική σύγκρουση θα μπορούσε να συμβεί, από μια λανθασμένη εκτίμηση από έναν Κινέζο διοικητή μεμονωμένα. Χωρείς τον έλεγχο από το Πεκίνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια συχνών αντιπαραθέσεων για τα αμφισβητούμενα νησιά στις θάλασσες της Νότιας και της Ανατολικής Κίνας.
Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της Μεταρρύθμισης παραμένει «άγνωστο και ασαφές» οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της Κίνας έχουν αναγνωρίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της υστερούν σε σχέση με τον Αμερικανικό Στρατό σε σημαντικές πτυχές.
Η Ισχύουσα εθνική δομή διοίκησης της Κίνας χρονολογείται από το 1985, όταν η γειτονική Σοβιετική Ένωση θεωρούνταν τότε μια «πιθανή απειλή».
Συμπέρασμα.
Πολιτικά το Πεκίνο φαίνεται να προσπαθεί να δημιουργήσει τη Στρατιωτική Δομή, σε πιο συγκεντρωμένη διοίκηση επί των ενόπλων δυνάμεων υπό την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, η οποία στρατιωτική επιτροπή είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Η αναδιοργάνωση αναμένετε επίσημα να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, αλλά θα μπορούσε να πάρει αρκετά χρόνια περισσότερα, για ένα τέτοιο νέο σύστημα όπου να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Χρήστος Κατσέας
Πηγή/πληροφορίες/csis/Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας