Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας

Γράφει ο Κάτς80

Κατά τη διάρκεια των πυρηνικών διαπραγματεύσεων το 2005, ένας διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας σε μια απροσδόκητα ειλικρινής στιγμή έκανε ένα σχόλιο, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την πυρηνική πολιτική της κυβέρνησής του. «Ο λόγος που επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, (ΗΠΑ) είναι επειδή δεν είχαν πυρηνικά όπλα. Και κοιτάξτε και τι συνέβη στη Λιβύη. Γι ‘αυτό ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείψει το δικό μας κράτος τα προγράμματα για την ανάπτυξη τέτοιον όπλων».

 

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της, υποστηρίζοντας ότι έχει πυροδοτήσει μια βόμβα υδρογόνου.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και Αναλυτές αμφισβητούν ότι η βόμβα ήταν υδρογόνου, ένα πράγμα είναι σαφές, ο ηγέτης και οι ομάδα της Βόρειας Κορέας εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα πυρηνικά όπλα θα αποτρέψουν άλλους όσους θα επιθυμούσαν να επιτεθούν σε αυτούς.

Πολλοί σοβαροί κίνδυνοι δημιουργούνται με το ότι η Βόρεια Κορέα είναι πυρηνική δύναμη έστω και «περιορισμένη», και οι Βορειοκορεάτες φαίνεται να το αναγνωρίζουν και να προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν, ένας πειρασμός είναι να μεταφέρουν και να πουλήσουν όπλα και σχάσιμα υλικά ή τεχνολογία σε άλλα κράτη ή τρομοκρατικές ομάδες.

Η Βόρεια Κορέα έχει ιστορικό πώλησης οπλικών συστημάτων.

 Αναλυτές υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια, ότι η Βόρεια Κορέα έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με των συμβατικών στρατιωτικών ικανοτήτων της, προκειμένου να αφοσιωθούν ουσιαστικά στα πυρηνικά όπλα.

Η Βόρεια Κορέα επίσης, πιστεύει λανθασμένα ότι το εκκολαπτόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της, θα αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα από το να διεξάγει χαμηλού επιπέδου στρατιωτικές ενέργειες κατά της Βόρειας Κορέας.

Κανείς δεν θα πρέπει να πάρει ελαφρά το γεγονός των τελευταίων δοκιμών που πραγματοποιηθήκαν με επιτυχία. Εάν μια έκρηξη στα πυρηνικά αποθέματα και όπλα της Βορείου Κορέας λόγο αστοχίας η κ.α. συμβεί, θα υπάρξουν φρικτές συνέπειες για τη ανθρωπότητα.

Αυτά που «λίγοι» γνωρίζουν.

Η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ φάνηκε πραγματικά να μένει άφωνη μόνο σε δύο περιπτώσεις, τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν οι κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ οδήγησαν σε πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της τράπεζας (Banco Delta Asia) στο Μακάο με την κατηγορία για ξέπλυμα «μαύρων» χρημάτων Βορειοκορεατών, και τον Φεβρουάριο του 2014, όταν επιτροπή του ΟΗΕ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει την ηγεσία της Βόρειας Κορέας προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για έναν μακρύ κατάλογο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση της Κίνας έχει καταστήσει σαφές ότι είναι δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας, το Πεκίνο δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τη σύμμαχό της.

Η Κίνα θα μπορούσε να προτρέψει της Κινεζικές εταιρείες να περιορίσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη Βόρεια Κορέα, και η κυβέρνηση θα μπορούσε να απορρίψει τυχόν εκλύσεις της Βόρειου Κορέας για νέα οικονομικά προγράμματα έως ότου το καθεστώς επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

Η Βόρεια Κορέα θεωρεί ότι με τα πυρηνικά όπλα είναι πιο ασφαλής. 

Αυτό είναι λάθος, ο μόνος «σωστός» δρόμος για τι Βόρεια Κορέα είναι μακριά από την απομόνωση και την ανασφάλεια για τους Ανθρώπους της, και να απαιτήσει να διαπραγματευτή για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της οικονομίας.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.