Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το 2017. «Τώρα ίσως να παραμείνουν ακόμα και δεκαετίες».

Γράφει ο Κάτς80

Ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ, οι οποίοι μόλις πριν από λίγους μήνες είχαν την πρόθεση να αποσύρουν τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του έτους, τώρα πλέων μιλάνε για, δέσμευση που θα μπορούσε να κρατήσει χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν ακόμα και δεκαετίες.

Η αλλαγή στην νοοτροπία, κατέστη δυνατή με την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα το περασμένο φθινόπωρο να ακυρώσει τα σχέδια απόσυρσης, αυτό συμπίπτει με την ευπάθεια της Αφγανικής κυβέρνησης για μη συνέχιση της μαχητικής επίθεσης, και την ανησυχία ότι οι τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ-Κάιντα συνεχίζουν να οικοδομούν στρατόπεδα εκπαίδευσης των οποίων τα αποτέλεσμα θα μπορούσαν να είναι αισθητά για πολύ καιρό και πέρα από την περιοχή, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος «ανώνυμα» σε αμερικανική εφημερίδα.

Στη συνέντευξη Τύπου στης 15 Οκτωβρίου 2015, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσει 9.800 στρατιώτες στο Αφγανιστάν κατά το μεγαλύτερο μέρος το 2016 και δεν θα δημιουργήσει κανονική παρουσία με πρεσβεία, μέχρι και το τέλος του 2016, αλλά αντ’’ αυτού θα κρατήσει 5.500 στρατιώτες σε μικρό αριθμό βάσεων.

Υπάρχει ευρεία αναγνώριση του Πενταγώνου ότι η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού Αφγανικού Στρατού και της Αστυνομίας, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην εξωτερική χρηματοδότηση τους «αυτονόητο» και τη συνεχή υποστήριξη από χιλιάδες ξένους σύμβουλους στο έδαφος του Αφγανιστάν.

«Αυτό που έχουμε καταλάβει, είναι ότι δεν μπορούμε πραγματικά να φύγουμε» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου με μεγάλη εμπειρία στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, βέβαια και αυτός θέλησε να κρατήσει την Ανωνυμία του σύμφωνα με την Αμερικανική Ουάσινγκτον πόστ.

Οι τοπικές δυνάμεις χρειάζονται στήριξη, και βοήθεια σχετικά με τον εφοδιασμό και την εκπαίδευση, δεν πρόκειται να είναι έτοιμα σε τρία χρόνια ή πέντε χρόνια, θα πάρει πάρα πολύ καιρό μια αποτελεσματική οργάνωση.

Τον Νοέμβριο ο Αμερικανικός στρατός έστειλε εταιρεία των ΗΠΑ τους (Ρέιντζερς) στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν για να βοηθήσει τις Αφγανικές δυνάμεις Αντιτρομοκρατίας να καταστρέψουν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα σε μια «σκληρή μάχη» που κράτησε για αρκετές ημέρες.

Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί στα επόμενα 2-3 χρόνια, το Αφγανιστάν θα είναι μια «πλήρη» ακυβέρνητη χώρα που θα βιώνει καθημερινά τον εξτρεμισμό τον οργανώσεων που δρουν εκεί.

Σήμερα υπάρχουν 9.800 αμερικανοί στρατιώτες, ορισμένοι από αυτούς για να συμβουλεύουν τις τοπικές δυνάμεις στο κυνήγι της Αλ Κάιντα.

Ανώτερος Αμερικανός διοικητής είπε ότι τα «Αφγανικά στρατεύματα στην επαρχία λείπουν αποτελεσματικοί ηγέτες, καθώς και τα απαραίτητα όπλα και πυρομαχικά για να κρατήσουν μακριά της επιθέσεις των Ταλιμπάν».

Ορισμένοι Αφγανοί στρατιώτες στης επαρχίες αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια χωρίς διαλείμματα, και έχουν να δουν της οικογένειες τους αρκετό καιρό, αυτό οδηγεί σε άσχημο ηθικό και υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης των θέσεων τους.

Ορισμένοι αξιωματούχοι διατηρούν την ελπίδα ότι μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία δεν θα ήταν απαραίτητη, εάν η προσδοκώμενες ειρηνευτικές συνομιλίες  με τους Ταλιμπάν σημειώσουν πρόοδο. Η Αφγανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Πακιστάν, που φιλοξενεί πολλούς ηγέτες των Ταλιμπάν, να παροτρύνουν τους μαχητές σε συνομιλίες.

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες/Ουάσινγκτον post.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.