Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ποια είναι η στρατηγική της Ρωσίας

Γράφει ο Κάτς80

Στον απόηχο της κορυφώσεις της εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, με αποτέλεσμα το μοιραίο πολεμικό αεροπλάνο της Ρωσίας που καταρρίφθηκε από την Τουρκία μόλις πριν από δύο μήνες, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοινώνει άλλη μια «εισβολή».

 

Οι ισχυρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας όπως ανακοινώθηκαν είναι, «ένα Ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο τύπου SU-34 παραβίασε τον Τουρκικό εναέριο χώρο την Παρασκευή για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες».

Το προηγούμενο περιστατικό, του Νοέμβριο, κορυφώθηκε με την τουρκική πολεμική αεροπορία να καταρρίπτει το Ρώσικο SU-24, ένα αεροσκάφος επιθέσεως παντός καιρού, και αυτό οδήγησε σε μια ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Μόσχα αρνήθηκε την παραβίαση του εναέριου χώρου, χαρακτηρίζοντάς την «αβάσιμη προπαγάνδα».

Τι κρύβεται πίσω από τι ρωσική Στρατηγική ?

Γιατί λοιπόν, η Ρωσία φαίνεται να προκαλεί την Τουρκία για άλλη μια φορά? Ποια στρατηγική επιδιώκει?

Η Ρωσία είναι πιθανόν να θέλει να δείξει στη Τουρκία ότι δεν έχει αποθαρρυνθεί η φοβηθεί από ό, τι συνέβη πριν. Η Ρωσία κατά την γνώμη μου πιστεύει, ότι η Τουρκία θα πρέπει να μπει σε έναν «παρατεταμένο κίνδυνο και σε ένα τεράστιο δίλημμα στο να κατάρριψη ένα ακόμα αεροπλάνο της Ρωσίας», και ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα αναγκαστούν να ασκήσουν πολλή μεγάλη πίεση στην Τουρκία ώστε να μην αντιδράσει, αυτό είναι πραγματικά ένα «δράμα» για την Τουρκική πλευρά.

Η κατάρριψη του αεροσκάφους της Ρωσίας το Νοέμβριο δεν ήταν ένα απλό μεμονωμένο περιστατικό. Αλλά εξέφραζε την κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, τόσο στον εναέριο όσο και στο θαλάσσιο χώρο.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη φθορά τον τούρκο-ρωσικών σχέσεων. Οι δύο δυνάμεις, ενώ μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν τις διαφορές τους «υπόγεια», όταν συνέβη το μοιραίο γεγονός, πολλά μέτρα που είχαν ληφθεί από κοινού τα τελευταία χρόνια, δεν τέθηκαν απλός σε αναμονή, αλλά και σε αντίστροφη. Μάλλον δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στα κανονικά επίπεδα μέχρι το «καθεστώς» Ερντογάν να αποχωρήσει.

Χρήστος Κατσέας

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.