Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Θα μπορούσε η Γαλλία να ξεκινήσει να «ξηλώνει» την κυριαρχία της Γερμανίας ?  

Γράφει ο Κάτς80

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Γαλλία παραμένει στο παρασκήνιο στην Ευρώπη και στη σκιά της Γερμανίας. Ωστόσο, το γερμανικό μοντέλο διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με ένα τόσο ισχυρό χτύπημα όσο η τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαμάχες για την εξουσία στο εσωτερικό της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Γαλλική κυβέρνηση έχει δείξει ένα δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με τη Γερμανία, είτε στην οικονομική ή πολιτική σφαίρα. Η Γαλλία δήλωσε ανοιχτά ότι το ισλαμικό κράτος είναι εχθρός του.

Πιο διακριτικά τώρα, υπάρχει μια αλλαγή στάσης προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Αντιμετωπίζοντας μια εθνική κρίση, αντιθέτως η Γαλλία ενισχύει της δυνατότητες της. Αυτό αντιστοιχεί στο Γαλλικό πνεύμα και τον παραδοσιακό ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη.

«Το σύμφωνο για την ασφάλεια είναι πιο σημαντικό από το σύμφωνο σταθερότητας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο κοινοβούλιο, αφού διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα δαπανήσει χρήματα για λόγους ασφαλείας, όπως ακριβός θα έπρεπε, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και το σύμφωνο σταθερότητας.

Η ιδεολογία που κυριαρχεί στην Ευρώπη, ότι δεν πρέπει να παραβιάζονται η δαπάνες του προϋπολογισμού και ότι θα πρέπει να παραμένουν σταθερά συνδεδεμένες οι χώρες με τους κοινούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αρχίσει να ραγίζει (είτε το θέλουν είτε όχι), ας ελπίσουμε ότι θα επιφέρει ένα αποτελεσματικό πλήγμα στην κυριαρχία της Μέρκελ.

Χρήστος Κατσέας

 

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.