Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Θα μπορούσε η Γαλλία να ξεκινήσει να «ξηλώνει» την κυριαρχία της Γερμανίας ?  

Γράφει ο Κάτς80

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Γαλλία παραμένει στο παρασκήνιο στην Ευρώπη και στη σκιά της Γερμανίας. Ωστόσο, το γερμανικό μοντέλο διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με ένα τόσο ισχυρό χτύπημα όσο η τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαμάχες για την εξουσία στο εσωτερικό της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Γαλλική κυβέρνηση έχει δείξει ένα δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με τη Γερμανία, είτε στην οικονομική ή πολιτική σφαίρα. Η Γαλλία δήλωσε ανοιχτά ότι το ισλαμικό κράτος είναι εχθρός του.

Πιο διακριτικά τώρα, υπάρχει μια αλλαγή στάσης προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Αντιμετωπίζοντας μια εθνική κρίση, αντιθέτως η Γαλλία ενισχύει της δυνατότητες της. Αυτό αντιστοιχεί στο Γαλλικό πνεύμα και τον παραδοσιακό ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη.

«Το σύμφωνο για την ασφάλεια είναι πιο σημαντικό από το σύμφωνο σταθερότητας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο κοινοβούλιο, αφού διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα δαπανήσει χρήματα για λόγους ασφαλείας, όπως ακριβός θα έπρεπε, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και το σύμφωνο σταθερότητας.

Η ιδεολογία που κυριαρχεί στην Ευρώπη, ότι δεν πρέπει να παραβιάζονται η δαπάνες του προϋπολογισμού και ότι θα πρέπει να παραμένουν σταθερά συνδεδεμένες οι χώρες με τους κοινούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αρχίσει να ραγίζει (είτε το θέλουν είτε όχι), ας ελπίσουμε ότι θα επιφέρει ένα αποτελεσματικό πλήγμα στην κυριαρχία της Μέρκελ.

Χρήστος Κατσέας

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.