Τρομοκρατία-Αναλύσεις

Προσεχείς παρατεταμένες αντι-τζιχαντιστικές επιχειρήσεις στη Λιβύη Πόσο προβληματίζουν την Αθήνα;

Του Βασίλη Γιαννακόπουλου, Γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «Ισλαμικό Κράτος – Οι ρίζες, η δημιουργία και η απειλή του Χαλιφάτου»

Μπορεί η «Αραβική Άνοιξη» στη Λιβύη να προκάλεσε την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Muammar Qaddafi, όμως περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, στη γειτονική χώρα επικρατεί το «απόλυτο χάος».

Στη μετά-κανταφική εποχή, δημιουργήθηκαν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη τζιχαντιστικών οργανώσεων, που απέρριπταν κάθε συνεργασία με όλες τις μεταβατικές αντί-ισλαμιστικές λιβυκές κυβερνήσεις για τη διεξαγωγή εκλογών και την ανάδειξη κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθότι θεωρούσαν αυτές τις κυβερνήσεις ως «ειδωλολατρικές» και ως κυβερνήσεις των «απίστων» (kuffar).
Αν και αρχικά οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατείχαν περιορισμένα εδάφη, η πολύχρονη συγκρουσιακή κατάσταση στη Λιβύη αναμφισβήτητα δημιούργησε πολλές ευκαιρίες για επέκταση του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Η χώρα υπέφερε από μια αδύναμη κυβέρνηση, από βαθιές εσωτερικές διαιρέσεις, από αφθονία διάσπαρτων  οπλικών συστημάτων, καθώς και από τη σημαντική παρουσία τζιχαντιστικών ομάδων, οι οποίες όπως αποδείχθηκε δέχθηκαν τη συνεργασία και ενώθηκαν με το Χαλιφάτο του Baghdadi…

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.