Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Το σύνταγμα του Ερντογάν.

Γράφει ο Κάτς80

Ο Ισχυρός Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για το νέο σύνταγμα, ώστε να μπορεί να διαμορφώσει τις αρμοδιότητες του προεδρικού ρόλου, όπως αυτός θέλει για τον εαυτό του.

 

Ο Ερντογάν έχει μια «εμμονή», ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα στην Τουρκία έχει καταστεί άνευ αντικειμένου και θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα προεδρικό σύστημα. Φυσικά, ο Ερντογάν έχει κινητοποιήσει πλήρως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του (ΑΚΡ) για αυτόν τον ιδιαίτερο σκοπό.

Στης 28 Ιανουαρίου στη ομιλία του στην Άγκυρα, πριν από τους εκπροσώπους των οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών που τον υποστηρίζουν, ο Ερντογάν χαρακτήρισε και πάλι το συνταγματικό πλαίσιο που θέλει για το καθεστώς του, ως «προεδρικό με τουρκικό στιλ».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το πνεύμα του νέου συντάγματος θα πρέπει να βασίζεται στη λογική της «αρμονίας και της ισορροπίας μεταξύ των εξουσιών, αντί της διαμάχης μεταξύ των εξουσιών  και Αμοιβαία υποστήριξη αντί του ανταγωνισμού».

Το ζήτημα της «εκτελεστικής εξουσίας»

Ο θεσμός αυτός θα πρέπει να είναι ο πυρήνας των προσπαθειών προς την κατεύθυνση ενός νέου συντάγματος. Με το «απόλυτο περιβάλλον σταθερότητας» και αυτό μόνο το προεδρικό σύστημα μπορεί να το εξασφαλίσει, λέει, «και η Τουρκία έτσι θα προστατεύεται από κινδύνους».

Όλες αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Ερντογάν φιλοδοξεί ένα αυταρχικό καθεστώς μέσου της συνταγματικής αναθεώρησης. Εάν ο Ερντογάν είχε ως στόχο τη δημοκρατία, δεν θα είχε επισημάνει και απορρίψει το διαχωρισμό των εξουσιών ως «διαμάχη μεταξύ των εξουσιών». Ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας έννοιας εξουσίας που «παρασκηνιακά και μέσου των μηχανισμών θα την ελέγχει».

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ένα καθεστώς στο οποίο η εκτελεστική εξουσία είναι το κλειδί για την ισορροπία των εξουσιών, καθώς και ότι όλες οι εκτελεστικές εξουσίες συγκεντρώνονται στα χέρια του προέδρου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δικτατορία. 

Επιπλέον, η «απόλυτη σταθερότητα» που ο Ερντογάν αναφέρεται είναι μια έννοια ξένη προς τη δημοκρατία.

Ο Ερντογάν αποκαλεί το αυταρχικό καθεστώς της προεδρίας του «αυτόχθον και εθνικό». Στης 28 Ιανουαρίου σε ομιλία του, χρησιμοποίησε τον εν λόγω χαρακτηρισμό, όταν είπε, «Τα τουρκικά συντάγματα που έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής διέπονται με εισαγόμενα προϊόντα.., που εισάγονται με τη λογική.

«Το σύνταγμα μας θα βασίζεται στις δικές μας παραδόσεις της διακυβέρνησης και θα είναι ένα σύνταγμα με τουρκικό στιλ».

Όποιος γνωρίζει ιστορία της Τουρκίας, η μόνη παράδοση στη διακυβέρνηση είναι η «μητρική» και έρχεται από το πρώην σουλτάνου και κυβερνήτη της Τουρκίας τον Δεσποτισμό, και την απολυταρχία και πατριαρχία.

Ο Ερντογάν δεν αναφέρεται στη δημοκρατία, όταν μιλάει για «καθιερωμένη παράδοση της διακυβέρνησης της Τουρκίας», αλλά για τη σημερινή αντανάκλαση αυτής της παράδοσης που δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από ένα αυταρχικό καθεστώς.

Στη διαμόρφωση του συνταγματικού πλαισίου που χρειάζεται, υποθέτουμε ότι ο Ερντογάν θα «σεβαστεί» τις ρήτρες του ισχύοντος Συντάγματος. 

Το κοινοβουλευτικό «εμπόδιο».

Το ΑΚΡ του Ερντογάν δεν έχει τα 3/5 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να περάσει το προεδρικό σύνταγμα, και με τροπολογία να εγκριθεί, για να το υποβάλει σε δημοψήφισμα. Σε μια τέτοια ψηφοφορία, το ΑΚΡ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν την τροποποίηση, αποκτώντας παράλληλα και την υποστήριξη τουλάχιστον 14ον βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εάν δεν μπορέσει να πείσει 14 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Φυσικά δεν θα είναι εύκολο αυτό, έχουν Ίδη πραγματοποιηθεί 2 γενικές εκλογές το 2015, και μια νέα εκλογή αναμέτρηση χωρίς πειστικούς λόγους θα είναι δύσκολο.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.