Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

 Τα μέτρα λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Κάτς80

Έως και 60.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην Αθήνα την Πέμπτη, σε μια μονοήμερη γενική απεργία, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η απεργία μαρτυρεί την εκρηκτική οργή των εργαζομένων στις πολιτικές λιτότητας, που επιβάλλονται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στην εξουσία, υποσχόμενος να αντιταχθεί στις απαιτήσεις του ιερατείου της (ΕΕ) και του (ΔΝΤ), η κυβέρνηση παρέδωσε και τα τελευταία «κλειδιά» της χώρας..

Ένα ακόμη συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων τη Πάτρα, τη Λάρισα και την πρωτεύουσα το Ηράκλειο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών 1% του ΑΕΠ (1,8 δις €) για το τρέχον έτος, προκειμένου να λάβει περαιτέρω δάνεια «διάσωσης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Σχεδιάζει να εφαρμόσει μια ελάχιστη «εγγυημένη» βασική σύνταξη των μόλις 384 ευρώ. Ορισμένες συντάξεις θα μειωθούν έως και κατά 30%, μετά από της ήδη περικοπές (11 φορές από το 2010).

Οι περικοπές των συντάξεων αποτελούν κεντρικό στοιχείο του προγράμματος λιτότητας και της Γερμανό-κρατούμενης Ευρώπης.

Αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι της ΕΕ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ έφτασαν στην Αθήνα, και είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο κατά τη διάρκεια της απεργίας για να συζητήσουν τις περικοπές των συντάξεων, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας αυστηρά φρουρούμενο από την αστυνομία.

Η οργή που αισθάνονται εκατομμύρια των εργαζομένων, της νεολαίας και των συνταξιούχων είναι προφανής.

Μια αντιπροσωπεία των εργαζομένων της υγείας του δημόσιου τομέα δημιούργησαν ένα μεγάλο πανό που απεικόνιζε μια νοσοκόμα στηριζόμενη πάνω σε ένα μπαστούνι, χαρακτηριστικό για το τι σχεδιάζουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε στην ατζέντα λιτότητας με την ίδια βιαιότητα όπως έκαναν και οι «σοσιαλδημοκρατικές» και οι συντηρητικές κυβερνήσεις. Η γενική απεργία είναι το αποκορύφωμα εβδομάδων διαδηλώσεων, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν απεργίες και διαδηλώσεις σχεδόν κάθε μέρα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι αγρότες έχουν επανειλημμένα «παραλύσει» μεγάλους δρόμους και δεκάδες άλλους σε εθνικό επίπεδο. Περίπου 7.000 τρακτέρ έχουν λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση μέχρι και 15 χιλιόμετρα στα σημεία διέλευσης. Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το «σχέδιο» νόμου για περικοπές στα ταμεία ασφάλισης και τα μέτρα ληστρικής φορολογίας που προτείνει.

Παρά την ισχυρή αντίδραση η εργατική τάξη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, πάνω απ ‘όλα, με βάση τα πολιτικά και στρατηγικά συμπεράσματα, της πτώχευσης των συνδικάτων και των υφιστάμενων «αριστερών» κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος ένα τέλος στην κοινωνική λιτότητα, και την αλλαγή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνέχεια πρόδωσε τις υποσχέσεις του, και συνέχισε της περικοπές παρά το σαρωτικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για τη λιτότητα.

Το ρεκόρ των τελευταίων επτά ετών είναι αδιάσειστη απόδειξη ότι τα συνδικάτα είναι «εχθρικά» σε μια «εξέγερση» της εργατικής τάξης και είναι έτοιμα να διαπραγματευθούν σχεδόν σε κάθε κοινωνική επίθεση που απαιτεί η ΕΕ και η Ελληνική αστική τάξη. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από νέες εργατικές οργανώσεις και πάνω απ όλα, από νέα πολιτικά κόμματα, αλλά και διεθνώς, με την προοπτική για έναν δίκαιο και καθαρό αγώνα υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι τα «δικαιώματα» των χρημάτων.

Η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στην ύφεση και την ανεργία (26% περίπου επίσημα) και πολύ υψηλότερη μεταξύ των νέων. Η ΕΕ αναγκάστηκε να αναγνωρίσει αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομία στην Ελλάδα είναι η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει συρρικνωθεί το τρέχον έτος.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.