Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Το Ιράν θέλει η αγορά του πετρελαίου να γίνεται σε ευρώ αντί για δολάρια

Γράφει ο Κάτς80

Η Τεχεράνη πρόσφατα δημιούργησε έναν λογαριασμό σε ευρώ και υπέγραψε συμβάσεις με τη Γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total, την Ισπανική Cepsa και τη Litasco, όλες χρηματιστηριακά θυγατρικές της Ρωσικής Gazprom. Το Ιράν ζήτησε επίσης οι πληρωμές που είχαν προηγουμένως παγώσει λόγω των διεθνών κυρώσεων να καταβάλλονται σε ευρώ.

 

Το Ιράν έχει ξεκινήσει εκστρατεία εδώ και καιρό για το ευρώ και πως αυτό θα αντικαταστήσει το δολάριο, ως νόμισμα αναφοράς στον τομέα του εμπορίου πετρελαίου.

Αυτό έχει νόημα, δεδομένης της άρσης των κυρώσεων τον περασμένο μήνα, η οποία καθιστά πλέων την Ευρώπη έναν από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Τεχεράνης.

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την άρση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων κατά του Ιράν, αμέσως μετά το πράσινο φως από τον (ΔΟΑΕ) Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενεργείας, και την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η συμφωνία εγγυάται τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, και καθιστά σχεδόν «αδύνατο» να δημιουργήσουν μια ατομική βόμβα. Η υπογραφή της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2015 έκλεισε, πάνω από μια δεκαετία διπλωματική απομόνωση του Ιράν, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις δυτικές κυρώσεις.

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες, fr.sputniknews.

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.