Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας που χρησιμοποιούνται στη Δυτική Αφρική από το 2014, είναι πάνω από 100

Γράφει ο Κάτς80

Το «Ισλαμικό Κράτος» της Δυτικής Αφρικής (ISWA), το οποία είναι γνωστό ως Boko Haram, έχει χρησιμοποιήσει περισσότερες από 100 γυναίκες και κορίτσια ως βομβιστές αυτοκτονίας από τον Ιούνιο του 2014. Η πλειοψηφία αυτών των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας έχουν συμβεί στη Νιγηρία, ωστόσο, έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

 

Στην πιο πρόσφατη επίθεση του, (ISWA) προσπάθησε να στοχεύσει σε ένα καταυλισμό εκτοπισμένων ατόμων (IDP) με τρείς γυναίκες βομβιστές κοντά στην βορειοανατολική πόλη της Νιγηρίας (Μαϊντούγκουρι), σκοτώνοντας τουλάχιστον 69 άτομα στης 31 Ιανουαρίου. Στις 28 Δεκεμβρίου, ένα τζαμί στην πόλη ήταν επίσης στόχος από μια γυναίκα «καμικάζι», η οποία σκότωσε τουλάχιστον 20 άτομα. Η βομβιστική επίθεση αυτί ήρθε μια ημέρα μετά το (ISWA) που ξεκίνησε μια μαζική επίθεση κατά της πόλης, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος της συντονισμένης επίθεσης σε διάφορες γειτονιές, και παράλληλα 2 άλλες γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν σε μια πολυσύχναστη αγορά στην πόλη της Madagali.

Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Μόλις λίγες ημέρες πριν από την 31 Ιανουαρίου, επίθεση από ομάδα τζιχαντιστών σκότωσε 9 άτομα, η 5 ήταν γυναίκες βομβιστές που εξερράγησαν στην πόλη Chibok, η ίδια πόλη είχε τη διεθνή προσοχή το 2014 όταν το (ISWA) απήγαγε πάνω από 300 μαθήτριες από τις οποίες, πολλές ακόμα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Δύο ημέρες πριν από την επίθεση στην πόλη Chibok, 4 (ISWA) γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν τουλάχιστον 35 ανθρώπους σε μια αγορά στη Βόρεια Περιφέρεια του Καμερούν. Η επίθεση οδήγησε την κυβέρνηση του Καμερούν να κλείσει τις αγορές της περιοχής, σε μια προσπάθεια να περικόψει της επιθέσεις σε αμάχους από το (ISWA).

Το (ISWA) είναι γνωστό ότι στοχεύει, σε, τζαμιά, εκκλησίες, στάσεις λεωφορείων, καθώς και διάφορα άλλα μέρη που συγκεντρώνουν πολίτες. Η πλειοψηφία των επιθέσεων αυτοκτονίας που αφορούν τις γυναίκες βομβιστές έχουν συμβεί στη Νιγηρία.

Η χρήση των γυναικών-(καμικάζι) είναι πιο εύκολο για της τζιχάντίστηκες τρομοκρατικές ομάδες να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας, γιατί τα εκρηκτικά είναι ευκολότερο να τα κρύψουν, και οι άνδρες αστυνομικοί, στρατιωτικοί που κάνουν ελέγχους είναι λιγότερο πιθανό να αναζητούν και να ελέγχουν γυναίκες βομβιστές λόγω θρησκευτικό-πολιτιστικών πεποιθήσεων.

Πολλές από τις γυναίκες και τα κορίτσια που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις βομβιστικές επιθέσεις είναι πιθανό να εξαναγκάζονται να διαπράττουν τις επιθέσεις, ωστόσο, κάποιες θα μπορούσαν να είναι και οι λεγόμενες «μαύρες χήρες» οι κόρες και οι γυναίκες μαχητών που σκοτώθηκαν.

Στη νότια περιοχή του Καυκάσου της Ρωσίας, είναι πολλές χήρες μαχητών που σκοτώθηκαν, και ονομάστηκαν «Μαύρες Χήρες» όπου και έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Παρά τις προσπάθειες των περιφερειακών χωρών να καταστήσει πιο δύσκολο για το (ISWA) να χρησιμοποιούν γυναίκες, όπως η απαγόρευση του Νικάμπ το (πέπλο πρόσωπο), η τζιχάντίστες κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις γυναίκες στις επιθέσεις στη Δυτική Αφρική.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.