Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

Γράφει ο Κάτς80

Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου την εκτόξευση ενός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς στο διάστημα όπως ανακοίνωσε επισήμως η Πιονγιάνγκ, ενός δορυφόρου επικοινωνιών, για ερευνητικούς σκοπούς.Πολλοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές της Βόρειας Κορέας, και κυρίως η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβήτησαν την επίσημη εκδοχή και πιστεύουνε ότι αυτές οι δοκιμές καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση της Πιονγιάνγκ να δοκιμάσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι πύραυλοι αυτοί είναι ικανοί να φτάσουν το σύνολο της Ασίας βορειοδυτικά ή ακόμα και την Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια προοπτική που ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα, στο βαθμό που η Πιονγιάνγκ έχει εντείνει της δοκιμές πυρηνικών βομβών κατά τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία δοκιμή της στης αρχές Ιανουαρίου, παρουσιάστηκε από το καθεστώς ως βόμβα υδρογόνου, την πιο ισχυρή βόμβα, μια υπόθεση που πολλοί ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το αν η βόμβα ήταν όντος υδρογόνου.

Οι δοκιμή διεξήχθη από την τοποθεσία Sohae στη βορειοδυτική πλευρά. Τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς επέκτεινε το βασικό πρόγραμμα του, οι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ της Κορέας και το Ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, εκτιμούν ότι είναι σε θέση να εκτοξεύσουν πυραύλους μεγέθους 50 μέτρα, ή και 70% περισσότερο από εκείνους που έστειλε στο διάστημα το Δεκέμβριο του 2012, την πρώτη και επιτυχημένη δοκιμή του πυραύλου.

Η κυβέρνηση Πιονγιάνγκ είχε ενημερώσει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει ένα μεγάλο βεληνεκούς πύραυλο σαν δορυφόρο παρατήρησης.

Χρήστος Κατσέας

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.