Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να κερδίσει την αντιπαράθεση με την Τεχεράνη.

Γράφει ο Κάτς80

Μια από τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας είναι η οικονομική. Ο Μαύρος χρυσός που κατρακυλά κάθε μέρα, το βαρέλι πετρελαίου θα περάσει σύντομα κάτω από τα 35 $. Η επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου θα «αναγκάσει» τη Σαουδική Αραβία να χάσει περισσότερα.

 

Φυσικά η Σαουδική Αραβία εξάγει περισσότερο πετρέλαιο από το Ιράν, το Ιράν έχει μια παραγωγή 3 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα και η εξαγωγές του είναι μόνο 1,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι πάνω από τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Σαουδική Αραβία από την άποψη του όγκου που παράγει είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τις εξαγωγές του πετρελαίου της.

Οι Σαουδάραβες στην πραγματικότητα είχαν από καιρό προσπαθήσει, όπως φαίνεται, να ολοκληρώσουν την οργή τους κατά της Ισλαμικής «Δημοκρατίας» του Ιράν, αυτός είναι και ο λόγος που προσπάθησαν να εφαρμόσουν ένα σενάριο που προετοιμάστηκε εκ των προτέρων, και αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

Στη συνέχεια προσπάθησε να αναγκάσει άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, και του Αραβικού Συνδέσμου, να ακολουθήσουν αυτήν την παράλογη πολιτική του καθεστώτος του Ριάντ προς την Τεχεράνη. Αλλά και πάλι απέτυχαν, επειδή υπήρχαν χώρες μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας που αρνήθηκαν να συνταχτούν με την παρούσα πολιτική του Ριάντ.

Η Σαουδική πολιτική στην περιοχή επικρίνεται συχνά, η στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, η περίεργη αντίληψη για την τρομοκρατία καθιστά δύσκολο να έχεις τους ίδιους στόχους.

Και τώρα η διπλωματική σύγκρουση με το Ιράν. Αλλά το Ιράν δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση.

Η Μέση Ανατολή είναι χωρισμένη μεταξύ εκείνων που την υποστηρίζουν το Ριάντ, και εκείνοι που στηρίζουν την Ιρανική πλευρά που προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία του παρελθόντος.

Ας ελπίσουμε ότι η αντιπαράθεση δεν θα διαχυθεί στον στρατιωτικό τομέα ώστε να υπάρξει άμεσος «πόλεμος» μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, από τον οποίο και στης δύο χώρες θα τους κόστιζε πολύ ακριβά ακόμα και στα καθεστώτα με πιθανή μια κατάρρευση τους.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.