Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να κερδίσει την αντιπαράθεση με την Τεχεράνη.

Γράφει ο Κάτς80

Μια από τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας είναι η οικονομική. Ο Μαύρος χρυσός που κατρακυλά κάθε μέρα, το βαρέλι πετρελαίου θα περάσει σύντομα κάτω από τα 35 $. Η επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου θα «αναγκάσει» τη Σαουδική Αραβία να χάσει περισσότερα.

 

Φυσικά η Σαουδική Αραβία εξάγει περισσότερο πετρέλαιο από το Ιράν, το Ιράν έχει μια παραγωγή 3 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα και η εξαγωγές του είναι μόνο 1,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι πάνω από τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Σαουδική Αραβία από την άποψη του όγκου που παράγει είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τις εξαγωγές του πετρελαίου της.

Οι Σαουδάραβες στην πραγματικότητα είχαν από καιρό προσπαθήσει, όπως φαίνεται, να ολοκληρώσουν την οργή τους κατά της Ισλαμικής “Δημοκρατίας” του Ιράν, αυτός είναι και ο λόγος που προσπάθησαν να εφαρμόσουν ένα σενάριο που προετοιμάστηκε εκ των προτέρων, και αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

Στη συνέχεια προσπάθησε να αναγκάσει άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, και του Αραβικού Συνδέσμου, να ακολουθήσουν αυτήν την παράλογη πολιτική του καθεστώτος του Ριάντ προς την Τεχεράνη. Αλλά και πάλι απέτυχαν, επειδή υπήρχαν χώρες μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας που αρνήθηκαν να συνταχτούν με την παρούσα πολιτική του Ριάντ.

Η Σαουδική πολιτική στην περιοχή επικρίνεται συχνά, η στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, η περίεργη αντίληψη για την τρομοκρατία καθιστά δύσκολο να έχεις τους ίδιους στόχους.

Και τώρα η διπλωματική σύγκρουση με το Ιράν. Αλλά το Ιράν δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση.

Η Μέση Ανατολή είναι χωρισμένη μεταξύ εκείνων που την υποστηρίζουν το Ριάντ, και εκείνοι που στηρίζουν την Ιρανική πλευρά που προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία του παρελθόντος.

Ας ελπίσουμε ότι η αντιπαράθεση δεν θα διαχυθεί στον στρατιωτικό τομέα ώστε να υπάρξει άμεσος «πόλεμος» μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, από τον οποίο και στης δύο χώρες θα τους κόστιζε πολύ ακριβά ακόμα και στα καθεστώτα με πιθανή μια κατάρρευση τους.

Χρήστος Κατσέας

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.