Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Αγγλία “VS” ΕΕ

Γράφει ο Κάτς80

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συμφώνησαν την Τρίτη σε μια δέσμη προτάσεων για την αλλαγή των όρων της Βρετανίας με την ΕΕ.

Οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, ή, ενδεχομένως, και σε μια δεύτερη ειδική σύνοδο κορυφής το Μάρτιο, ο λόγος είναι για το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Η δυνατότητα εξόδου της Αγγλίας, βάζει την κρίση της ΕΕ και στο επίκεντρο της προσοχής.

Ο Κάμερον προέτρεψε την ΕΕ να δώσει περισσότερες εξουσίες για το βρετανικό Κοινοβούλιο και να περιορίσει τη νομοθεσία της ΕΕ, περισσότερο έλεγχο για τα μη μέλη της ζώνης του ευρώ, μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τον περιορισμό των παροχών εργασίας των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο από άλλες χώρες της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει και πάλι αποδειχθεί ότι είναι ένα μέσο για την επιβολή της λιτότητας και της κοινωνικής αντίδρασης. Οι συμβιβασμοί που βρίσκονται μεταξύ των κρατών επηρεάζονται από τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών κρατών. Ο Κάμερον πρότεινε την επίσημη επιβεβαίωση ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει περισσότερα από ένα νόμισμα. (Αλλά δεν έλαβε τέτοια επιβεβαίωση).

Το προτεινόμενο δημοψήφισμα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνετε σε μια εποχή που η Ευρώπη πλήττεται από μια σοβαρή παγκόσμια πολιτισμική, οικονομική κρίση. Οι χώρες της ΕΕ είναι επίσης σε διαφωνία ως προς το ποιος θα πρέπει να λάβει περισσότερους πρόσφυγες.

Η «σκελετοί» των Γερμανικών τραπεζών, μπορεί και να εμφανιστούν.

Η βιωσιμότητα της Ιταλικής οικονομίας είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Η Γαλλία ζει κάτω από κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι στα μαχαίρια.

Τα Ακροδεξιά εθνικιστικά κινήματα αυξάνονται.

Και η Ελλάδα ενδέχεται να πάει σε εκλογές.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.