Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Κίνα θέλει συνεργασία με τη Ρωσία στην Αρκτική

Γράφει ο Κάτς80

Φέτος η Κίνα εντείνει τα ερευνητικά προγράμματα στους δύο πόλους της Γης.

Το Πεκίνο προτίθεται να οργανώσει μια αποστολή, ρώσο-κινεζική κοινή στην Αρκτική για έρευνα, ανέφερε την Τρίτη το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων (Xinhua).

 

Σύμφωνα με την διοίκηση ωκεανών, η χώρα θα στείλει επίσης μια αποστολή και στην Ανταρκτική. Για το σκοπό αυτό, σχηματίζεται μια ομάδα υποστήριξης των αεροπορικών μεταφορών, θα δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την παρακολούθηση της ξηράς, του αέρα και τις θάλασσας. Όλη η τεχνολογία και ο εξοπλισμός ειδικά προσαρμοσμένος για πολικές συνθήκες θα αναπτυχθεί σύντομα.

Τον Νοέμβριο του 2015, ο Ρώσος Υπουργός Φυσικών Πόρων Σεργκέι Donskoi είχε πει ότι η Ρωσία επιδιώκει να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με τους Κινέζους και για την προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων στην Αρκτική.

Από το 2004, η Κίνα διεξάγει έρευνα σχετικά με τις πολικές συνθήκες στο σταθμό του «Κίτρινου Ποταμού», που βρίσκεται στο Σβάλμπαρντ. 

Το 2012, το ​​κινέζικο παγοθραυστικό «ο δράκος του χιονιού» άρχισε το ταξίδι στην Αρκτική, από την Ισλανδία προς τον Βερίγγειο Πορθμό μέσω του Βόρειου Πόλου. Το 2013 μετά την απόκτηση του καθεστώτος παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο, το Πεκίνο έχει ανοίξει ένα κέντρο Ερευνών (CNARC) στη Σαγκάη, το οποίο ειδικεύεται στα προβλήματα της Αρκτικής και της επιρροής τους σε άλλες διεργασίες στον κόσμο. Το κέντρο είναι σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων δέκα ιδρύματα, τέσσερα είναι Κινέζικα και έξι σκανδιναβικά (Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία και το Αρκτικό κέντρο του πανεπιστήμιου της Λαπωνίας στη Φιλανδία).

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.