Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Υποστήριξη για τον Poroshenko «καταρρέει» στην Ουκρανία

Γράφει ο Κάτς80

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν μια «κατάρρευση» στην υποστήριξη για την ουκρανική κυβέρνηση του Petro Poroshenko, η οποία είχε εκλεγεί στον απόηχο της Δυτικής «επέμβασης» τον Φεβρουάριο του 2014. Η πτώση στη δημοτικότητα του Poroshenko, η οποία εκτείνεται και σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς της χώρας, αλλάζει το μύθο ότι η δεξιά επαναστατική πτέρυγα ήταν ένας δημοκρατικός μετασχηματισμός.

 

Σύμφωνα με την εταιρία (Gallup) δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη χώρα, μόνο το 17% των Ουκρανών υποστηρίζουν τώρα τον πρόεδρο.

Αυτό είναι πολύ κάτω από το υψηλό 47% που πήρε αμέσως μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2014, και είναι χαμηλότερο από εκείνο του πρώην προέδρου Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, το οποίο ήταν 29%, όταν οδηγήθηκε στην έξοδο. Η υποστήριξη στον Poroshenko είναι χαμηλότερη στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας. Ακόμη και στη δυτική Ουκρανία, όπου το εθνικιστικό κόμμα είχε τη βάση της υποστήριξης τους.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόνο το 8% των Ουκρανών υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό Arseniy Yatsenyuk, ο οποίος πρωτοστάτησε της εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας της δεξιάς και στην πτώση της οικονομίας της Ουκρανίας. Με το ίδιο ποσοστό εκφράζουν και την εμπιστοσύνη στην εθνική κυβέρνηση στο σύνολό της.

Η «εξαΰλωση» της λαϊκής υποστήριξης για το σύνολο του πολιτικού συστήματος λαμβάνει χώρα εν μέσω της κατάρρευσης της οικονομίας της Ουκρανίας. 

Την Τρίτη (2 Φεβρουαρίου), το Υπουργείο Οικονομικής και Ανάπτυξης ανέφερε το (ΑΕΠ) της χώρας έχει μειωθεί κατά 10,4% το 2015. Και αποδίδεται το 40% της πτώσης στον εν εξελίξει πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Το νόμισμα της χώρας μειώθηκε επίσης κατά 12% το 2015. Η παραγωγή άνθρακα μία από τις κύριες βιομηχανίες της Ουκρανίας, μειώθηκε κατά 38,8% το 2015, αφήνοντας πολλούς ανθρακωρύχους άνεργους ή χωρίς αμοιβή.

Εν μέσω της κρίσης, οι «μεταρρυθμιστές», που εντάχθηκαν στο καθεστώς Poroshenko μετά τα δραματικά γεγονότα, όπως ο υπουργός οικονομίας και εμπορίου (Airvaras Abromavicius),  τώρα αποχωρούν. Ο πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, (Abromavicius) κατηγόρησε με την αναχώρησή του τι «διαφθορά» και τους δεσμούς του καθεστώτος Poroshenko με την ουκρανική ολιγαρχία.

Στον απόηχο της παραίτησης του (Abromavicius), η αξία των ουκρανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 1,1%.

Οι Πρέσβεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Σουηδία και την Ελβετία όλοι είπαν σε μια κοινή δήλωση τους ότι είναι «βαθύτατα απογοητευμένοι» με την παραίτηση του Abromavicius. Είχε θεωρηθεί ως ένας βασικός σύμμαχος των δυτικών, οι οποίοι είναι όλο και περισσότερο ανήσυχοι ότι η κυβέρνηση Poroshenko δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει πλήρως τις πολιτικές λιτότητας που συμφωνήθηκαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο «ιερατείο» για τα δάνεια.

Καθώς η κυβερνητική κρίση βαθαίνει, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις αναταραχής στην εργατική τάξη της Ουκρανίας. 

Τον Δεκέμβριο, πάνω από χίλιοι ανθρακωρύχοι από τις δυτικές περιοχές Lviv και Volyn ενώθηκαν με τους ανθρακωρύχους από το Ντονέτσκ περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας για να διαμαρτυρηθούν έξω από το Υπουργείο Ενέργειας Βιομηχανίας και Άνθρακα στο Κίεβο. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να υποβάλουν ψήφισμα καταγγέλλοντας την κατάρρευση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να συναντηθεί με τους απεργούς μεταλλωρύχους.

Σύμφωνα με τον Δείκτη-Έρευνα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για τι Λογοκρισία, από τον Οκτώβριο του 2015 διαπιστώθηκαν 40 περιπτώσεις για παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου που έχουν λάβει χώρα στην Ουκρανία.

Εκτός από τον εκφοβισμό του Τύπου, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πτωτική κατάσταση της κυβέρνησης ανάμεσα στον ουκρανικό πληθυσμό, το καθεστώς Poroshenko προσπαθεί να προώθηση την αντί-ρωσική πλευρά και την πολεμική ρητορική. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Poroshenko επέμεινε, ότι «Ο κίνδυνος ενός ανοικτού πολέμου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πέρυσι. Η Ρωσία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην προετοιμασία του πολέμου».

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.