Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Οι «Εκτιμήσεις» των ΗΠΑ για της Δυνατότητες της Βόρειας Κορέας, από το 2011

Γράφει ο Κάτς80, συνοπτικά.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ ή Βόρεια Κορέα) ανακοίνωσε ότι με επιτυχία εκτόξευσε το (Kwangmyongsong-4 δορυφόρος) στις 7 Φεβρουαρίου 2016 στις 9:30 π.μ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν ότι ήταν μια καλυμμένη προσπάθεια για να δοκιμάσει τα συστήματα των βαλλιστικών πυραύλων. Ο Υπουργός Τζον Κέρι καταδίκασε την πρόσφατη δοκιμή ως «μια κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη χρήση της Βόρειας Κορέας της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων»

11 του Ιανουαρίου 2011. Ο τότε Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς λέει κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο, ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα βαλλιστικό πύραυλο σε πέντε χρόνια.

27 Ιανουαρίου 2011. Ο τότε Αρχηγός τον (ενόπλων δυνάμεων) Ναύαρχος Michael Mullen των ΗΠΑ, λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου, εκτός και αν φοβηθεί η Βόρεια Κορέα, κάποια στιγμή, δεν είναι σίγουρος, αλλά, σε πέντε έως δέκα χρόνια, οι προκλήσεις της, θα συνεχιστούν σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο απειλής, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ένα πυρηνικό κίνδυνο ικανό. (ICBM).

11 Μαρτίου 2011. Ο τότε διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Άμυνας των ΗΠΑ Πτέραρχος Ρόλαντ Burgess λέει, «Η Βόρεια Κορέα μπορεί να κατέχει πολλές πυρηνικές κεφαλές (πλουτώνιο-based) που μπορούν να προσφέρουν από βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη, καθώς και συμβατικά μέσα».

11 Απριλίου 2013. Η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA) εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα έχει σε «μικρογραφία» με επιτυχία κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές που να μπορούν να εφαρμόζουν σε βαλλιστικούς πυραύλους.

16 Απριλίου 2013. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λέει: «Ξέρεις, με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, δεν νομίζω ότι έχουν αυτή την ικανότητα, (ικανότητα να εξαπολύσουν μια πυρηνική κεφαλή σε έναν βαλλιστικό πύραυλο για να χτυπήσει τις ΗΠΑ».

24 Οκτωβρίου 2014. Αμερικάνικες δυνάμεις (US) Δυνάμεων στην Κορέα, Διοικητής Γενικού Επιτελείου Curtis Μ Scaparrotti λέει ότι, η Βορειοκορεάτες έχουν τη δυνατότητα να έχουν «μικρογραφία» της συσκευής (πυρηνική κεφαλή) σε αυτό το σημείο έχουν την τεχνολογία. Αλλά και ο ίδιος λέει ότι οι πυρηνικές κεφαλές πυραύλων είναι πολύπλοκες, και χωρίς να έχει δοκιμαστεί η πιθανότητα να είναι αποτελεσματικές.

7 Απριλίου του 2015. Ο Επικεφαλής της Αμερικανικής Command Admiral William Gortney λέει, «Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουν την ικανότητα να θέσουν ένα πυρηνικό (μέσο-όπλο) KN-08 και να μας πλήξουν» το KN-08 είναι ένας κινητός διάδρομος διηπειρωτικών πυραύλων.

19 Μαΐου 2015. Ο Ναύαρχος James Winnefeld αντικρούει την αξίωση της Βόρειας Κορέας, για την επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, και λέει σε συνέντευξη του ότι «οι Βορειοκορεάτες είναι χρόνια μακριά από την ανάπτυξη αυτόν των δυνατοτήτων».

20 Μαΐου 2015. Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει «μινιατούρες» πυρηνικές κεφαλές, αλλά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Πάτρικ Ventrell λέει στο CNN «Δεν νομίζουμε ότι έχουν αυτή την ικανότητα».

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες, Yonhap, Hankyoreh, New York Times, Bloomberg, Washington Post , CNN, Guardian.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.