Τρομοκρατία-Αναλύσεις

Ο Πιο επικίνδυνος τομέας για την εθνική ασφάλεια. Κύρια ασύμμετρη απειλή η ανεξέλεγκτη μετανάστευση

Η μετανάστευση –παρά τις όποιες θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει διαχρονικά σε κάποιους τομείς(πάνω σε νόμιμη βάση)- εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους οι οποίοι έχουν ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της παγκοσμιοποίησης, της μαζικής μετακίνησης πληθυσμών, των νέων τεχνολογιών, της επανάστασης στις μεταφορές και των κάθε λογής ασύμμετρων απειλών ειδικά μετά τα μεγά-τρομοκρατικά χτυπήματα της 9/11.Ας λάβουμε υπόψη ότι κοντά στην χώρα μας λίαν σημαντικές και στρατηγικής αξίας περιοχές βρίσκονται σε συνεχή αναταραχή, ενώ δεν έχουμε δει ακόμα τα τελικά κεφάλαια αυτής της κρίσης στην Συρία για να εκτιμήσουμε και πιο πρακτικά την μετακίνηση των ανθρώπων . Μπορεί μέχρι στιγμής μετά την αλλαγή σε Αίγυπτο και Λιβύη να μην είχανε μετακινηθεί προς την Ελλάδα πολλοί άνθρωποι, αλλά έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις λόγω Συρίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή και την εσωτερική μας και όχι μόνο ασφάλεια της χώρας.

Στην χώρα μας η βασική και κύρια απειλή από την μετακίνηση των ανθρώπων , μπορεί να είναι αποτέλεσμα του Ισλαμικού εξτρεμισμού , του ακραίου προσφυγικού και της δράσης τρομοκρατικών ομάδων. Αρκετές ομάδες με δράση και εμπειρία ριζοσπαστική και φονταμεταλιστική βρίσκονται στο έδαφος μας. Πολλές από αυτές εμπλέκονται σε διακίνηση βρώμικου χρήματος-όπλων -ανθρώπων ενώ παράλληλα κρυπτόμενοι έχουν επαφές με κυκλώματα λαθρεμπόρων και ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ενώ δεν έχουμε προβλήματα με επί δεκαετίες μετανάστες (πχ Πολωνούς-Φιλιππινεζους κ.α), παρατηρείται μια έντονη δράση κυρίως των Πακιστανών-Αφγανών και Κούρδων, ενώ και οι Αφρικανοί έχουν ενδυναμώσει αρκετές από τις παράνομες ενέργειες τους. Όσο η κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν και Β.Αφρική θα χειροτερεύει, τότε οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες και ειδικότερα η χώρα μας λόγω ευπαθών συνόρων θα έχει ακόμα πιο πολλά και δαιδαλώδη προβλήματα. Και όλα αυτά σε μία χρονική περίοδο που από πλευράς οικονομικής και εσωτερικής ασφάλειας βρισκόμαστε μπροστά σε τραγικές καταστάσεις. Εξτρεμιστικά, αντικοινωνικά και παράνομα στοιχεία πιθανότατα να προσπαθήσουν να εμπλακούν και να εκμεταλλευτούν καταστάσεις.Δεν αποκλείω σύντομα να κρατούνε ομήρους, να έχουνε καταλάβει περιοχές σε νησιά μας, ή να διαπράττουν εγκλήματα……Οδηγούν οι κυβερνώντες άσχετοι και ψεκασμένοι την πατρίδα μας σε ομηρία τέταρτης γενιάς…

Άρα η βασικότερη εσωτερική απειλή για την Ελλάδα προέρχεται από το εκρηκτικό κοκτέιλ της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, της περιθωριοποίησης, της διακίνησης όπλων και εκρηκτικών, που οδηγούν το μείγμα του θρησκευτικού εξτρεμισμού με την πάντοτε έρπουσα τρομοκρατία στις πιο ακραίες καταστάσεις. Και μπορεί μέχρι σήμερα να είμαστε τυχεροί, σε ότι αφορά την κλιμακωτή δράση ένοπλων και εξτρεμιστικών ομάδων που προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά δεν αποκλείω νησιά μας να βρεθούν υπό καθεστώς ομηρίας ή χαοτικών καταστάσεων.
Αν η οικονομική κατάσταση ήταν πιο σταθερή και η κοινωνία κινείτο σε πιο ελεγχόμενα πλαίσια τότε ασυζητητί οι κίνδυνοι και οι απειλές θα είχαν μειωθεί. Αλλά τα πράγματα δυστυχώς κινούνται προς άλλες τάσεις και οι εξεγέρσεις, εξάρσεις και αντιπαραθέσεις εκ των πραγμάτων θα είναι οξύτατες. Άλλωστε η τρομοκρατία και η δράση παράνομων ομάδων αποτελεί πόλεμο 4ης γενιάς, ενώ αυτό που καθιστά τα πράγματα πιο δύσκολα είναι η αναβίωση ακραίων τάσεων του Ισλάμ και μάλιστα σε περιοχές που βρίθουν εντάσεων και ακροτήτων , οι όποιες δεν είναι μακριά από την Ελλάδα., για αυτό και με την άθλια πολιτική μας στο προσφυγικό προκαλούμε τους κινδύνους να έρθουν άμεσα και θα είναι.

Πηγή: 08.02.2016 Analysts for Change

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.