Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ο Βαρουφάκης και το «Diem 25»

Γράφει ο Κάτς80

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την έναρξη μιας πανευρωπαϊκής προοδευτικής κίνησης για να εκδημοκρατίσουν την Ευρώπη και να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις για τη λιτότητα και τον αυταρχισμό.

Μαζί με υπερασπιστές της δημοκρατίας και συμμάχους από όλη την ήπειρο, ο Βαρουφάκης γνωστός για την απόρριψη του στην πολιτική λιτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξε να ανακοινώσει το «Η Δημοκρατία στην Ευρώπη» το Κίνημα (Diem 2025) στο ιστορικό θέατρο Volksbuehne στη Γερμανία, το οποίο είναι γνωστό ως ορόσημο για τη γερμανική αριστερά και τον ακτιβισμό.

 

«Έχουμε επιλέξει το Βερολίνο, ακριβώς επειδή τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε μια προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς την πλήρη συμμετοχή της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή προσπάθειές μας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο θέατρο. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και να αποτρέψουμε την αποσύνθεση της ΕΕ».

Η κίνηση θα ενεργεί ως κοινωνικό φόρουμ για να διακινηθούν ιδέες σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της γηραιάς ηπείρου.

Η Άμεση προτεραιότητα.

Είναι 1ον η πλήρη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (π.χ. live-streaming για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ecofin και Eurogroup συναντήσεις, και την πλήρη αποκάλυψη των διαπραγματεύσεων με έγγραφα, και δημοσίευση των πρακτικών της ΕΚΤ, ΕΕ κτλ) και 2ον η επείγουσα αναδιάταξη των υφιστάμενων θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά την άσκηση των καινοτόμων πολιτικών που αφορούν πραγματικά τις κρίσεις χρέους, των τραπεζών, των ανεπαρκών επενδύσεων, και της αύξησης της φτώχειας και της μετανάστευσης.

Ο Μεσοπρόθεσμος στόχος.

Οι διάφορες κρίσεις στην Ευρώπη έχουν αποσταθεροποιήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και θα πρέπει να συγκληθεί μια συνταγματική συνέλευση, όπου οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν για το πώς μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο μέχρι το 2025, ένα ολοκληρωμένο δημοκρατικό πλαίσιο, που θα διαθέτει ένα κυρίαρχο Κοινοβουλίου που θα σέβεται την εθνική αυτοδιάθεση και θα μοιράζεται την εξουσία με τα εθνικά κοινοβούλια, τα περιφερειακά κοινοβούλια και τα δημοτικά συμβούλια.

Ο Βαρουφάκης αποκάλυψε τα πρώτα σχέδια για τη δημιουργία του κινήματος το περασμένο έτος 2015 και ανέφερε, ότι ελπίζει οι προοδευτικοί σε όλη την Ευρώπη να πάρουν την εξουσία πίσω από αυτούς που περιέγραψε ως «σκιώδη κόσμο των γραφειοκρατών, τραπεζίτες, και μη εκλεγμένους γραφειοκράτες».

Είναι ένα πολιτικό κίνημα που ξεκινά παντού στην Ευρώπη, και πέρα ​​από τα σύνορα, ανεξάρτητα από προηγούμενα πολιτικά κόμματα, και που έχει ένα απλό στόχο, να φέρει τους Ευρωπαίους γύρω από ένα «ψηφιακό τραπέζι», για να συζητήσουν ως Ευρωπαίοι τα κοινά τους προβλήματα.

Στο μανιφέστο, το (Diem 25) επέκρινε την αδιαφανή διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ η οποία εμποδίζει τους Ευρωπαίους πολίτες από την άσκηση δημοκρατικού ελέγχου.

Το μανιφέστο συνεχίζει.

«Στόχος μας είναι να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη, και είναι τρομερά επείγον, γιατί χωρίς μια γρήγορη αρχή μπορεί να είναι αδύνατο, όταν η Ευρώπη περάσει στο σημείο της μη επιστροφής. Έχουμε στόχο μια δεκαετία έως το 2025 είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα». 

«Αν αποτύχουμε να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη, το πολύ μέσα σε μια δεκαετία, αν οι αυταρχικές δυνάμεις της Ευρώπης επιτύχουν μια ασφυκτική πίεση στους λαούς τις ΕΕ, τότε η ΕΕ θα καταρρεύσει, και η πτώση θα προκαλέσει ανείπωτη ταλαιπωρία παντού, και όχι μόνο στην Ευρώπη».

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.