Γράφει ο Κάτς80
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις και προειδοποιήσεις που δείχνουν ότι η κλιμάκωση είναι ενδεχομένως δυνατή, οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης διεκόπησαν απότομα, οι Σαουδάραβες απείλησαν να εισβάλουν στη Συρία, ενώ ο συριακός στρατός προχωρεί αργά αλλά σταθερά μια επιχείρηση για την απελευθέρωση στο Χαλέπι. Δημιουργώντας αναστάτωση στην Άγκυρα και το Ριάντ.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ερντογάν προς τη Συρία έχει αποτύχει πλήρως. Δεν μπορώ να ξέρω τι πραγματικά πιστεύει ο Ερντογάν, αλλά αν οι Τούρκοι προσπαθήσουν να εισβάλουν στη Συρία μπορούμε να σκεφτούμε κάποια σενάρια για τη πιθανή Ρωσική απάντηση σε μια τέτοια περίπτωση.
Δύο βασικά υποθετικά σενάρια.
1ον Οι Ρωσικές δυνάμεις θα επιτεθούν και θα προβούν σε αντίποινα. Ο Πούτιν έχει ήδη δώσει τη διαταγή, και αυτό θα συμβεί σχεδόν αυτόματα και μόνο με απόφαση των διοικητών των τοπικών μονάδων οι οποίοι και θα λάβουν την τελική απόφαση. Με άλλα λόγια, μια τέτοια ανταλλαγή πυρών αυτόματα θα ισοδυναμεί με ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.
2ον Εάν η Τουρκία εισβάλλει στην Συρία, η Ρωσία θα ενεργήσει αυστηρά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξει μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του Συμβουλίου.
Εάν η συνήθης ανταπόκριση-απάντηση του συμβουλίου καλύψει την Τουρκία το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο, τουλάχιστον όχι για πολύ καιρό, η Ρωσία στη συνέχεια ενδέχεται, να επικαλεσθεί της υποχρεώσεις- δεσμεύσεις της προς τη Συρία στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας και συνεργασίας του 1980 μεταξύ των δύο χωρών (η Ρωσία είναι το διάδοχο κράτος της Σοβιετικής Ένωσης, και η συνθήκη είναι ακόμα σε ισχύ) η συμφωνία μεταξύ της Ομοσπονδίας της Ρωσία και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, ειναι και για την ανάπτυξη της αεροπορίας των ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.
Με άλλα λόγια, η Ρωσία θα διατηρήσει κάποια ευελιξία για να ερμηνεύσει την κατάσταση. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν και από τους Τουρκικούς στόχους.
Αν υποθέσουμε ότι η παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας προς των εθνικών συνόρων της Σύριας, για να επιτεθεί στους Κούρδους, (όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν), και αν η διείσδυση δεν είναι πολύ βαθιά, η Ρωσία πιθανότατα να επιλέξει μη στρατιωτικά μέσα για να ασκήσει πίεση στην Τουρκία.
Το πρόβλημα είναι ότι, ότι σε αντίθεση με την Ουκρανία, οι Τούρκοι έχουν μια πολύ πιο ισχυρή στρατιωτική μηχανή, οι Ρώσοι δεν μπορούν να το αγνοήσουν, όπως έκαναν για το στρατό και τα διάφορα τάγματα, στην Ουκρανία.
Η Ρωσία θα έχει μια σειρά από επιλογές.
Οι Πρώτη προφανή επιλογή είναι να βοηθήσει στης πληροφορίες τους Σύριους και τους Κούρδους.
Η δεύτερη είναι να χτυπούν τα αεροπλάνα ή τα τουρκικά ελικόπτερα κατά την πτήση τους. Αυτή είναι μια εύκολη επιλογή, διότι οι Σύριοι έχουν ήδη πολύ καλά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Η τρίτη επιλογή για τη Ρωσία είναι να βοηθήσει τους Σύριους με το πυροβολικό που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, και περιλαμβάνει 152 όπλα.
Όλες αυτές οι επιλογές έχουν λιγότερες πιθανότητες να συμβούν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Αλλά αν ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προωθήσει περαιτέρω την κλιμάκωση, τότε ο πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας, Γεωστρατηγική