Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ο «πόλεμος» για την Αρκτική

Γράφει ο Κάτς80

Η σφαίρα ευθύνης του Βορείου Στόλου της Ρωσίας στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, περιλαμβάνει την προστασία της κυριαρχίας της χώρας και των οικονομικών συμφερόντων της. Για το σκοπό αυτό, ο στόλος έχει στη διάθεσή του ισχυρά πλοία επιφανείας, υποβρύχια, και αεροσκάφη, τα οποία καθιστούν τον πιο ισχυρό στόλο από τους τέσσερις, της Ρωσίας, αλλά και μια αρκετά μεγάλη μηχανοκίνητη ταξιαρχία. 

Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην Ουκρανία, τη Συρία και την Υεμένη έχουν δείξει ότι οι δυνάμεις σε χερσαίο έδαφος είναι η απόλυτη εγγύηση για την στρατιωτική επιτυχία, ακόμα και αν οποιαδήποτε σύγκρουση στην Αρκτική θα γίνει κυρίως από ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, τον καθοριστικό ρόλο θα εξακολουθούν να τον έχουν οι δυνάμεις στο έδαφος.

Ποιος είναι ο λόγος που ο Βόρειος Στόλος έχει μια αρκετά μεγάλη δύναμη στο έδαφος, που είναι στη διάθεσή της Ρωσίας.

Η 200η Ξεχωριστή (μηχανοποιημένη ταξιαρχία τουφεκιών) είναι μια συμβατική μονάδα μιας δεξαμενής με 3α μηχανοκίνητα τάγματα με πυροβολικό, αεράμυνας και υποστήριξη μηχανική, που προορίζονται κυρίως για επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ρωσίας, με στόχο την προστασία των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων του στόλου από επίθεση του ΝΑΤΟ.

Στο Far North, η Ρωσία συνορεύει με μια χώρα του ΝΑΤΟ, τη Νορβηγία, η οποία φιλοξενεί συχνά διεθνείς ασκήσεις από την Αρκτική, και εξειδικευμένες μονάδες της συμμαχίας, όπως οι British Royal Marines. 

Η Περαιτέρω αύξηση του επιπέδου των εντάσεων.

Σουηδοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι αναμένουν να συμμετέχουν σε μια σημαντική συμβατική σύγκρουση για ένα θέμα σε μερικά χρόνια, και ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ, και ίσως να ενταχτεί στη συμμαχία, ακόμα και η ουδέτερη Φινλανδία, που το ΝΑΤΟ μελετάται την ένταξη της τα τελευταία χρόνια.

Στη χειρότερη περίπτωση, η ισορροπία των δυνάμεων μπορεί γρήγορα να στραφεί εναντίον της Ρωσίας.

Η υπεράσπιση του εδάφους της Ρωσίας έναντι των συμβατικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Καθίσταται σαφές ότι η Αρκτική θα γίνει σύντομα η αρένα του «πολέμου» για την εξουσία και τον έλεγχο αυτής της πλούσιας περιοχής, όπως ακριβώς η Μέση Ανατολή έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ετοιμάζονται να παίξουν το ρόλο τους στη ενδεχόμενη σύγκρουση που πλησιάζει.

Η 80η Μηχανοκίνητη ταξιαρχία τουφεκιών που ενεργοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και η οποία βάση της είναι στην πόλη Alakurtti, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό με την 200η Ταξιαρχία, αλλά με την οργάνωση, τον εξοπλισμό, καθώς και τις εκπαιδευτικές ασκήσεις τις δείχνουν μια κάπως διαφορετική κύρια αποστολή.

Η 80η Ταξιαρχία προορίζεται επίσης να εκπληρώσει και το ρόλο της προβολής δύναμης παράλληλα με της μονάδες του Ναυτικού, Πεζικού και του Βορείου Στόλου. Ενώ η κύρια αποστολή του Ναυτικού, και του Πεζικού είναι η αμφίβια επίθεση και υπεράσπιση εναντίον ενός εχθρού στην ακτογραμμή, η 80η Ταξιαρχία είναι εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη όχι για αναγκαστική είσοδο, αλλά και για να παρατείνει ανεξάρτητες επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις και τα πολλά νησιά της Αρκτικής, όπως το (Novaya Zemlya, Franz Josef Land, και Spitsbergen) και κυρίως σε αέρα και θάλασσα.

Θα μπορούσε να παίξει και αμυντικό ρόλο, προστατεύοντας της Ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως αεροδρόμια και σταθμούς ραντάρ, και έγκαιρης προειδοποίησης έναντι ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Οι Πρόσφατες ασκήσεις του Σώματος περιλαμβάνουν, στενή συνεργασία και αμφίβια επίθεση με τα πλοία του Βορείου Στόλου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά μονάδων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η στρατηγική απαίτηση της κινητικότητας και η ανάγκη να λειτουργεί σε ακραίες συνθήκες με περιορισμένη υλικοτεχνική υποστήριξη, σημαίνει ότι η 80η Ταξιαρχία είναι πιο ελαφριά εξοπλισμένη από ό, τι οι συμβατικές μονάδες. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένου και στολές ειδικές κατάλληλες για εκτεταμένες εργασίες σε εξαιρετικές ψυχρές συνθήκες, snowmobiles, 4Χ4 οχήματα παντός καιρού και εδάφους, ειδικά σχεδιασμένα για επιχειρήσεις σε χιόνι, και άλλα εργαλεία ειδικά προσαρμοσμένα στις συνθήκες της Αρκτικής.

Το προσωπικό της, το οποίο είναι σε υψηλό ποσοστό στρατιώτες με συμβάσεις, λαμβάνουν επίσης εξειδικευμένη εκπαίδευση πολέμου στην Αρκτική. Μια πρόσφατη άσκηση περιλάμβανε στρατιώτες χρησιμοποιώντας σκυλιά και ταράνδους ως μέσο μεταφοράς κατά τη διάρκεια μιας προσομοιώσεις λειτουργίας, πίσω από τις εχθρικές γραμμές, αναδεικνύοντας ότι η ταξιαρχία έχει σημαντική ικανότητα στης ειδικές επιχειρήσεις.

Αυτή η άκρως εξειδικευμένη μονάδα αντιπροσωπεύει μια σημαντική στρατιωτική ικανότητα η οποία συμβάλλει στη αποτροπή μιας συμβατικής «απομόνωσης» της Ρωσίας.

Η απόλυτη επιτυχία σε αυτό το ρόλο, μπορεί να είναι ότι ποτέ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εκπλήρωση της αποστολής καταπολέμησης, απέναντι σε έναν πραγματικό αντίπαλο.

Χρήστος Κατσέας

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.