Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Αφγανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν περιοχή στην επαρχία Χελμάντ

Τα πιο σημαντικά σημεία του αφγανικού πολέμου σε ένα χάρτη

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι εξαιρετικά περίπλοκος, όμως αυτός ο χάρτης απεικονίζει τα σημαντικότερα στοιχεία του: 1) τις περιοχές των Ταλιμπάν, με πορτοκαλί χρώμα, 2) τις περιοχές που ελέγχονται από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις στα μικροσκοπικά σημεία, με πράσινο χρώμα, 3) τις μεγάλες δυτικές στρατιωτικές βάσεις, που σημειώνονται με μπλε κουκκίδες, 4) τους τομείς της παραγωγής οπίου, η οποία αποτελεί τη μεγάλη πηγή χρηματοδότησης των Ταλιμπάν, (με καφέ κύκλους, όπου όσο μεγαλύτεροι οι κύκλοι, τόσο μεγαλύτερη η παραγωγή οπίου, 5) τις γραμμές τροφοδοσίας μέσω του Πακιστάν, με κόκκινο χρώμα, 6) τη γραμμή τροφοδοσίας από τη Ρωσία, η οποία απαιτεί ρωσική έγκριση. Ο Χάρτης, και η περιγραφή, από άρθρο, http://masternews.gr

Γράφει ο Κάτς80

Τα αφγανικά στρατεύματα απέσυραν της υπόλοιπες μάχιμες δυνάμεις τους από την περιοχή της Musa Qala στην επαρχία Χελμάντ σήμερα, και μετά από μάχες με τους Ταλιμπάν εκεί για σχεδόν ένα χρόνο.

Η περιοχή είναι τώρα σταθερά υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Ο διοικητής του Αφγανικού Στρατού υπεύθυνος για τις μάχες στην επαρχία Χελμάντ χαρακτήρισε την απόσυρση του στρατού από τη Μούσα Κάλα ως αναδιάταξη των δυνάμεων.

«Η παρουσία μας στην περιοχή (Μούσα Κάλα) δεν σημαίνει τίποτα», δήλωσε ο Mohammad Moeen Faqir, ο διοικητής του 215ου Σώματος, στο Reuters. «τα στρατεύματα θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη με τους εχθρούς σε άλλα μέρη της επαρχίας Χελμάντ», ανέφερε επίσης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Faqir είπε ότι τα στρατεύματα που υπήρχαν στη Μούσα Κάλα θα μεταφερθούν στην πόλη της Gereshk στην περιοχή Nahr-i-Sarraj στη Χελμάντ, όπου οι Ταλιμπάν πιέζουν για να καταλάβουν το κεντρικό τμήμα της επαρχίας.

Η Υποχώρηση του αφγανικού στρατού από την επαρχία Χελμάντ σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν έχουν τώρα πλήρως στον έλεγχο της περιοχής.

Η περιοχή Μούσα Κάλα έχει αλλάξει χέρια μεταξύ των συμμαχικών και αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν αρκετές φορές κατά την τελευταία δεκαετία. Τον Σεπτέμβριο του 2006, οι «ειδικές δυνάμεις» έκαναν μια μυστική συμφωνία με τους Ταλιμπάν, που τελικά οδήγησε στο να ελέγχουν την περιοχή.

Όταν οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν να αποσύρονται από τη Χελμάντ το 2011, οι Ταλιμπάν έκαναν την επανεκκίνηση τους αμέσως με επιθετικές επιχειρήσεις στη Μούσα Κάλα και τις γύρω περιοχές.

Η Ασφάλεια στο Χελμάντ είναι εκτός ελέγχου, 13 συνοικίες στην περιοχή  Χελμάντ, 5 είναι γνωστό ότι ελέγχονται από τους Ταλιμπάν (Nowzad, Μούσα Κάλα, Baghran, Dishu, και Sangin), και άλλες πέντε σε μεγάλο βαθμό (Nahr-i-Sarraj, Καζακί, Nad Ali, Garmsir και Khanashin), και οι υπόλοιπες τρεις συνοικίες, (Washir και Nawa-i-Μπάρακ) αμφισβητούνται, και η κατάσταση είναι ασαφής.

Μόνο η περιοχή Λασκάρ Γκα, που φιλοξενεί την επαρχιακή πρωτεύουσα, δεν έχει σημαντική δραστηριότητα των Ταλιμπάν.

Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία Χελμάντ από το καλοκαίρι του 2015 για να υποστηρίξουν τις αγωνιζόμενες αφγανικές δυνάμεις και πιο πρόσφατα, οι επιπλέον 500 Ειδικές Δυνάμεις (Σύμβουλοι) για να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, η επαναφορά των ΗΠΑ και των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ δεν εμπόδισε στης συνοικίες της Nowzad, Μούσα Κάλα, και Sangin από την πτώση τους, στους Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τώρα 38 περιοχές στο Αφγανιστάν και αμφισβητούν άλλες 40.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.