Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Γιατί η Κίνα απαγορεύει όλες τις ξένες σε απευθείας συνδέσεις δημοσιεύσεις στο ίντερνετ   

Γράφει ο Κάτς80

Στις 10 Μαρτίου, η Κίνα θα θέσει σε ισχύ την απαγόρευση σχετικά με τις δραστηριότητες του συνόλου των ξένων σε απευθείας σύνδεση μέσων μαζικής ενημέρωσης, και οι κινέζικες εκδόσεις θα παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς στης δημοσιεύσεις τους.

Ο Συντάκτης του νομοσχεδίου είναι, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας και Πληροφοριών της Κίνας, υπεύθυνο για τη ρύθμιση του Διαδικτύου, τη τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς και την παραγωγή του περιεχομένου και του λογισμικού.

Από τις 10 Μαρτίου κάθε ξένο μέσο, που ανήκει στην ηλεκτρονική έκδοση δεν θα είναι σε θέση να δημοσιεύει το υλικό τους στον κινεζικό τομέα του Διαδικτύου.

Για τη συνεργασία με ξένους συναδέλφους τους, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να ζητούν την άδεια κάθε φορά από αξιωματούχους. Επιπλέον, όλες οι εκδόσεις τώρα υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης. Στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης το δικαίωμα έχουν μόνο οι πολίτες της Κίνας. Η συντακτική ομάδα και το τεχνικό προσωπικό πρέπει επίσης να αποτελείται από Κινέζους. Όλος ο εξοπλισμός και οι διακομιστές πρέπει να είναι στο έδαφος της Κίνας.

Μετά την ψήφιση του νόμου, για τα απευθείας σύνδεση μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα καταγραφούν εκ νέου στις εποπτικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια σε ετήσια βάση θα ελέγχει την ποιότητα των εργασιών τους.

Στης εκδόσεις απαιτείται επίσης να δημοσιεύουν το υλικό στο δίκτυο με αυστηρή αυτολογοκρισία και περαιτέρω έλεγχο όλον των ειδήσεων, άρθρων, βίντεο και θα παρακολουθούνται και από τις τοπικές αρχές.

Ο νέος νόμος συνεχίζει την πορεία των κινεζικών αρχών στο να ενισχύσουν τον έλεγχο μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με φήμες, σε αυτό επιμένει προσωπικά, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping. 

Τον Δεκέμβριο του 2015, ανέφερε σε συνέδριο για την ανάπτυξη του Διαδικτύου στην (Wuzhen), καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «σεβαστεί το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τη δική του προσέγγιση για τη διαχείριση του online τοπίου».

Τον Ιούλιο του 2015, σε νέο σχέδιο νόμου της Κίνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δημοσιεύθηκε επίσης, με το πρόσχημα των αρχών προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ότι σκοπεύουν να ιδρύσουν τελικά τον έλεγχο όχι μόνο πάνω από όλους τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, αλλά και από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των δημοφιλή online sites.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Alexei Makarkin, ο Xi Jinping έχει πολλούς λόγους για μια τέτοια δράση. «Πρώτα απ ‘όλα φοβάται ότι τα ξένα σε απευθείας σύνδεση μέσα μαζικής ενημέρωσης θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, στην ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της χώρας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη συμπάθεια προς τη Δυτική κουλτούρα, και πολλοί από αυτούς έχουν ακόμη εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η ηγεσία της χώρας προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβασή τους στον ξένο Τύπο, οι οποί έχουν ενταθεί πρόσφατα στην κριτική του κινεζικού οικονομικού μοντέλου και των πολιτικών πρωτοβουλιών της ΛΔΚ. Δεύτερον, ο Xi Jinping προσπαθεί να εδραιωθεί ως ένας μεγάλος Κινέζος ηγέτης».

«Σύμφωνα με τους ανεπίσημους νόμους της άρχουσας ελίτ της χώρας, μετά από περισσότερα από 5 χρόνια, θα πρέπει να βρει έναν αντικαταστάτη του». Λέει ο Makarkin.

Μια αρνητική δημοσίευση στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να βλάψει σοβαρά την εικόνα που δημιούργησε. Ο Xi Jinping θέλει να εμφανιστεί ενώπιον του λαού ως ηρωικός μαχητής ενάντια στη διαφθορά.

Η Άμεση καθημερινή παρακολούθηση φέρνει επίσης και ένα «ειδικό» για των κυβερνοχώρο την (Επιτροπή Διαχείρισης). Επιπλέον, υπάρχει ένα μοναδικό σύστημα φιλτραρίσματος περιεχομένου «Η Χρυσή Ασπίδα» που αναπτύχτηκε σε πάνω από 5 χρόνια, και το 2003 τέθηκε σε λειτουργία σε όλη την Κίνα, με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. Με τη βοήθεια των συστημάτων του διακομιστή εγκαθιστάτε μεταξύ των διεθνών δικτύων και των τοπικών παρόχων, και φιλτράρεται απολύτως όλη την κίνηση του Διαδικτύου στην Κίνα.

Επιπλέον, το 2009 η Κίνα μπλοκάρει την πρόσβαση στο Facebook, το Twitter και το YouTube. Επίσης, μπλοκάρει πολλές υπηρεσίες της Google, όπως το Gmail και το Play store client, (εφαρμογές της Google).

Για όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα εποπτείας δικτύου, πολυάριθμοι λογοκριτές, και ομάδες εμπειρογνωμόνων όλοι στην καταπολέμηση της «δυσφήμισης και παραπληροφόρησης».

Το 2013, η κινεζική κυβέρνηση έχει προσλάβει δύο εκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν, ανάρμοστα σχόλια, στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτό γιατί, μια ηλεκτρονική δημοσίευση με ξένη συμμετοχή παρέμεινε μία από τις λίγες περιοχές όπου η κυβέρνηση της Κίνας δεν είχε των πλήρη έλεγχο των πληροφοριών. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο, ο νόμος ένα είδος δίχτυ ασφαλείας, και η επιθυμία για την προστασία των πιο μορφωμένων, αλλά και επιρρεπή κοινωνικών ομάδων σε διαφωνίες από αρνητικές ξένες επιρροές.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.