Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Οι Σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας. 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Γράφει ο Κάτς80

Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να αναστήσει τον αποκλεισμό των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα μετά από περισσότερα από πενήντα χρόνια, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η Ουάσιγκτον και η Αβάνα έχουν διαφορετικούς πολιτικούς στόχους, που μπορούν να εμποδίσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων.

Εν τω μεταξύ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι απίθανο να άρει το εμπάργκο σύντομα.

Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε για της ΗΠΑ και τη Κούβα.

Αντικρουόμενοι στόχοι. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ελπίζει να χρησιμοποιήσει την ύφεση για να φέρει την Κούβα στον εικοστό πρώτο αιώνα και να την μετακινήσει προς τη «δημοκρατία». Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο στόχος είναι οι Κουβανοί, και πρέπει να είναι κερδισμένοι με το μέγιστο οικονομικό όφελος, διατηρώντας παράλληλα και το παλιό σύστημα του Κάστρο όσο μπορούν.

Τακτικό (Focus).  Άμεσος στόχους των ΗΠΑ και της Κούβας είναι οι διπλωμάτες, και θα πρέπει να περιορίζονται στην επίλυση των μικρότερων ζητημάτων. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αυξήσει τη διπλωματική παρουσία της στην Κούβα. Η  Αβάνα θέλει η Κούβα να αφαιρεθεί από τον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, (των κρατών Χορηγών της τρομοκρατίας), και απαιτεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να προσφέρουν πρόσβαση στο ίντερνετ και μαθήματα για τους διαφωνούντες.

Το Εμπόριο.  Δεν θα υπάρξει εμπορικό μονομερές «χρυσωρυχείο» για τους Αμερικανούς. Η άρση του εμπάργκο απαιτεί τη σύμφωνη επικύρωση του Κογκρέσου, και αυτό δεν θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, η περίοδος υπαναχώρησης θα καταστήσει ευκολότερο στους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα και να ξοδεύουν τα τουριστικά δολάρια τους.

Χρήστος Κατσέας

Διαφημίσεις

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.