Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Γιατί η εκεχειρία στη Συρία είναι πιθανό να παραμείνει στα χαρτιά

Γράφει ο Κάτς80

Η Ρωσία, η ΗΠΑ και η Διεθνείς Ομάδας Στήριξης στη Συρία υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα στις 27ης Φεβρουαρίου, 2016 και (ώρα Δαμασκού).

Παρ ‘όλα αυτά, είναι απίθανο ότι θα είναι δυνατή η εκεχειρία.

Η εκεχειρία δεν επεκτείνεται στο «ισλαμικό κράτος» (ISIS) στην (al-Nusra Front) και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που αναγνωρίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως τρομοκράτες.

 

Η ανακωχή έχει πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, με εξαίρεση την πιθανή τουρκική εισβολή στη Συρία, η πιθανότητα της οποίας αυξάνεται. Η πιθανή άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, απειλεί να κλιμακωθεί σε ένα πλήρες ανεπτυγμένο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, οι συνέπειες του οποίου είναι απρόβλεπτες.

Μια επίσημη εκεχειρία θα δώσει επιπλέον χρόνο, προσπαθώντας να φέρει πιο κοντά τις θέσεις των κορυφαίων παικτών, και από αυτή την άποψη είναι χρήσιμο.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν περιμένουμε να είναι ιδιαίτερα, λόγω και του κουρδικού παράγοντα.

Τα στρατεύματά τους αποτελούν μέρος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των Κούρδων της Συρίας ο κύριος αντίπαλος είναι πρώτα, το ίδιο το (ISIS) και η (Al-Nusra), και δεύτερον, οι Τούρκοι.

Για την συριακή αντιπολίτευση η προσωρινή εκεχειρία μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να παραμείνουν ζωντανοί, και μεταξύ άλλων και η επιθυμία επίτευξης συμβιβασμού με τη Δαμασκό. (Κάποιοι διοικητές ίσως θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν).

Χρήστος Κατσέας

Διαφημίσεις

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.