Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Σαουδική Αραβία «στρατιωτική ανάλυση»

 Γράφει ο Κάτς80

Είναι σαφές ότι η πρόσφατα εκδοθείσα κατάπαυσης του πυρός απειλεί σημαντικά τα τουρκικά και τα Σαουδικά συμφέροντα στη Συρία. 

Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα των ισλαμιστών μαχητών, τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων τις Al Nusra Front, η οποία ορίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Η Τουρκία έχει σαφώς παραβιάζει την κυριαρχία της Συρίας με τους συστηματικούς βομβαρδισμούς, του βόρειου τμήματος της χώρας και επιτρέποντας τη ροή οπλισμών σε τρομοκράτες, ενώ η Σαουδική Αραβία πέρασε σημαντικές ποσότητες «πετρο-δολαρίων», προκειμένου να υποστηρίξει τις ομάδες που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας. Και στην περίπτωση αυτή, οι τουρκικές δηλώσεις υποστηρίζουν την πιθανότητα μιας στρατιωτικής εισβολής στη Συρία, και η Σαουδική Αραβία την πρόθεση να αναπτύξει μια αεροπορική δύναμη για την υποστηρίξει των τουρκικών επιχειρήσεων.

Η συριακή σύγκρουση πήρε μια αναμφισβήτητα τραγική στροφή προς το χειρότερο πρόσφατα, και με την ανακοίνωση της Σαουδικής (Royal), ότι το «βασίλειο τους προορίζεται να αναπτύξει αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις για την καταπολέμηση του Daesh (ISIS) στη Συρία». Η λέξη υποκρισία έρχεται αμέσως στο μυαλό μου με μια τέτοια δήλωση, υπό το φως της πραγματικότητας, η Σαουδική Αραβία έχει οπλίσει και χρηματοδοτείται το (ISIS) και άλλες παρόμοιες ισλαμικές φονταμενταλιστικές ομάδες που σπέρνουν τον όλεθρο σε ολόκληρη τη Συρία.

Όλες αυτές οι ομάδες έχουν μια κοινή ιδεολογία και ασπάζονται το (Ουαχάμπι) σχολείο του φονταμενταλιστικού Ισλάμ, το οποίο ιδρύθηκε και ενισχύθηκε από τη Σαουδική Αραβία. 

Το (Wahhabism) η Ουαχάμπι έχει εξαπλωθεί σαν μάστιγα σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, λόγω της αιγίδα της Σαουδικής μοναρχίας.

Το Σάββατο 14, Φεβρουαρίου, ο Σαουδάραβας Ταξίαρχος Ahmed al-Assiri επιβεβαίωσε ότι η Σαουδική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έχει αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νοτιοδυτική Τουρκία με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στις προσπάθειες του συνασπισμού για την καταπολέμηση του (ISIS) στη Συρία στο εγγύς μέλλον.

Η Σαουδική Αραβία υπήρξε «σύμμαχος» των ΗΠΑ και συμμετείχε στο συνασπισμό για την καταπολέμηση του (ISIS) για πάνω από ένα χρόνο, ακόμη και αν τα δύο έθνη έχουν οπλίσει, εκπαιδεύσει και χρηματοδοτήσει το (ISIS) και θυγατρικές οργανώσεις στη Συρία για πολλά χρόνια.

Η αλήθεια είναι απλή, ανεξάρτητα από το λεπτό πέπλο της εξαπάτησης, ότι η Σαουδική Αραβία και η αποστολή των δυνάμεων της, αεροπορικών και ενδεχομένως και χερσαίων, δεν είναι για την καταπολέμηση του (ISIS), αλλά για να διασφαλιστεί ότι η συριακή κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσει την κυριαρχία της στο σύνολό του έθνους.

Η Σαουδική Αραβία θέλει να αναγκάσει τον Πρόεδρο al-Assad να καταρρεύσει από την εξουσία, και τα θραύσματα να καταστρέψουν το κοσμικό έθνος της Συρίας, και να αντικατασταθεί από μια χαοτική κατάσταση, με μικρές Ουαχάμπι ομάδες, φέουδα, που θα μπορεί να ελέγχει, σε συνδυασμό με την Τουρκία και τους συμμάχους τους στο Κόλπου.

Προτίθενται να διαλύσουν τι νεοσύστατη (Συρίας-Ιράκ-Ιράν) συμμαχία και να αφαιρέσουν την απειλή ενός κυρίως Σιίτικου άξονα επιρροής στη Μέση Ανατολή, και ένα αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά που θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά τη θέση τους από την ηγεσία στον έλεγχο αυτού του εμπορίου στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία έχει αναμφισβήτητα μια από τις πιο σύγχρονες και άρτιες εξοπλισμένες αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή, και έχει επενδύσει πολλά σε αυτό το στρατιωτικό εργαλείο για πάνω από δύο δεκαετίες. 

Η Βασιλική Σαουδική Πολεμική Αεροπορία (RSAF) κέρδισε μια μεγάλη εμπειρία κατά τη διάρκεια του πρώτου Πολέμου του Κόλπου, με αεροπορικές επίθεσης, κυρίως στο Tornado, και τη διεξαγωγή βομβαρδισμών σε αποστολές.

Η RSAF έχει εμπλακεί σε μια βομβιστική επίθεση (επιδρομή) κατά των Houthi ανταρτών στη δυτική Υεμένη για πολλούς μήνες τώρα. 

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε την άμεση στρατιωτική επέμβαση για να «εγκαταστήσει» ξανά το Σαουδικό δόγμα στην Υεμένη μετά από εξέγερση ανταρτών, και με πρόεδρο των Abd Rabbuh Μανσούρ Χαντί που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα από τη λαϊκή εξέγερση στην Υεμένη και να καταφύγει στην Σαουδική Αραβία. Φοβούμενοι ότι μια ιρανική φιλική κυβέρνηση ερχόταν στην εξουσία στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να παρέμβει και να αρχίσει την τιμωρία, με βομβαρδισμό της φτωχότερης χώρας στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι η Σαουδική Αραβία έχει αποστείλει μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα σε αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Η μόνη απόδειξη που έχει δημοσιοποιηθεί είναι τα F-15S ή τα μαχητικά F-15C που προσγειώθηκαν στο Ιντσιρλίκ. Τα αεροσκάφη αυτά θα πρέπει να συνοδεύεται και από πληρώματα εδάφους για την υποστήριξη που είναι απαραίτητη.

Στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία έχει εμπλακεί με τον φτωχότερο και πιο ανεπαρκώς εξοπλισμένο στρατό στην περιοχή και τα «θαλάσσωσαν». Οι Χούθι (αντάρτες στην Υεμένη) έχουν επωφεληθεί από το κακό συντονισμό μεταξύ των μονάδων του Σαουδικού στρατού και των τοπικών συμμάχων τους και των εταίρων του συνασπισμού στο έδαφος της Υεμένης. Η Σαουδικές αεροπορικές επιδρομές έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά ανακριβής και αναποτελεσματικές, ανεξάρτητα τον πληροφοριών που παρέχονται από κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ και αεροσκάφη επιτήρησης.

Οι Χούθι (αντάρτες στην Υεμένη) έχουν αποδειχτεί σκληροί, και είναι σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα σε αστικό περιβάλλων, έρημο, και βουνά (πεδία μάχης), όπου η Σαουδάραβες αντίπαλοι τους δεν τα πάνε και τόσο καλά.

Μεγάλο μέρος αυτών των αποτυχιών στο πεδίο μάχης μπορεί να αποδοθεί σε τρεις βασικούς παράγοντες.

1ον ΟΙ Σαουδάραβες δεν έχουν κανένα ηθικό κίνητρο. Οι Χούθι και οι σύμμαχοί τους, αγωνίζονται για μια ξένη εισβολή, που ελπίζει να επιβάλει εκ νέου, μέσα από τη δύναμη των όπλων μια τυραννία, που οι ίδιοι πολέμησαν πολύ σκληρά για να απαλλαγούν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, υπερασπίζονται την πατρίδα τους, τους φίλους τους και τις οικογένειές τους.

2ον ΟΙ Σαουδάραβες στρατιώτες υποφέρουν από μακρά (εγγενείς) πολιτιστικές αναστολές, που καθιστούν την ορθή λήψη αποφάσεων σε ένα σύγχρονο στρατό αδύνατο. Οι κατώτεροι αξιωματικοί δεν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με διαταγές που είναι αντίθετες με τις ακριβείς εντολές που τους έχουν δοθεί από τους ανωτέρους τους, στην πραγματικότητα σε μια μάχη θα πρέπει να ξεδιπλώνεται και η ελευθερία δράσης σε έκτακτες περιπτώσεις. Οι Σαουδάραβες αξιωματικοί έχουν εκπαιδευτεί να κρατούν τις πληροφορίες για τον εαυτό τους και να μην εμπιστεύονται κανέναν.

3ον Η δομή του Σαουδικού Στρατού και της Σαουδικής Εθνικής Φρουράς έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλιστεί η διαίρεση στο εσωτερικό τους και η μη αυτόνομη παρουσία τους, και ότι ο στρατός δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το βασιλικό οίκο των Σάουντ, μέσα από έναν «τυχαίο» αξιωματικό και να τους αμφισβητήσει-καθαιρέσει. Αυτό οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη διαίρεση και δυσπιστία μεταξύ του στρατού, ο οποίος είναι υπό τη διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, η οποία λαμβάνει εντολές από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο ρόλους και ο εξοπλισμός χωρίζεται μεταξύ των δύο δυνάμεων με τέτοιο τρόπο ώστε να τους λείπουν «στοιχεία» που θα τους επιτρέπουν να θεωρηθούν αυτάρκης, στη δύναμη των όπλων.

Για να επικρατήσουν στον πόλεμο, θα πρέπει να βασίζονται σε ένα άλλο σύστημα συνεργασίας από κοινού. Ωστόσο, το υπάρχων σύστημα εξασφαλίζει ότι δεν μπορούν «ποτέ» να το πράξουν.

Από πολλές απόψεις, η Σαουδική Αραβία έχει το «μεγαλύτερο» και «καλύτερο» εξοπλισμένο στρατό στη Μέση Ανατολή, και δεν μπορούν να των χρησιμοποιήσουν, καθώς αυτό θα αποκαλύψει αμέσως ότι είναι απλά μια οφθαλμαπάτη.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.