Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Πολωνική κυβέρνηση εναντίον του κράτους δικαίου

 Γράφει ο Κάτς80

Η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει επεκταθεί γρήγορα σε ένα αστυνομικό κράτος, με τα μέτρα που έλαβε κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Με την ανάληψη της εξουσίας το περασμένο φθινόπωρο, το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), έχει αφαιρέσει από το συνταγματικό δικαστήριο την εξουσία του, και έδωσε στις μυστικές υπηρεσίες άμεσα την εξουσία του έλεγχου.

 

Από την αρχή του έτους, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μια σειρά αυταρχικών νόμων.

Στο τέλος του Ιανουαρίου, το κοινοβούλιο έσπευσε μέσω ενός νόμου σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης, να υποτάξει τους εισαγγελείς προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι λειτουργίες της υπηρεσίας δίωξης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν χωριστεί μόλις το 2009.

Η κατάργηση αυτού του διαχωρισμού, η οποία είχε προωθηθεί από το (PiS) στην προεκλογική εκστρατεία του, αποτελεί μια τεράστια προσβολή για την ισορροπία των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας. Έτσι, η κυβέρνηση του (PiS) είναι σε θέση να παρέμβει άμεσα σε έρευνες που πραγματοποιούνται από την εισαγγελία, και την επιρροή της δίκης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Zbioro είναι από τους πιο δεξιούς και μισητούς υπουργούς της κυβέρνησης.

Κατείχε την ίδια θέση στην κυβέρνηση του (PiS) το 2005-2006. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έλεγχε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, και ο οποίος συνήθιζε να πραγματοποιεί ουσιαστική κάθαρση του κρατικού μηχανισμού προς το συμφέρον του κόμματός του.

Ένας άλλος νόμος που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του Φεβρουαρίου, επεκτείνει δραστικά τις εξουσίες της αστυνομικής επιτήρησης. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Panoptykon, η αστυνομία μπορεί νόμιμα να έχει πρόσβαση σε σχεδόν όλα τα προσωπικά δεδομένα ενός διαδικτυακού χρήστη από κωδικούς πρόσβασης και e-mails ως και ιατρικά δεδομένα.

Μέχρι σήμερα, η αστυνομία μπορούσε να ζητήσει τα δεδομένα αυτά μόνο εγγράφως από τις επιχειρήσεις, και εφόσον αυτό απαιτείται για την εν εξελίξει έρευνα. Τώρα, η διαδικασία για την αστυνομία έχει γίνει ακόμη πιο εύκολη, χωρίς γραπτή αίτηση, η αστυνομία θα πρέπει απλώς να επικοινωνήσει με την εταιρεία ή ακόμα και να συλλέξουν οι ίδιοι όλα δεδομένα.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, η πρόσβαση στα δεδομένα δεν θα πρέπει να εγκρίνεται από το δικαστήριο.

Ο νόμος επίσης δεν προστατεύει νομικά την υποχρέωση των δικηγόρων για το απόρρητο με τους πελάτες τους.

Ο Wojciech Marchwicki, Πολωνός δικηγόρος, είπε  στο polityka, «ότι με πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα, θα ήταν εύκολο για το κράτος να εκβιάσει ανθρώπους ή να τους δυσφημίσει, με τη δημοσίευση στοιχείων σχετικά με την επαγγελματική ή ιδιωτική ζωή τους. Επιπλέον, η αστυνομία μπορεί να εγκαταστήσει προγράμματα επιτήρησης σε ιδιωτικούς υπολογιστές με δικαστική έγκριση, χωρίς το ενδιαφερόμενο άτομο να έχει ενημερωθεί γι ‘αυτό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ενάντια στο νόμο. 

Η προοπτική των διαδηλώσεων είναι να απευθύνουν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και πάνω από όλα στη Γερμανία, να υιοθετήσουν σκληρά μέτρα εναντίον της κυβέρνησης του (PiS).

Παράλληλα με την ενίσχυση των εγχώριων εξουσιών του κράτους, η κυβέρνηση (PiS) αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες για να οπλιστεί παραστρατιωτικές μονάδες, και να τις ενσωματώσει στον κρατικό μηχανισμό. Συνολικά, αυτές οι μονάδες πλέον απαρτίζονται από 80.000 άνδρες, που αντιστοιχούν στα περίπου δύο τρίτα των τακτικών πολωνικών ενόπλων δυνάμεων των 120.000 στρατιωτών.

Η ενίσχυση του στρατού και κρατικού μηχανισμού έχει ως στόχο πρώτα απ ‘όλα στην προετοιμασία για πόλεμο με τη Ρωσία και τη στενότερη ενσωμάτωση στην πολεμική στρατηγική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του (PiS) γνωρίζει πολύ καλά ότι βρίσκεται στο μέσω μιας κοινωνικής έντασης, και αντιμετωπίζουν αυξανόμενες κοινωνικές διαμαρτυρίες, έτσι ετοιμάζονται για μια αντιπαράθεση με την εργατική τάξη.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.