Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Λιβύη πέντε χρόνια μετά..?

Γράφει ο Κάτς80

Το Ισλαμικό Κράτος έχει επωφεληθεί από το χάος των 20 μηνών του πολέμου στη Λιβύη και έχει χτίσει μια σειρά από βάσεις στη χώρα, για την επέκταση του εδάφους του, και τώρα απειλεί και τους λιμένες πετρελαίου της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της αντιμετωπίζουν πλέον σκληρές αποφάσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ισλαμικό κράτος.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη χωρίζεται από τα αντίπαλα καθεστώτα στην Τρίπολη και το Τομπρούκ, και βρίσκονται με έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει εκμηδενίσει την οικονομία και έχει εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, και ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε έξι εκατομμύρια.

Παρ ‘όλα αυτά, το Ισλαμικό Κράτος (επίσης γνωστό ως ISIS ή ISIL) έχει εκμεταλλευτεί το χάος για να χτίσει μια σειρά από βάσεις στη χώρα, και προσελκύει έναν αυξανόμενο αριθμό νεοσύλλεκτων.

Τον Δεκέμβριο ο ΟΗΕ μεσολάβησε για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την κυβέρνηση (εθνικής συνεννόησης), ελπίζοντας ότι αυτό θα τελειώσει τον εμφύλιο πόλεμο και οι δυνάμεις πολιτοφυλακής θα αντιμετώπιζαν το (ISIS).

Ωστόσο, τόσο η ισλαμική ηγεσία της Τρίπολης, όσο και το εκλεγμένο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ έχουν απορρίψει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, της οποίας τα μέλη είναι υποχρεωμένα να ζουν σε εξορία στην Τυνησία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της αντιμετωπίζουν σκληρές αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν το (ISIS) στη Λιβύη, το οποίο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απειλεί τώρα τα λιμάνια πετρελαίου της χώρας. Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί μόνο δεν θα νικήσουν το (ISIS).

Με τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, η Ουάσιγκτον δεν έχει ελπίδα, να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ενότητας, ή «μονομερή» στρατιωτική δράση κατά του (ISIS) για την Ουάσινγκτον με πρόφαση ξανά την διεθνή ασφάλεια ίσως είναι πολύ κοντά.

Χρήστος Κατσέας

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.