Άμυνα & Ασφάλεια

Οι Προμηθευτές εκρηκτικών μηχανισμών του ISIS

Γράφει ο Κάτς80

Οι περισσότερες χημικές ουσίες, λιπάσματα, σύρματα, ηλεκτρονικά και άλλα μέρη για την κατασκευή βομβών, και βελτιωμένες εκρηκτικές συσκευές που χρησιμοποιούν στο ISIS για τρομοκρατικές δραστηριότητες προέρχονται από την Τουρκία.

Εδώ και 20 μήνες, η ΕΕ χρηματοδοτεί μια ομάδα που ονομάζεται Έρευνα Εξοπλισμών Σύγκρουσης (CAR) που συλλέγονται και αναλύονται πληροφορίες, πως το ισλαμικό κράτος ήταν σε θέση να συγκεντρώσει το οπλοστάσιό του με πρωτοφανή ταχύτητα.

Ο James Bevan, εκτελεστικός διευθυντής του (CAR) επιβεβαιώνει ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν κάθε είδους IED’s (αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς) για επιθέσεις αυτοκτονίας, βόμβες αυτοκινήτων και νάρκες (παγίδες).

Η έκθεση διαπίστωσε το τρομακτικό γεγονός ότι πάνω από 50 εταιρείες από 20 διαφορετικές χώρες προμηθεύουν το (ISIS), με υλικό για την κατασκευή βομβών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι χώρες αυτές έχουν αποτύχει στην παρακολούθηση των πωλήσεων.

Ένα σύνολο δεκατριών τουρκικών εταιρειών βρέθηκαν να εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε χώρα, και ακολουθεί η Ινδία με επτά εταιρίες.

Οι ερευνητές εντόπισαν στην αλυσίδα εφοδιασμού, πάνω από 700 εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται από τους μαχητές του (ISIS).

«Η Microsoft Corporation, της οποίας η Microsoft Mobile είναι μια θυγατρική εταιρία, έχει παράσχει εκτενείς πληροφορίες σχετικά με την αλυσίδα διασυνδέσεων των δέκα κινητών τηλεφώνων που κατασχέθηκαν από τις δυνάμεις του (ISIS) στο Ιράκ», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τον James Bevan, η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να συνεργαστεί με την έρευνα τις ομάδας (CAR), έτσι η ομάδα δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα των κανονισμών της Άγκυρας σχετικά με την παρακολούθηση των στοιχείων.

Πολυάριθμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως μικρό-ελεγκτές και τρανζίστορ που χρησιμοποιούνται συστηματικά για την κατασκευή τύπου τηλεκατευθυνόμενων (IED) που χρησιμοποιούνται στο Ιράκ, έχουν κατασκευαστεί στην Ιαπωνία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Bevan είπε ότι αυτές οι «εφευρέσεις» του (ISIS) έχουν ένα βαρύ τίμημα για την Peshmerga, για σιίτες αντάρτες, τους κούρδους (YPG), τους αντάρτες της αντιπολίτευσης και άλλες δυνάμεις που προσπαθούν να πάρουν πίσω έδαφος από το (ISIS).

«Κάθε φορά που προσπαθούν να απελευθερώσουν μια περιοχή, η περιοχή είναι απόλυτα γεμάτη με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που προκαλούν και το μεγαλύτερο αριθμό των θυμάτων», δήλωσε ο Bevan.

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες, (ολόκληρη η έκθεση), www.conflictarm.

 

 

Κατηγορίες:Άμυνα & Ασφάλεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.