Γράφει ο Κάτς80
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, θεωρείται από πολλούς ως «ο πατριάρχης της αμερικανικής διπλωματίας», έχει κάνει δημόσια έκκληση στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για να επιτευχθεί μια νέα στρατηγική αντίληψη των Αμερικανό-Ρωσικών σχέσεων στο πλαίσιο της οποίας θα ήταν δυνατόν να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα.
Αυτή η πρωτοβουλία-έκκληση του Κίσινγκερ, δημοσιεύθηκε με άρθρο στο The National Magazine.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η σημερινή κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι «ίσως η χειρότερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου». Επεσήμανε ότι υπάρχει «έλλειψη εμπιστοσύνης» και στις δύο πλευρές και ότι η «αντιπαράθεση αντικατέστησε την συνεργασία».
Ο Κίσινγκερ τόνισε ότι «πολλοί σχολιαστές και στις δύο πλευρές υποθέτουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εισήλθαν σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο».
Ο ίδιος βλέπει τον κύριο κίνδυνο της τρέχουσας κατάστασης, όχι τόσο με την επιστροφή της στρατιωτικής αντιπαράθεσης να ενισχύεται από τις δύο πλευρές, αλλά στην «προφητεία που φαινομενικά από μόνη της θα συνειδητοποίηση την ασταμάτητη επιδείνωση των σχέσεων».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας απαιτούν ένα οργανωμένο κόσμο που θα, «μεταμορφώσει τους σεισμούς και τις διακυμάνσεις σε μια νέα ισορροπία, η οποία θα είναι όλα πολύ-πολικά και παγκοσμιοποιημένα».
Προειδοποιεί επίσης, ότι στο σημερινό κόσμο ο κίνδυνος είναι η διάλυση της κρατικής εξουσίας, που οδηγεί σε «έναν αυξανόμενο αριθμό των περιοχών που δεν θα είναι υπό τον έλεγχο τον κρατών».
Ο Κίσινγκερ τόνισε, «την επέκταση του κενού εξουσίας σε περιοχές, με το οποίο καμία χώρα δεν μπορεί να χειριστεί, και δεν έχει σημασία πόσο ισχυρή είναι.
«Αυτό που απαιτείται είναι η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των άλλων μεγάλων δυνάμεων», τονίζει.
Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι έχει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις σχετικά με το επιθυμητό αποτέλεσμα, για τι νέα παγκόσμια τάξη. Αλλά έτσι κι αλλιώς συμβούλεψε την Ουάσιγκτον, να συνειδητοποιήσουμε ότι σε έναν πολυπολικό κόσμο που ανακύπτει η Ρωσία, θα πρέπει να είναι «βασικό στοιχείο κάθε νέας παγκόσμιας ισορροπίας». Δηλαδή, ότι η Ρωσία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Κίσινγκερ επανέλαβε επίσης, ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι μια γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Τα συμπεράσματα δικά σας..
Χρήστος Κατσέας
Πηγή/πληροφορίες. nationalinterest.org
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας, Γεωπολιτική